αρχική σελίδα
Κυριακή, 22 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Κατάργηση Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας
29/09/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Κύριε Υπουργέ,

Σε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που παρέδωσε προς διαβούλευση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:

Στο Οργανισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου (άρθρο 10) αναφέρεται, ότι δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην έδρα της Περιφέρειας (Τρίπολη), η οποία συγκροτείται από οχτώ Διευθύνσεις, εκ των οποίων οι τρεις έχουν έδρα την έδρα της Περιφέρειας και οι υπόλοιπες την έδρα του Νομού.

Έτσι, όμως, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας έμμεσα καταργείται και γι’ αυτό δεν περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του οργανισμού της Περιφέρειας.

Πρόκειται για ένα πλήγμα, σε βάρος μια περιοχής δυναμικής με προοδευτικούς πρωτοπόρους παραγωγούς και με έμπειρο και ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό. Το κέντρο παραγωγής της περιοχής απέχει από την έδρα του Νομού 90 χλμ. Γεγονός, που καθιστά δύσκολη την εξυπηρέτηση των παραγωγών της περιοχής μετά την κατάργηση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας.

Στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας (έδρα: Κυπαρισσία) υπηρετούν 17 Γεωπόνοι και 9 Διοικητικοί-Οικονομικοί υπάλληλοι (σύνολο: 26).

Στα αντικειμενικά στοιχεία, που συνηγορούν για ή σωστότερα επιβάλλουν τη διατήρηση της συγκεκριμένης υπηρεσιακής μονάδας συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

1.- Η περιοχή της Τριφυλίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα της χώρας και το σημαντικότερο κέντρο του Νομού. Την τελευταία καλλιεργητική χρονιά παρήγαγε 25.000 τόνους ελαιόλαδο που αντιπροσωπεύει το 10% της εθνικής μας παραγωγής, σε μία περιοχή που καλλιεργούνται 5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα.
2.- Η περιοχή της Τριφυλίας αποτελεί το τρίτο θερμοκηπιακό κέντρο της Ελλάδος με 2.600 στρέμματα θερμοκήπια, τυποποιημένα σύγχρονα και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
3.- Το πρώιμο καρπούζι της περιοχής καλλιεργείται σε μια έκταση 8.000 στρ. με μέση παραγωγή 45.000 τόνους και τα παραγόμενα προϊόντα απόλυτα ασφαλή, αρίστης ποιότητας, προωθούνται στο σύνολό τους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σημειώνουμε ότι στην περιοχή παράγεται το πιο πρώιμο καρπούζι στην Ευρώπη.
4.- Τα υπαίθρια κηπευτικά καλλιεργούνται σε μια έκταση 8.000 στρ. με μια μέση παραγωγή 40.000 τόνους, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κλάδος της ανθοκομίας στην περιοχή. Η συνολική παραγωγή των κηπευτικών προϊόντων ξεπερνά τους 100.000 τόνους ετησίως.
5.- Η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή καταλαμβάνει μία έκταση 20.000 στρ. (αμπέλια και σταφίδες) και παράγονται εξαιρετικής και ανώτερης ποιότητας κρασιά. Η εγκατάσταση οινοποιείων και η βράβευση των οινοποιών στις κλαδικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού αποδεικνύουν ότι ο κλάδος στην περιοχή βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.
6.- Η Βιολογική Γεωργία και Ολοκληρωμένη Διαχείριση έχουν προωθηθεί στην περιοχή μας σε σημαντικό ποσοστό και υπάρχει ανάγκη περαιτέρω προώθησής τους. Οι Ομάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελιάς έχουν δώσει μια άλλη προοπτική στην ανάπτυξη του κλάδου και επάξια εκπροσωπούν την χώρα μας σε διεθνείς εκθέσεις λαμβάνοντας πολλά βραβεία.   
7.- Στο τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της άρδευσης των καλλιεργειών προωθούνται έργα, όπως το Φιλιατρινό φράγμα, κρατικές γεωτρήσεις και αξιοποιούνται νέες τεχνολογίες για την ορθολογιστική διαχείριση του νερού.
8.- Νέες καλλιέργειες (φυλλώδη λαχανικά, σαλάτες, iceberg, μπρόκολα κ.λπ.) προωθούνται στην περιοχή.
9.- Η κτηνοτροφία στην ορεινή Τριφυλία αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος και η ίδρυση νέων σύγχρονων ποιμνιοστασίων στην πεδινή ζώνη αναδεικνύει τη δυναμική του κλάδου.

Τα παραπάνω επιτεύγματα πραγματοποιήθηκαν, διότι υπήρχαν στην περιοχή:

α. Νέοι αγρότες προοδευτικοί παραγωγοί ανοιχτοί στις προκλήσεις των καιρών και στα νέα δεδομένα των αγορών, με μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους.
β. Τεχνική υποστήριξη από τα στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας.
γ. Υλοποίηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων και αξιοποίηση αυτών, όσο σε καμία άλλη περιοχή της χώρας.
δ. Η ενημέρωση και πληροφόρηση των παραγωγών σε θέματα τεχνικής καλλιέργειας, προστασίας της παραγωγής, εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας ήταν γρήγορη, σύγχρονη, ουσιαστική και αυτό οφείλεται στην ύπαρξη της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας.
ε. Η ύπαρξη δύο σύγχρονων Κέντρων Εκπαίδευσης στην περιοχή (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. Δήμητρα) της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας φανερώνουν τη δυναμική της περιοχής και την ανάγκη τεχνικής στήριξης των αγροτών της περιοχής.
  
Από το σχέδιο του Π.Δ., προκύπτει ότι σε άλλους Νομούς παραμένουν δύο Διευθύνσεις, ενώ στον Νομό μας καταργείται η μία, κάτι που προκαλεί αγανάκτηση και οργή σε όλους τους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα στους παραγωγούς, που παραμένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι και αβοήθητοι.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι υπηρεσίες με έργο, εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, αντί να θεωρούνται πρότυπα και να αναδεικνύονται, καταργούνται…...

Ζητούμε το προωθούμενο Π.Δ. να τροποποιηθεί ΑΜΕΣΑ και να συμπεριληφθεί και πάλι στο Οργανόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας.


Με εκτίμηση,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια