αρχική σελίδα
Τρίτη, 24 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: ένα έργο υποδομής με αρχή και χωρίς τέλος
30/11/2011
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Κύριε Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει επανειλημμένα αναφερθεί, με πολλά και βάσιμα επιχειρήματα, στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της Νότιας Ιονίας Οδού (Ολυμπίας Οδού), συμπεριλαμβανομένου του τμήματος αυτής Πύργος-Τσακώνα. Γι αυτό και θεωρεί επιπόλαιη και σχεδόν κυνική την απάντηση του υφυπουργού κ. Μαγκριώτη σε βουλευτές, ότι το τμήμα αυτό του αυτοκινητοδρόμου δεν θα εκτελεστεί, ενώ «σε καμιά περίπτωση ο Ν. Ηλείας δεν θα εξαιρεθεί». Μ΄ άλλα λόγια, η Μεσσηνία ήδη έχει εξαιρεθεί και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα έχουν αγνοηθεί.

Και οι δύο δικαιολογίες του κ. Μαγκριώτη δεν ευσταθούν:

  • Το πρόβλημα της ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων από το ΣτΕ για την περιοχή Ζαχάρως (Καϊάφας) μπορεί να ξεπεραστεί με προσαρμογή της μελέτης στις ενδεδειγμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Άλλωστε, η διατήρηση του σήμερα υφιστάμενου δρόμου, που διέρχεται μέσα από την προστατευόμενη περιοχή, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην προστασία της.
  • Τα περί μείωσης των κυκλοφοριακών φόρτων, που καθιστά την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Πύργος-Τσακώνα «αδικαιολόγητη», με βάση την μελέτη κόστους-οφέλους, παραβλέπουν το γεγονός ότι η μείωση δεν είναι κάτι στατικό και ότι ο αυτοκινητόδρομος, ως αναπτυξιακό έργο, θα υποστηρίξει όλους τους τομείς παραγωγής της Μεσσηνίας και προφανώς θα έχει αυξημένες θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην περιοχή, που θα σημαίνουν με βεβαιότητα και αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο.

Για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε εν συντομία τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την ολοκλήρωση του δρόμου μέχρι τη Μεσσηνία:

  • Εάν η σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου αυτού με την Μεσσηνία δεν υλοποιηθεί, στην πράξη, ολόκληρη η Μεσσηνία θα παραμείνει χωρίς τη σύγχρονη οδική σύνδεση, την οποία ανέμενε, προκειμένου να ενισχύσει τον Τουρισμό της και τις εμπορευματικές της μεταφορές.
  • Το ενδεχόμενο διακίνησης αυξημένης τουριστικής ζήτησης μέσω της οδού Τρίπολης-Καλαμάτας δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς ο εισερχόμενος οδικός τουρισμός χρησιμοποιεί, ως πύλη θαλάσσιας εισόδου, την Πάτρα και όχι, βέβαια, την Αθήνα και κινείται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου περισσότερο προς τη Δυτική Πελοπόννησο, λόγω και των υφιστάμενων σ' αυτή τουριστικών πόρων (ακτές Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας, Αρχαία Ολυμπία, Πύλος, Αρχ. Μεσσήνη) και λιγότερο μέσω της Αρκαδίας.
  • Η Πάτρα είναι επίσης η πύλη της Πελοποννήσου για τις εμπορευματικές μεταφορές και κυρίως τις εξαγωγές και των μεσσηνιακών προϊόντων, μέχρις ότου, μέσω ενός συστήματος συνδυασμένων μεταφορών ,καταστεί δυνατή η χρήση για τις μεταφορές αυτές και του λιμανιού της Καλαμάτας, αν και η πιθανότητα αυτή ναρκοθετείται ήδη με τη μη σύνδεσή της με το δυτικό αυτοκινητόδρομο.
  • Ο κίνδυνος υποβάθμισης της προστατευόμενης περιοχής του Καϊάφα, μπορεί να εξουδετερωθεί, όπως σημειώσαμε ήδη. Άλλωστε δεν πρόκειται παρά για λίγα μόνο χιλιόμετρα δρόμου Πάντως, η δικαιολογία του Καϊάφα δεν μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο του τμήματος του αυτοκινητόδρομου Πύργος-Τσακώνα, για το οποίο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πολλές λύσεις χάραξης.

Σύμμαχοι μας στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού θα πρέπει να είναι όλοι οι φορείς και οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, γιατί μόνο έτσι θα έχουν ένα ολοκληρωμένο έργο υποδομής, που θα στηρίξει την ανάπτυξη και της Δυτικής Ελλάδος.

Η εντύπωση που σχηματίζουμε είναι ότι, με προφάσεις το πρόβλημα του Καϊάφα και τη μείωση των κυκλοφοριακών φόρτων, που είναι για εμάς απαράδεκτες, η Μεσσηνία και η ανάπτυξή της -για μία ακόμη φορά- αγνοούνται παραδίδοντας ένα «κουτσό» έργο υποδομής στη Δυτική Ελλάδα.

Mε εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια