αρχική σελίδα
Τρίτη, 24 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Η μεσογειακή Διατροφή MedDiet στα σχολεία
14/01/2015
ΠΗΓΗ:ΦΟΡΕΑΣ

 

 

 

 

ΕΡΓΟ «MED DIET» (Μεσογειακή διατροφή): ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
 
Η Μεσογειακή Διατροφή, μετά την αναγνώρισή της ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO, γίνεται για πρώτη φορά θέμα μιας ευρωπαϊκής δράσης, στην οποία συμμετέχουν έξι μεσογειακές χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Αίγυπτος, Τυνησία και Λίβανος.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, συμμετέχει στο έργο Μεσογειακή Διατροφή Med Diet, με επικεφαλή εταίρο την Ένωση Επιμελητηρίων Ιταλίας και κύριο επιστημονικό συνεργάτη το διεθνώς αναγνωρισμένο Ισπανικό Οργανισμό «Ίδρυμα Μεσογειακής Διατροφής», σε ένα σχήμα δεκατριών συνολικά εταίρων με την συνεργασία 10 ακόμα φορέων από τις εμπλεκόμενες 6 χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Αίγυπτος, Τυνησία και Λίβανο) υλοποιεί το έργο «Med Diet – Mediterranean Diet and Promotion of Traditional Foodstuff», με θέμα την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής και των παραδοσιακών προϊόντων.

Το έργο «Med Diet», χαρακτηρίζεται σαν έργο στρατηγικής σημασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός του είναι η τεκμηρίωση, συστηματοποίηση, προώθηση και δημοσιοποίηση της Μεσογειακής Διατροφής. Από την άποψη αυτή, οι δράσεις της θα απευθύνονται στους καταναλωτές, επιχειρήσεις και σχολεία, ενώ συμμετέχουν επίσημα οι τοπικές αρχές (περιφέρεια Πελοποννήσου) και επιστήμονες των τοπικών κοινοτήτων. Η σύμπραξη του έργου έχει τη δυνατότητα να στηρίξει ουσιαστικά μια σειρά κρίσιμων παρεμβάσεων, όπως η αξιοποίηση των τοπικών παραδοσιακών τροφίμων, η ανάπτυξη ενός συστήματος πιστοποίησης ποιότητας για Εστιατόρια με Μεσογειακή Διατροφή, η παροχή κατάρτισης, εργαλεία και τεχνογνωσία δημοσίων αρχών, την αύξηση της ευαισθητοποίησης των παραγόντων της σχολικής κοινότητας με στόχο την ενημέρωση εκπαίδευση των μαθητών. Τέλος, το Med Diet φιλοδοξεί να ξεκινήσει έναν υγιή τρόπο ζωής, να επεκτείνει και να προωθήσει τα άυλα στοιχεία της διατροφής (π.χ. πολιτισμό, παράδοση, κοινωνική συνοχή, κ.λπ.).

Το Έργο «Med Diet» περιλαμβάνει μία σειρά από δραστηριότητες, μία εκ των οποίων, η εφαρμογή δράσης με στόχο την προώθηση της διατροφικής εκπαίδευσης, σχετικά με τη Μεσογειακή Διατροφή και απευθύνεται σε νέους και παιδιά της α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θα συνεργαστεί με 10 σχολεία, τα οποία θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση της πιλοτικής δράσης, που θα εφαρμοστεί μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων σχετικές με την διατροφική εκπαίδευση και θα γίνει σε δύο φάσεις:

ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

Η υλοποίηση της δράσης περιλαμβάνει αρχικά, μια εκπαιδευτική δράση για διευθυντές και καθηγητές σχολείων με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες για το πώς μπορεί να επιτευχθούν και να προωθηθούν διατροφικές πρωτοβουλίες σχετικές με την Μεσογειακή Διατροφή. Έτσι, καθηγητές και διευθυντές σχολείων θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτική επιμορφωτική ημερίδα κατάρτισης από ειδικούς εκπαιδευτές (σε μια η σε δύο μισές μέρες -σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες-) σχετικά με τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία για την προώθηση και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των παιδιών και των νέων σε ζητήματα που αφορούν την Μεσογειακή Διατροφή (π.χ. παραδοσιακά προϊόντα, λαογραφία, ρόλος των γυναικών κ.α.). Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, θα γίνει παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού, gadgets [αντιπροσωπευτικά μικροαντικείμενα], φυλλαδίων κ.λπ. τα οποία θα διανεμηθούν στην δεύτερη φάση στους μαθητές.
Οι ειδικοί εκπαιδευτές, που έχουν επιλεγεί για την επιμόρφωση, είναι καταξιωμένοι στον επιστημονικό χώρο που υπηρετούν, με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό οπως: ol κ.κ. Τριχοπούλου Αντωνία, Τούτουζας Παύλος και Κατσαρός Νίκος θα δώσουν το θεωρητικό πλαίσιο, ενώ ol κ. Λιακοπούλου Ασημίνα-Παναγιώτα και Δήμιζα Χριστίνα θα εστιάσουν κυρίως σε πρακτικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην παρουσίαση των δράσεων κατάρτισης των μαθητών, ol οποίες θα υλοποιηθούν με συγκεκριμένο περιεχόμενο και εκπ/κό υλικό, που έχει ήδη επιλεγεί, πιστοποιηθεί και επικυρωθεί από Επιστημονική Επιτροπή και θα διατεθεί από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης για την ενίσχυση της πρακτικής εκπαίδευσης των εκπ/κών-δ/ντών θα λειτουργήσει έκθεση με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, μαγειρεμένα με παραδοσιακές συνταγές και θα πραγματοποιηθούν δράσεις γευσιγνωσίας Μεσογειακής Διατροφής, ώστε ol συμμετέχοντες να αποκτήσουν σχετική εμπειρία με στόχο την ανάληψη παρόμοιων δράσεων στη συνέχεια μαζί με τους μαθητές τους.


ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ


Δράση 8ωρης κατάρτισης μαθητών, θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένο περιεχόμενο και εκπαιδευτικό υλικό (οδηγίες, εργαλειοθήκη, gadgets, κ.α.), που θα παρέχει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και θα βασίζεται κυρίως στην περιγραφή και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων, των παραδοσιακών συνταγών, και των καλών πρακτικών που θα βοηθήσουν να βάλουμε τη Μεσογειακή διατροφή στην καθημερινότητα μας. Σημειώνεται ότι το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό έχει επιλεγεί και πιστοποιηθεί από ειδική τεχνική επιτροπή και συνακολούθως επικυρωθεί από Επιστημονική Επιτροπή.
Η φάση εκπαίδευσης των μαθητών θα χωριστεί σε ένα πιο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ και ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟ μέρος που θα πραγματοποιηθεί εντός της σχολικής μονάδας, συνοδευόμενο από το ΠΡΑΚΤΙΚΟ μέρος που θα πραγματοποιηθεί εντός ή εκτός της σχολικής μονάδας, όπως περιγράφεται παρακάτω:

 

  1. Θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών
  2. Διαγωνισμός ιδεών για την Μεσογειακή Διατροφή
  3. Επισκέψεις σε χώρους καλλιέργειας ή παραγωγής προϊόντων
  4. Δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης

     Σχολικοί κήποι (παραδοσιακές και βιολογικές καλλιέργειες),
     Εργαστήρια γευσιγνωσίας,
     Μαθήματα μαγειρικής,
     Σχολική διατροφή και μεσογειακή διατροφή (κυλικεία).


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ τα οφέλη των σχολικών δράσεων του έργου Med Diet θα είναι η εκκίνηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής, η επέκταση-προώθηση των άυλων στοιχείων της διατροφής μας, του πολιτισμού και των παραδόσεων μας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, των προϊόντων και επιχειρήσεων μας. Οι Διευθυντές, καθηγητές και μαθητές θα αποκτήσουν εξειδικευμένη εκπαίδευση, διδακτικό υλικό και εργαλεία.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η τεχνική υποστήριξη και το κόστος υλοποίησης των δραστηριοτήτων (εκπαιδευτικό υλικό, ειδικοί εκπαιδευτές κ.α.) χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήρου από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 90% και 10% από εθνικούς πόρους.
 


unnamed_F30876.jpg

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ
ΥΛΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣpdf
ΦΑΚΕΛΟΣ MEDDIET
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια