αρχική σελίδα
Τρίτη, 17 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Διάθεση της μεσσηνιακής σταφίδας στους τυποποιητές-εξαγωγείς του νομού και ενίσχυση της παραγωγής της
25/11/2011
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Μεσσηνίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, ο αγροτικός τομέας, η ανάπτυξη και η προοπτική του είναι πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την τοπική οικονομία. Όμως, η ανάπτυξή του εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι η σωστή αξιοποίηση συγκεκριμένων προϊόντων, μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα τέτοιο προϊόν είναι η σταφίδα, αξιόλογο συναλλαγματοφόρο προϊόν, με μακραίωνη καθοριστική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Μεσσηνίας, με παρόν, αλλά και μέλλον στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς.

Δυστυχώς, ο συνεταιριστικός χώρος που ασχολείται με τη σταφίδα έχει σοβαρές αδυναμίες που έχουν να κάνουν -μεταξύ άλλων- με τη διαχείριση του παραγόμενου προϊόντος από τις ομάδες παραγωγών σταφίδας. Συγκεκριμένα, οι παραγόμενες ποσότητες σταφίδας από την ομάδα παραγωγών τις οποίες διαχειρίζεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας διοχετεύονται και τυποποιούνται εκτός νομού, χωρίς πρότερη δημόσια πρόσκληση στους Μεσσήνιους τυποποιητές, αφαιρώντας έτσι προστιθέμενη αξία από την περιοχή μας.

Πρόκειται για μια τακτική που οδηγεί σταδιακά στην απαξίωση του προϊόντος, αποδυναμώνει τις τυποποιητικές μας επιχειρήσεις και κατ' επέκταση την τοπική οικονομία, ενώ παράλληλα στερεί την περιοχή από ένα σημαντικό συγκριτικό της πλεονέκτημα το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει και επ' ωφελεία του θεματικού τουρισμού (διαμονή στις περιοχές καλλιέργειας, συμμετοχή των επισκεπτών στον τρύγο, στην αποξήρανση της σταφίδας, στο άπλωμα αλωνιών, διαλογή κ.λπ.) Επιπλέον, αυτή η τακτική δεν επιτρέπει να γίνει η σωστή προβολή και προώθηση της μεσσηνιακής σταφίδας στις ξένες αγορές, αλλά και στην εσωτερική, παράλληλα δε εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς δεδομένου ότι αντιτίθεται στις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Το Επιμελητήριο θεωρεί ότι η σταφίδα, παρότι φαίνεται ότι είναι ένα προϊόν υπό εξαφάνιση, έχει δυνατότητες και πλεονεκτήματα που μπορούν να του εξασφαλίσουν την επιβίωση και παρουσία του στη Μεσσηνία. Ένα προϊόν που θα μπορούσε να αποτελεί αιχμή του δόρατος για την αγροτική μας οικονομία, όπως παλιότερα, αν αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα από όσους το διαχειρίζονται. Είναι και χρέος δικό σας επομένως να ενεργήσετε με σεβασμό για την ιστορία της σταφίδας και την προσφορά της στον τόπο και να την διαχειριστείτε με σοφία και με γνώμονα την υποβοήθηση της τοπικής οικονομίας και των τυποποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων της Μεσσηνίας, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ανταγωνιστικό και δυσοίωνο περιβάλλον.


Με εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια