αρχική σελίδα
Παρασκευή, 20 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Μη κατάργηση Χημικής Υπηρεσίας Καλαμάτας και άμεση μεταστέγαση της σε υπάρχον παραχωρηθέν κτίριο στο Λιμάνι της πόλης
05/12/2012
ΠΗΓΗ:Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Κύριε Υφυπουργέ,

Ενόψει της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης του Κράτους, την οποία σαφώς και θεωρούμε απαραίτητη, προγραμματίζεται η κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πληροφορίες ότι στο σχεδιασμό κατάργησης περιλαμβάνεται και η Χημική Υπηρεσία Καλαμάτας και πολλοί εξαγωγείς - μέλη μας εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Χημική Υπηρεσία Καλαμάτας είναι το πρώτο δημόσιο χημικό εργαστήριο της Ελλάδας, ιδρύθηκε το 1911, ενώ με το Ν.4328/1929 ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το Γενικό Χημείο του Κράτους στο οποίο συμπεριλήφθησαν όλα τα εργαστήρια του Δημόσιου τομέα. Η Χημική Υπηρεσία Καλαμάτας, αν και είναι μια μικρή υπηρεσία με μικρό αριθμό υπαλλήλων, έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες εξυπηρετώντας ευαίσθητους και απαιτητικούς τομείς της τοπικής παραγωγής. Αναλυτικά οι αρμοδιότητες της  έχουν ως εξής:

1.    Συμμετέχει στην είσπραξη των εσόδων του κράτους, σε συνεργασία με τις τελωνειακές και φορολογικές υπηρεσίες και κυρίως των ειδικών φόρων κατανάλωσης οινοπνεύματος, καπνών και καυσίμων. 

Συγκεκριμένα στον τομέα του οινοπνεύματος ελέγχει πέντε ποτοποιίες, μία φορολογική αποθήκη που δραστηριοποιείται στον τομέα των ποτών και δύο αποσταγματοποιεία για να διασφαλίζει την εφαρμογή της νομοθεσίας και την είσπραξη των σχετικών ειδικών φόρων. Σε καθημερινή σχεδόν βάση ελέγχει τέσσερις οξοποιίες για να διασφαλίζεται η ορθή χρήση της αιθυλικής αλκοόλης που παραλαμβάνουν, καθώς και των αλκοολούχων υγρών που παράγουν. Ελέγχει την σωστή χρήση της αιθυλικής αλκοόλης που παραλαμβάνει η φορολογική αποθήκη της περιοχής, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των καπνών. Στον τομέα των καπνών συμμετέχει σε επιτροπές καθορισμού συντελεστών απόδοσης καπνών, καθορισμού παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας και καταστροφής καπνόσκονης της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια. Στον τομέα των καυσίμων σε συνεργασία με το Τελωνείο προβαίνει στην προμέτρηση και επιμέτρηση δεξαμενών κατά την παραλαβή καυσίμων και στη μηνιαία απογραφή των διαθέσιμων υπολοίπων της. Επίσης συμμετέχει σε επιτροπές ογκομέτρησης δεξαμενών υγραερίου και τήρησης της σχετική νομοθεσίας.

2.    Συμβάλλει στα έσοδα του κράτους από την είσπραξη των ΔΕΧΕ, που αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό από τις υπηρεσίες που προσφέρει σε ιδιώτες.

3.    Συμμετέχει στις τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων όπως ελαιολάδου, κρασιών, ποτών, καπνών, τυριών κ.α. τόσο κατά τη δειγματοληψία όσο και για τη δασμολογική κατάταξη και τη διασφάλιση της εμπορικής πίστης της χώρας.

4.    Χορηγεί άδειες εμφιαλωτηρίων οίνου και βεβαιώσεις καταλληλότητας σε οινοποιεία και ελέγχει την εναρμόνιση της λειτουργίας τους με την ισχύουσα νομοθεσία.

5.    Συμμετέχει στον αγορανομικό έλεγχο, καθώς είναι δέκτης των δειγμάτων που λαμβάνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και συμμετέχει σε επιτροπές αγορανομικού ελέγχου.

6.    Εκτελεί την εργαστηριακή ανάλυση τελωνειακών, αγορανομικών και δειγμάτων ναρκωτικών.

Κύριε Υφυπουργέ,

Η Χημική Υπηρεσία Καλαμάτας εξυπηρετεί όλες τις τυποποιητικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες του Νομού, κλάδους κατεξοχήν παραγωγικούς και με εξαγωγική δραστηριότητα, γεγονός που επιβάλλει την μη κατάργηση της εν λόγω υπηρεσίας, αλλά την ενίσχυση της και την άμεση μεταστέγαση της σε υπάρχον παραχωρηθέν κτίριο στο λιμάνι (2 αποθήκες δίπλα στο Τελωνείο Καλαμάτας), όπου η διαμόρφωση του χώρου έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό.

Με την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα μας, σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

 

 

Με εκτίμηση,

 

 

Δημήτριος Μανιάτης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια