αρχική σελίδα
Τρίτη, 24 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτη Ρήγα και του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά
12/11/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Με την ευκαιρία της επίσκεψης των μελών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (του φορέα δηλαδή που εποπτεύει τα Επιμελητήρια) και του Υπουργείου Οικονομικών (του αγαπητού μας συμπολίτη και βουλευτή Μεσσηνίας Δημ.Κουσελά), καταγράφουμε συνοπτικά τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη της περιοχής μας και την αντιμετώπιση της κρίσης:

Αναπτυξιακά Μέτρα

1. ενίσχυση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ. Να μην επηρεαστούν από τον περιορισμό των δαπανών του Δημόσιου Τομέα
(επενδύσεις στον Τουρισμό, οφειλόμενα στις επιχειρήσεις από την ένταξή τους στο 3ο ΚΠΣ και σε κοινοτικά προγράμματα)

2. άμεση προώθηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων (λιμάνι της Καλαμάτας MasterPlan, σιδηρόδρομος, Δυτικοί οδικοί άξονες Ιόνια και Ολυμπία Οδός, Περιφερειακός δακτύλιος Πελοποννήσου)

3. ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ

4. καθιέρωση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και μόνο στα επιμελητήρια της χώρας

5. ταχύτερη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών

Μέτρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων

1. πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, όπως:
α. ο συμψηφισμός οφειλών επιχειρήσεων προς το κράτος με οφειλές του κράτους προς επιχειρήσεις.
β. άμεση επιστροφή πιστωτικού ΦΠΑ στις επιχειρήσεις
γ. η δυνατότητα ένταξης στις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις να υλοποιείται χωρίς προκαταβολή
δ. η άμεση ρύθμιση των οφειλών των ΟΤΑ α και β βαθμού σε επιχειρήσεις παροχής έργων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητά τους, με χρηματοδότηση εκ μέρους του Κράτους των σχετικών κωδικών του π/υ τους
ε. να δίδεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα με την υποβολή της αίτησης ρύθμισης και την ταυτόχρονη καταβολή της πρώτης δόσης, η διάρκεια της οποίας θα είναι 30 ημερών οπότε και  θα καταβληθεί και η επόμενη δόση
στ. για την περαίωση να δοθεί παράταση μέχρι 31-1-2011 για να δοθεί στις επιχειρήσεις ο χρόνος να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων. Η περαίωση να αναγνωρίζει τις περιόδους αδράνειας και την τυχόν πραγματοποιηθείσα «αυτοπεραίωση» της επιχείρησης. Να μειωθεί η επιβάρυνση του κόστους περαίωσης στο ήμισυ, να καταργηθεί η προκαταβολή και να αυξηθούν οι δόσεις με ελάχιστο ποσόν δόσης τα 300 ευρώ
ζ. σ’ όλες τις περιπτώσεις των ρυθμίσεων είτε αυτές αναφέρονται στα ασφαλιστικά ταμεία είτε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Κράτος  θα πρέπει οι υπόχρεοι να επιβαρύνονται με το τρέχον επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου ετήσιας διάρκειας, χωρίς καμία άλλη προσαύξηση. Η πρόσθετη επιβάρυνση θα υπολογίζεται από την ημέρα που η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη.
η. η μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε συνδυασμό με τους αυστηρούς ελέγχους είναι η λύση για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της παράνομης εργασίας
θ. να αναθεωρηθεί η βάση υπολογισμού των επιτοκίων για τα πυρόπληκτα και σε κάθε περίπτωση το επιτόκιο να μην ξεπερνά το 6%

2. επαναπροσδιορισμός του καταλόγου Φόρων Υπέρ Τρίτων, μεταξύ των άλλων ζητάμε και ο προσδιορισμός της επιβάρυνσης ΑΕΠΙ κ.λπ. να γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των Άμεσα Ενδιαφερομένων καλλιτεχνών.  

3. επαναπροσδιορισμός της φορολόγησης των καπνικών, καθώς με τη μείωση του σχετικού ποσοστού κέρδους από 8% σε 2% εξανεμίζεται το κέρδος των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης.

4. άρση της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος και υιοθέτηση συστήματος «επιλογής» από τον επιχειρηματία, αν το κέντρο του θα είναι «καπνιζόντων» ή «μη καπνιζόντων», με ανάρτηση σχετικής πινακίδας «Εδώ καπνίζουμε» ή «εδώ ΔΕΝ καπνίζουμε».

…και αφήσαμε τελευταίο το τεράστιο πρόβλημα του παραεμπορίου και της παραοικονομίας.

Κύριοι Υπουργοί,

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν σε περιβάλλον αναρχίας όπως διαμορφώνεται από  το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα…. με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτες από το ίδιο το κράτος και να μη καταφέρνουν πλέον να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Και πραγματικά είναι κανείς εδώ που πιστεύει ότι είναι δυνατόν να πουλήσει μια επιχείρηση ένα προϊόν που στην τελική του τιμή έχουν συμπεριληφθεί τα κόστη από: φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, Περαίωσης, ασφαλιστικά ταμεία του επιχειρηματία και των εργαζομένων, το κόστος αγοράς, το ενοίκιο, τα δημοτικά τέλη, τα κοινόχρηστα, η ΔΕΗ, το κόστος ενοικίασης κοινόχρηστου χώρου, τα μεροκάματα των εργαζομένων και του επιχειρηματία, οι δόσεις δανείων και άλλα πολλά…  όταν έξω από το μαγαζί του υπάρχει και ένα άλλο μαγαζί που πουλάει το ίδιο προϊόν χωρίς να χρειάζεται να προσαυξήσει τη τιμή πώλησης με όλα τα κόστη του συνυπολογίζει υποχρεωτικά η στεγασμένη επιχείρηση!!!

Είναι ξεκάθαρο ότι εάν δεν περιοριστεί στο ελάχιστο το παραεμπόριο δεν μπορεί να ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα βγει από την κρίση που σήμερα βιώνουμε.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το χρόνιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τη μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, καθώς και από το τεράστιο έλλειμμα στη δημόσια διοίκηση… σε συνδυασμό βεβαίως με την ανύπαρκτη ρευστότητα των επιχειρήσεων και την αρνητική θέση του πιστωτικού συστήματος της χώρας μας να χρηματοδοτήσει την καινοτομία, τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και την πραγματική οικονομία.

Έτσι η χώρα μας εξασφαλίζει την πρωτοκαθεδρία στο τρόπο χρηματοδότησης της οικονομίας η οποία πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, γεγονός που διαμορφώνει το μέλλον της οικονομίας μας, μιας οικονομίας χωρίς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, χωρίς καινοτομία, χωρίς πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς μέλλον.

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια