αρχική σελίδα
Τρίτη, 24 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ίδρυση Κυριακάτικης Αγοράς στην τοπική κοινότητα Αρφαρών
04/07/2011
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κυρία Αντιδήμαρχε,

Σε συνέχεια του πιο πάνω σχετικού σας εγγράφου, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Η πρόταση ίδρυσης Κυριακάτικης Αγοράς στην τοπική κοινότητα Αρφαρών δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξετάζεται στο στενό τοπικό πλαίσιο, αλλά θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή μας. Κι αυτό διότι:
  • Μια τέτοια αγορά δεν απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της όποιας τοπικής κοινότητας, αλλά σε (δυνητική) πελατεία της ευρύτερης περιφέρειάς της.
  • Όμως στην ευρύτερη περιοχή μας υπάρχει μια τοπική Αγορά (το στεγασμένο εμπόριο) που διέρχεται μια καταλυτική κρίση λόγω του μεγάλου περιορισμού της ζήτησης προϊόντων. Κατά συνέπεια, η δημιουργία πόλων εμπορίου, που θα ανταγωνίζονται το στεγασμένο εμπόριο, και μάλιστα από ευνοϊκή θέση (κυρίως με μειωμένα λειτουργικά έξοδα), δεν θα ήταν ό,τι πιο φρόνιμο στις παρούσες συνθήκες.
  • Ταυτόχρονα στην περιοχή μας υπάρχουν και άλλες υπαίθριες αγορές (π.χ. Καλαμάτας, Κοπανάκι κ.α.), που επίσης, σε συνθήκες κάθετου περιορισμού της ζήτησης θα υποστούν σοβαρές συνέπειες από την ίδρυση μιας νέας κυριακάτικης αγοράς σε κοντινή απόσταση.
  • Τέλος, είναι γνωστό, ότι οι αγορές αυτές, ακόμη και αν ξεκινήσουν ως ελεγχόμενες, καταλήγουν να εξελιχθούν συνήθως σε κέντρα παραεμπορίου και παραοικονομίας, κυρίως λόγω της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να παρέμβουν αποτελεσματικά.

Για τους άνω λόγους, πιστεύουμε ότι η ίδρυση της προτεινόμενης αγοράς θα πρέπει να εξεταστεί, αφού εκπονηθεί μελέτη κόστους-οφέλους, που να λαμβάνει υπόψη της τις εξελίξεις στη ζήτηση προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή, την τυχόν δυνατότητα άντλησης νέας ζήτησης, η οποία με τις παρούσες συνθήκες παραμένει αβέβαιη, και γενικά όλες τις παραμέτρους κόστους (κοινωνικοοικονομικού και ιδιωτικοοικονομικού, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών του παραεμπορίου) αλλά και οφέλους για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή.

Θα παρακαλούσαμε να τεθεί υπόψη μας η μελέτη αυτή, εφόσον προωθηθεί, προκειμένου να εκφέρουμε τεκμηριωμένη γνώμη επί του θέματος. Μέχρι τότε και για τους λόγους, που καταγράφουμε ανωτέρω, είμαστε αντίθετοι στην ίδρυση της εν λόγω αγοράς.


Με εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια