αρχική σελίδα
Τρίτη, 24 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Προτάσεις για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων
21/08/2011
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

 

Κύριε Υπουργέ,

Πρώτα-πρώτα θεωρούμε επιβεβλημένο να τοποθετηθούμε “επί της αρχής” του Σ.Ν, που κατά τη γνώμη μας βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι η επιτάχυνση της έκδοσης των οικοδομικών αδειών αναμφίβολα θα ευνοήσει την οικοδομική δραστηριότητα και γενικά τις επενδύσεις.

Τα τελευταία χρόνια η οικοδομή μαστίζεται από κρίση. Εκατοντάδες επαγγέλματα, που σχετίζονται με την οικοδομή, βλέπουν την δραστηριότητα τους να μειώνεται δραματικά. Η πτώση σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας φθάνει το 60% και η ανεργία στο κλάδο καλπάζει. Εναγωνίως λοιπόν αναμένονται μέτρα τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, όχι μόνο διοικητικού, αλλά και οικονομικού χαρακτήρα (κίνητρα, στεγαστικά δάνεια κ.λπ.).

Αν και αποτελεί λοιπόν αναμφίβολα θετική ενέργεια η σύνταξη του Σ.Ν. απαιτούνται και άλλα μέτρα για την τόνωση της οικοδομής, καθώς και αντιμετώπιση των διαφόρων αιτίων των καθυστερήσεων των αδειών, που δεν οφείλονται, άμεσα τουλάχιστον, στη λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων. Τέτοια αίτια-κωλύματα είναι:

α)    Χρήσεις γης - Χωροταξικά σχέδια
Πολλά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και ΣΧΟΟΑΠ καρκινοβατούν επί χρόνια, ενώ πράξεις εφαρμογής δεν έχουν καν ανατεθεί. Χαρακτηριστική περίπτωση που όλοι βιώνουμε στη Μεσσηνία είναι τα σχέδια Βέργας, Μαντινείας, Ασπροχώματος. Όλοι γνωρίζουμε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.
Εκατοντάδες οικισμοί της Μεσσηνίας δεν έχουν οριοθετηθεί με το Π.Δ. 85 με αποτέλεσμα να οικοδομούνται με το καθεστώς του προ του 1923 (Π.Δ. 81) και με μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την Νομολογία του Συμβούλιου Επικρατείας σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις (π.χ. εγκαταστάσεις, επαγγελματικά εργαστήρια).
Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις η αδυναμία έκδοσης οικοδομικών άδειων δεν οφείλεται στην Πολεοδομία. Εξ όσων γνωρίζουμε, η Πολεοδομία έχει προωθήσει στο ΥΠΕΚΑ φακέλους με ογδόντα οικισμούς σε ψηφιοποιημένη μορφή για οριοθέτηση εκ των όποιων έχει οριοθετηθεί μόνο ένας (1).
Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι οριοθετήσεις των ρεμάτων και ο καθορισμός των αιγιαλών. Η έλλειψη όλων των παραπάνω οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία έκδοσης οικοδομικών αδειών ή τουλάχιστον σε καθυστέρηση. Πρόκειται για αδυναμία του κράτους να δημιουργήσει εκείνα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την ταχεία έκδοση αδειών.

β)    Κτηματολόγιο – Δασολόγιο
Όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε το τελευταίο κράτος στην Ευρώπη που στερείται κτηματολογίου και δασολογίου.
Η έλλειψη αυτή δημιουργεί μια σειρά από δυσλειτουργίες, αφού καλούνται οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες μέσα από τον παρεμπίπτοντα έλεγχο συμβολαίων, που οφείλουν να κάνουν, να πάρουν θέση σε ιδιοκτησιακές διαφορές οι οποίες απαιτούν χρόνια για να επιλυθούν από τα δικαστήρια.

γ)    Κωδικοποίηση νομοθεσίας
Ο προηγούμενος νόμος για την έκδοση οικοδομικών αδειών του 2005 ανέφερε στην εισηγητική του έκθεση:
“Υπάρχει πολυνομία πολεοδομικών, δομικών κ.λπ. διατάξεων με μεγάλη διασπορά των σχετικών ρυθμίσεων, επικαλύψεων, κενών κ.λπ.”
Όμως, από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την απλούστευση της, κάτι που αναμφισβήτητα θα συντελούσε στην ταχύτερη έκδοση οικοδομικών αδειών.

δ)    Στελέχωση με επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό
Δεν έχει γίνει καταγραφή και αξιολόγηση του προσωπικού που υπηρετεί στις πολεοδομικές υπηρεσίες. Σε σειρά εκθέσεων του Συνηγόρου του πολίτη γίνεται αναφορά στις υποστελεχωμένες πολεοδομικές υπηρεσίες. Εάν η κατάσταση αυτή δεν βελτιωθεί, οι καλές προθέσεις του Σ.Ν δεν θα υλοποιηθούν στην πράξη.

ε)    Μηχανοργάνωση
Η προηγούμενη ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομικών γραφείων αποτελεί προϋπόθεση για αποτελεσματικές και αδιάφθορες πολεοδομικές υπηρεσίες.
 
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν επιστήμονες και γενικότερα δημόσιοι λειτουργοί που καθημερινά δίνουν την μάχη για υπηρεσίες χωρίς παράνομες συναλλαγές, χωρίς διαφθορά, και με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος. Μένει λοιπόν το αρμόδιο υπουργείο να στηριχθεί στις υγιείς δυνάμεις του τόπου, να εξασφαλίσει όλα τα εργαλεία και να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας προκειμένου να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Με εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια