αρχική σελίδα
Τρίτη, 24 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Αναστολή των πλειστηριασμών, τουλάχιστον μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012
10/10/2011
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Με το άρθρο 46 του Ν. 3986/2010, εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, ανεστάλησαν για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2011 έως την 31η Δεκεμβρίου 2011 οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων τραπεζών, που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000 €). Επίσης, παρατάθηκε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, η απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας ή μοναδικής κατοικίας του νόμου 3869/2010 («για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»), ακόμη και όταν η απαίτηση της τράπεζας υπερβαίνει το ποσόν των 200.000 €. Συνεπώς, προστατεύθηκε η κατοικία όλων των φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρηματιών, αλλά ως φυσικών προσώπων.

Οι παραπάνω διατάξεις αποδείχτηκαν αποτελεσματικές στην πράξη και προστάτευσαν για το χρονικό διάστημα, στο οποίο αναφέρονται, τόσο τις επιχειρήσεις, που βρέθηκαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των σε βάρος τους απαιτήσεων, όσο και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όμως όπως όλοι βιώνουμε καθημερινά, οι σημερινές συνθήκες είναι ακόμη δυσμενέστερες από εκείνες που επικρατούσαν κατά την ψήφιση των παραπάνω νόμων... Και ως εκ τούτου, η προστασία που οι διατάξεις αυτές πρόσφεραν προσωρινά, θα αποβεί άσκοπη, εάν οι πλειστηριασμοί επαναληφθούν μετά την 31.12.2011. Αυτό καθιστά απαραίτητη την παράτασή της και επομένως την εκ νέου αναστολή των πλειστηριασμών, τουλάχιστον μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

Επιπλέον, τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης της ΕΣΕΕ, να υπάρξει και ρητή ποσοτική επέκταση των αναστολών, ήτοι οι πλειστηριασμοί να αναστέλλονται για το κύριο περιουσιακό στοιχείο του κάθε οφειλέτη, είτε πρόκειται για κύρια κατοικία, είτε πρόκειται για ιδιόκτητη επιχειρηματική στέγη και ανεξαρτήτως του ποσού της απαίτησης του πιστωτικού ιδρύματος. Μόνον έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν περιέλθει σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους, να διατηρήσουν το κύριο περιουσιακό τους στοιχείο, μέχρις ότου καταστεί δυνατό να επιδιώξουν μια καλύτερη δυνατή διευθέτηση και εξυπηρέτησή τους.


Με εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια