αρχική σελίδα
Τρίτη, 24 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Περίληψη αποτελεσμάτων Έρευνας Οικονομικών και Xρηματοπιστωτικών Συνθηκών στη Μεσσηνία Δ’ Τριμήνου 2010
11/04/2011
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Περίληψη αποτελεσμάτων Έρευνας Οικονομικών και Xρηματοπιστωτικών Συνθηκών στη Μεσσηνία
Δ’ Τριμήνου 2010
 
Η οικονομία της Μεσσηνίας παραμένει σε φάση συρρίκνωσης το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Παρόλα αυτά περαιτέρω πτώσεις στην γενική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να γίνονται όλο και λιγότερο αντιληπτές, ενδεχομένως υποδεικνύοντας ότι το επιχειρηματικό κλίμα πλησιάζει ή βρίσκεται ήδη στον οικονομικό πυθμένα.
Αυτή η κατάσταση βέβαια κάθε άλλο παρά αισιόδοξη δεν είναι. Όσο η ζήτηση παραμένει ιδιαίτερα υποτονική και οι τράπεζες αυστηρά επιλεκτικές οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντλούν από τα ήδη περιορισμένα αποθεματικά τους, οι θέσεις εργασίας λιγοστεύουν και τα ποσοστά χρεωκοπιών παραμένουν υψηλά.


•    Το τελευταίο τρίμηνο του ’10 ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζει να δηλώνει μείωση πωλήσεων και κερδοφορίας, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν πτώση είναι μικρότερο από το προηγούμενο τρίμηνο.

•    Παρόλα αυτά η συνεχής αύξηση του κόστους υλικών ή φορολογικών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με την χαμηλή ζήτηση, συνεχίζει να είναι αγκάθι στην απόδοση των επιχειρήσεων. Παράλληλα οι θέσεις απασχόλησης μειώθηκαν και το Δ’ τρίμηνο του ‘10.

•    Το πρώτο τρίμηνο του 2010, φαίνεται να ήταν το σημείο καμπής στον τραπεζικό δανεισμό, δεδομένου οτι έκτοτε η χρηματοπιστωτική δραστηριότητα ξαναμπήκε σε αρνητική τροχιά.

•    Ενώ όμως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν και το Δ’ τριμηνο του 2010 αυστηρώς επιλεκτικά, η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ήταν ελαφρώς καλύτερη από το προηγούμενο τρίμηνο.

•    Οριακή βελτίωση παρατηρείται και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς και στα ποσοστά επιχειρήσεων που δηλώνουν δυσκολία αποπληρωμής δανείων.

•    Η αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχείρησης και οι όροι δανεισμού το Δ’ τρίμηνο του 2010 φαίνεται να παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην περιορισμένη ζήτηση δανεισμού.

•    Τέλος, στο τρίτο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνουν απόρριψη δανείου λόγω έλλειψης ιστορικών στοιχείων κερδοφορίας ως νεοσύστατη εταιρεία.

ακολουθεί συγκριτικός πίνακας
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια