αρχική σελίδα
Τρίτη, 17 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Αδυναμία πληρωμής του ειδικού τέλους των βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων
10/11/2011
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Οικονομικών & Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Κύριε Υπουργέ,


Eν όψει της ελαιοκομικής περιόδου, οι μεταποιητικές μονάδες αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων.

1. Με προηγούμενο έγγραφό μας είχαμε θέσει το ακόλουθο θέμα:

Οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις- μέλη μας, ενώ με τη ρύθμιση του υποεδάφ. γ΄, του εδαφ. ε΄, της παρ. 5, του άρθρου 53, του Ν. 4021/2011, απαλλάσσονται από το έκτακτο ειδικό τέλος («ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση»), στην πράξη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ιδιαίτερα επαχθή υποχρέωση, που πηγάζει από την απαλλαγή αυτή, αφού σύμφωνα με το εδάφ. γ΄ της παρ. 13, του άρθρου 53, του ιδίου νόμου, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις επιστροφής του ειδικού τέλους από την αρμόδια ΔΟΥ, εφόσον το ακίνητο υπόκειται στις εξαιρέσεις της παρ. 5, του προαναφερθέντος άρθρου.

Μ' άλλα λόγια, οι απαλλασσόμενες επιχειρήσεις καλούνται καταβάλλουν το τέλος, το οποίο στη συνέχεια θα τους επιστρέφεται μέσω των οικείων ΔΟΥ!! Αυτό σημαίνει, ότι σε συνθήκες πρωτοφανούς έλλειψης ρευστότητας και οικονομικής καχεξίας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δεσμεύουν κεφάλαια για την πληρωμή του τέλους και να αναμένουν την επιστροφή τους. Και φυσικά, τα κεφάλαια αυτά, όσες είναι σε θέση να τα διαθέσουν, θα τα αφαιρούν από την κύρια δραστηριότητά τους, όπου και θα ήσαν ασφαλώς πολύτιμα, αν όχι αναντικατάστατα. Ταυτόχρονα, η ρύθμιση αυτή αναθέτει στις ΔΟΥ ένα πρόσθετο καθήκον, με πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος, που ασφαλώς με δυσκολία και μεγάλες καθυστερήσεις θα φέρουν σε πέρας......

Δεδομένης της πρωτοφανούς κρίσης, που διέρχεται η μεταποίηση στη χώρα μας, είχαμε ζητήσει η παράλογη αυτή διαδικασία να μπορεί ν' αντικατασταθεί με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοση σημειωμάτων για τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες.

Συγκεκριμένα, είχαμε προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις για τη ρύθμιση του θέματος, που, όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή.


2. Με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου και δεδομένης πλέον της παντελούς αδυναμίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, που ασχολούνται με τα προϊόντα της ελιάς, να καταβάλουν το ποσό του τέλους, υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να διακόπτεται η παροχή ρεύματος και οι επιχειρήσεις αυτές ουσιαστικά να καταστρέφονται.... Κατά συνέπεια, αποτελεί άμεση ανάγκη να εκδοθεί απόφαση, που να ρυθμίζει το σοβαρό αυτό θέμα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να απαλλάσσονται εξ αρχής από την καταβολή του τέλους και να καταβάλλουν μόνο τα οφειλόμενα στην ίδια τη ΔΕΗ. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, και με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει ήδη αρχίσει να αποστέλλει τα σχετικά σημειώματα, η απαλλαγή των μεταποιητικών επιχειρήσεων μπορεί και θα πρέπει γίνεται στη ΔΕΗ με κατάθεση πιστοποιητικού - με ευθύνη - του οικείου Επιμελητηρίου, όπου θα αναγράφεται το αντικείμενο δραστηριότητας, και βάσει του οποίου δεν θα καταβάλλεται το Ειδικό Τέλος


Με εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια