αρχική σελίδα
Παρασκευή, 20 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ειδικό τέλος βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων
21/10/2011
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Οικονομικών & Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Κύριε Υπουργέ,

Οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις-μέλη μας, ενώ με τη ρύθμιση του υποεδάφ. γ΄, του εδαφ. ε΄, της παρ. 5, του άρθρου 53, του Ν. 4021/2011, απαλλάσσονται από το έκτακτο ειδικό τέλος ("ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση"), στην πράξη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ιδιαίτερα επαχθή υποχρέωση, που πηγάζει....... από την απαλλαγή αυτή, αφού σύμφωνα με το εδάφ. γ΄ της παρ. 13, του άρθρου 53, του ιδίου νόμου, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις επιστροφής του ειδικού τέλους από την αρμόδια ΔΟΥ, εφόσον το ακίνητο υπόκειται στις εξαιρέσεις της παρ. 5, του προαναφερθέντος άρθρου.

Μ' άλλα λόγια, οι απαλλασσόμενες επιχειρήσεις θα καταβάλλουν το τέλος, το οποίο στη συνέχεια θα τους επιστρέφεται μέσω των οικείων Δ.Ο.Υ.!! Αυτό σημαίνει, ότι σε συνθήκες πρωτοφανούς έλλειψης ρευστότητας και οικονομικής καχεξίας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δεσμεύουν κεφάλαια για την πληρωμή του τέλους και να αναμένουν την επιστροφή τους. Και φυσικά, τα κεφάλαια αυτά, όσες είναι σε θέση να τα διαθέσουν, θα τα αφαιρούν από την κύρια δραστηριότητά τους, όπου και θα ήσαν ασφαλώς πολύτιμα, αν όχι αναντικατάστατα. Ταυτόχρονα, η ρύθμιση αυτή αναθέτει στις Δ.Ο.Υ. ένα πρόσθετο καθήκον, με πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος, που ασφαλώς με δυσκολία και μεγάλες καθυστερήσεις θα φέρουν σε πέρας......

Δεδομένης της πρωτοφανούς κρίσης που διέρχεται η μεταποίηση στη χώρα μας, η παράλογη αυτή διαδικασία μπορεί ν' αντικατασταθεί με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοση σημειωμάτων για τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες.

Συγκεκριμένα, δύο εναλλακτικές λύσεις είναι δυνατές:
1. Τα Επιμελητήρια είτε το καθένα χωριστά ή μέσω της βάσης δεδομένων του ΓΕΜΗ, που εδρεύει στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, μπορούν να παρέχουν, ακόμη και με on line σύνδεση, στοιχεία στη ΔΕΗ για τα μέλη τους, που ασκούν βιοτεχνική ή βιομηχανική δραστηριότητα (υπάρχουν άλλωστε και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας).
2. Εναλλακτικά, είναι δυνατόν να χορηγούνται πιστοποιητικά από τα οικεία Επιμελητήρια, όπου θα αναγράφεται το αντικείμενο δραστηριότητας, με την επίδειξη του οποίου δεν θα καταβάλλεται το Ειδικό Τέλος.

Παράκληση να εξετάσετε τις προτεινόμενες λύσεις και να προωθήσετε σχετική τροποποίηση της επίμαχης ρύθμισης του Ν. 4021/2011.


Με εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια