αρχική σελίδα
Παρασκευή, 20 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Μη κατάργηση Ινστιτούτου ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας και Εργαστηρίου Ελαιολάδου
21/08/2011
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Οικονομικών.

 

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιθυμούμε να εκφράσουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας για την απόφαση κατάργησης του Ινστιτούτου του ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας και την ίδρυση άλλου στην Τρίπολη -έδρα της Περιφέρειας- και του Εργαστηρίου Ελαιολάδου.

Η παραγωγή ελαιολάδου της Μεσσηνίας σε ποιότητα και ποσότητα είναι γνωστή και αυτή αποτελεί τον κύριο λόγο ίδρυσης του Ινστιτούτου στη Μεσσηνία, όπου υφίσταται διαρκώς ανάγκη έρευνας για την διατήρηση και επαύξηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της παραγωγής εξαιρετικά ποιοτικού ελαιολάδου. Το συγκεκριμένο συγκριτικό πλεονέκτημα δεν συντρέχει για την Αρκαδία, ενώ η λογική της κατάργησης μιας ερευνητικής μονάδας σε παραγωγική λειτουργία, που μάλιστα αναμένει την εγκεκριμένη πίστωση για να βελτιώσει τη λειτουργία και τις υποδομές της, προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα εκ του μηδενός, είναι ακατανόητη.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι η νοοτροπία, που κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση: αν συγκεντρώνουμε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία και τις δομές στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας (όπου, ούτως ή άλλως, εδρεύσει η Διοίκησή της), θα πρέπει να ξεχάσουμε την ανάπτυξη των άλλων περιοχών της, και όχι μόνο τη μελλοντική ανάπτυξη…. Γιατί τέτοιες αποφάσεις ουσιαστικά ναρκοθετούν όσα μακροχρόνια και με κόπο έχει πετύχει η κάθε περιοχή της Περιφέρειας, βασιζόμενη στους πόρους και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και οδηγούν σε μια υδροκέφαλη έδρα, που απομυζά και νεκρώνει την περιφέρειά της...
 
Επειδή η προσπάθεια ανάπτυξης του αγροτικού τομέα θα παίξει καθοριστικό ρόλο για μια Πελοπόννησο «Τοσκάνη της Ελλάδας», όχι μόνο πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία το Ινστιτούτο και το Εργαστήριο Ελαιολάδου αλλά θα πρέπει να αποτελέσει “αιχμή του δόρατος” για ολόκληρη την Πελοπόννησο και προς τούτο είναι αναγκαίο να στελεχωθεί από ειδικούς επιστήμονες που θα βοηθήσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση και που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν απ’ ευθείας από την ΕΕ, αξιοποιώντας κοινοτικά προγράμματα.


Με εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια