αρχική σελίδα
Κυριακή, 22 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Αντιμετώπιση προβλημάτων επιχειρήσεων, που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο
17/02/2011
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

 

Κύριε Υπουργέ,

Στόχος της παρούσας είναι να σας εκθέσουμε ορισμένα από τα προβλήματα ή, σωστότερα, τα αδιέξοδα των επιχειρήσεων, που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, και να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπισή τους.

Είναι γνωστό, ότι το Δημόσιο οφείλει σημαντικά ποσά και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιχειρήσεις, που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, ως δική του συμμετοχή (επιχορήγηση) σε υλοποιούμενες και πραγματοποιηθείσες επενδύσεις. Οι επενδυτές έχουν, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση, καταβάλει το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων εξ’ ιδίων, συχνά μετά από δανεισμό, με αποτέλεσμα, λόγω των υπερβολικών καθυστερήσεων, να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο στις γενικότερες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους και να μη μπορούν να αξιοποιήσουν τις ίδιες τις ενισχυόμενες επενδύσεις, λόγω της γνωστής έλλειψης ρευστότητας, που ταλανίζει- ούτως ή άλλως- την Αγορά και που επιδεινώνεται από την αποχή του Δημοσίου από τις υποχρεώσεις του.

Η κατάσταση αυτή θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπιστεί με σημαντική αύξηση των πιστώσεων, που το Δημόσιο χορηγεί περιοδικά στις Περιφέρειες για το σκοπό αυτό (ΠΕΠ) και που σήμερα είναι τόσο περιορισμένες, ώστε, με το ρυθμό αυτό, η συνολική αποπληρωμή των επιχορηγήσεων για ήδη ενταγμένες και υλοποιημένες επενδύσεις να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί, παρά μετά από χρόνια, όταν θα είναι ήδη πολύ αργά για τους επενδυτικούς φορείς. Κατά συνέπεια, είναι απόλυτη ανάγκη, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, να επιτύχετε την δραστική αύξηση των χορηγούμενων προς τις Περιφέρειες για το σκοπό αυτό περιοδικών πιστώσεων.

Ένα δεύτερο πρόβλημα των επενδυτών, που και πάλι σχετίζεται με την επικρατούσα στην Αγορά κατάσταση, είναι η απαίτηση των αρμόδιων υπηρεσιών, ο επενδυτής που πρόκειται να λάβει προκαταβολή κατά νόμον να καταθέτει ισόποση εγγυητική επιστολή, ανεξάρτητα από το χρόνο της καταβολής της εν λόγω προκαταβολής. Η γενική απαίτηση του Δημοσίου για κατάθεση εγγυητικής επιστολής, που είναι εύλογη και πάντα ίσχυε, μετατρέπεται έτσι σε δυσανάλογο πρόσθετο βάρος για τον επενδυτή (για αυτόν δηλαδή, που διακινδυνεύει επενδύσεις σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας), διότι επιβαρύνεται με το κόστος της εγγυητικής επιστολής για άδηλο χρονικό διάστημα.

Η δική μας απλή και πρακτική πρόταση είναι η εγγυητική επιστολή να κατατίθεται, μετά από σχετική ενημέρωση του επενδυτή από τις υπηρεσίες, δεκαπέντε (15) ημέρες, πριν την ημέρα της εκταμίευσης της προκαταβολής, ώστε να περιορίζεται το άσκοπο για τον επενδυτή κόστος. Το επιχείρημα, ότι οι υπηρεσίες δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν τον χρόνο της εκταμίευσης εκ των προτέρων, δεν μπορεί να θεωρηθεί λογικό εν έτη 2011, και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό από μια σύγχρονη Διοίκηση.


Με εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια