αρχική σελίδα
Παρασκευή, 20 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Έλλειψη ξεναγών στη Μεσσηνία
03/11/2011
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς 1. το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού 2. τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Γραφείου Συνεδρίων και Θεματικών Μορφών Τουρισμού Μεσσηνίας, το Επιμελητήριό μας είχε συνάντηση με τα τουριστικά γραφεία της Μεσσηνίας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διαμόρφωσης νέων θεματικών προϊόντων στην περιοχή μας.

Μεταξύ των θεμάτων, που τέθηκαν από πλευράς τουριστικών γραφείων, ήταν το σοβαρότατο πρόβλημα της παντελούς έλλειψης ξεναγών στη Μεσσηνία. Το αποτέλεσμα είναι, όταν απαιτείται ξενάγηση, τα γραφεία να μετακαλούν ξεναγούς από άλλες περιοχές, αυξάνοντας έτσι υπέρμετρα το κόστος των προγραμμάτων προς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Αντιλαμβάνεστε, ότι χωρίς τη δυνατότητα απασχόλησης ξεναγών, που να βρίσκονται εγκατεστημένοι στην περιοχή μας, η κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης νέων προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού είναι καταδικασμένη, κι αυτό παρά την ύπαρξη σημαντικότατων πολιτιστικών πόρων, που αποτελούν άλλωστε συγκριτικό πλεονέκτημα της Μεσσηνίας. Εκτός, όμως, από τον αμιγώς πολιτιστικό τουρισμό, το συγκεκριμένο πρόβλημα ναρκοθετεί την ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού, για τις οποίες επίσης η περιοχή μας έχει και δυνατότητες, αλλά και τις αναγκαίες υποδομές, όπως π.χ. το συνεδριακό τουρισμό (που συνήθως περιλαμβάνει και πολιτιστικό τμήμα), τον αστικό τουρισμό στην Καλαμάτα κ.ο.κ.

Παρακαλούμε, λοιπόν:
α) να μας γνωρίσετε, τι ισχύει (ή θα ισχύει στο μέλλον) ως προς τους ξεναγούς στο πλαίσιο της προωθούμενης απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και
β) σε περίπτωση, που, για οποιοδήποτε λόγο, η απελευθέρωση δεν αναμένεται να επιλύσει το πρόβλημά μας, να επιληφθείτε του θέματος το συντομότερο δυνατό, σε δύο επίπεδα: (1)μεσοπρόθεσμα, εξασφαλίζοντας μικρό αριθμό ξεναγών, με τη λειτουργία ταχύρρυθμης τοπικής σχολής (την οποία θα μπορούν παρακολουθήσουν νέοι, που διαμένουν μόνιμα στη Μεσσηνία) και (2) βραχυπρόθεσμα με τη χορήγηση κατ' εξαίρεση άδειας σε αρχαιολόγους ή ιστορικούς να ξεναγούν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της περιοχής μας.

Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για την περιοχή μας, που σήμερα ξεκινάει μια σημαντική προσπάθεια ανάπτυξης θεματικών προϊόντων και προβολής τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Με την βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε το αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.


Με εκτίμηση,
Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια