αρχική σελίδα
Τρίτη, 17 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ομιλία Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στο 26ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών
15/10/2013
ΠΗΓΗ:Επιμελητήριο Μεσσηνίας

«26ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών»

15-18 Οκτωβρίου 2013, ξενοδοχείο Elite City Resort

Ομιλία Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δ. Μανιάτη

Καταρχάς να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την επιλογή της Καλαμάτας να υλοποιήσουν το 26ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών.

Η Ελληνική Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών είναι μια μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία, που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1966 από 21 ιδρυτικά μέλη (γεωπόνους) της K. Μακεδονίας.

Η ίδρυση της επιστημονικής εταιρείας με αντικείμενο την επιστήμη των οπωροκηπευτικών, θεωρήθηκε αναγκαία για να λειτουργήσει ως όχημα διάδοσης των επιστημονικών γνώσεων στον τομέα των οπωροκηπευτικών και ως πόλος συνάντησης και συνεργασίας των ασχολούμενων με τα οπωροκηπευτικά.

Η πραγμάτωση των σκοπών επιδιώκεται με την διοργάνωση συνεδρίων – ημερίδων, επιστημονικών διαλέξεων και συμποσίων με θέματα γενικού και πρακτικού ενδιαφέροντος, όπως η ΛΙΠΑΝΣΗ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΚΛΑΔΕΜΑ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΜΕΤΑΦΟΡΑ και η ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ.

Πιστεύω ότι σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί η συνεισφορά της «γεωργικής παραγωγής» και ειδικότερα της «παραγωγής οπωροκηπευτικών», καθώς βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας γενικά και ειδικά υπό τις σημερινές αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Η παραγωγή οπωροκηπευτικών ΑΠΑΙΤΕΙ εργατικά χέρια, άρα προσφέρει θέσεις εργασίας, ΑΠΑΙΤΕΙ επενδύσεις από ήπιες έως πολύ μεγάλες και δημιουργεί μεγάλο κύκλο εργασιών με τις κατασκευές, τα γεωργικά εφόδια, το πολλαπλασιαστικό υλικό και τα υλικά συσκευασίας.

Τα περισσότερα προϊόντα τυποποιούνται, συσκευάζονται και εξάγονται, δημιουργώντας ένα δεύτερο μεγάλο κύκλο εργασιών, δίνουν εργασία σε πολλούς ανθρώπους, απασχολούν εγχώριες και διεθνείς μεταφορές και επειδή τα περισσότερα οπωροκηπευτικά εξάγονται, εισάγεται πολύτιμο συνάλλαγμα.

Η ελληνική Αγροτική Οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με χρόνια δομικά προβλήματα, τα οποία προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης, όπως
  • ελλιπείς δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης γεωργών
  • ελλιπής επιστημονική και τεχνική υποστήριξη
  • ελλιπής συνεργατισμός παραγωγών
  • στρεβλή λειτουργία της αγοράς
  • προβληματική πολιτική γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός ζωνών γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Οι ανωτέρω παθογένειες προκαλούν αδιαφορία στην προσέλκυση νέων στον κλάδο της Γεωργίας.

Επίσης, θέλω να επισημάνω την απόφαση των 14 Επιτρόπων της ΕΕ που ελήφθη στις 6 Μαΐου, στην οποία μπαίνουν περιορισμοί στην καλλιέργεια των τοπικών παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών, ώστε πρακτικά καθιστούν πολύ δύσκολη έως αδύνατη την καλλιέργεια τους. Έτσι και με την σφραγίδα της ΕΕ η εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών συνεχίζεται με αποτέλεσμα να μην έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο υβριδισμένους ή  μεταλλαγμένους σπόρους.

Ο KISSINGER είχε αναφέρει «αν θέλετε να ελέγξετε τα έθνη ελέγξτε το ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, αν θέλετε τους Λαούς ελέγξτε τα ΤΡΟΦΙΜΑ».

Οι φυτικές καλλιέργειες, των οποίων οι σπόροι παράγονται από τους γεωργούς, είναι Δημόσια ιδιοκτησία και αποτελούν κοινό αγαθό, δηλαδή μπορούν να αναπαραχθούν απ’ όλους.

Αντίθετα, οι σπόροι που παράγονται από τις ιδιωτικές βιομηχανίες σπόρων προστατεύονται από κανονισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας και συνεπώς δεν μπορούν ελεύθερα να αναπαραχθούν.  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η ΕΕ στηρίζουν τις βιομηχανίες σπόρων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλουν παράλογες απαιτήσεις στους σπόρους των αγροτών.

Οι τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες που χρειάζονται αιώνες για να εξελιχθούν, βλέπουμε σε λίγες δεκαετίες να εξαφανίζονται.
 
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 3% των ποικιλιών λαχανικών που υπήρχαν πριν 50 χρόνια έχουν διασωθεί.

Η πολιτική των ελληνικών Κυβερνήσεων διαχρονικά ήταν ανύπαρκτη. Η ελληνική πολιτεία δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια για την διατήρηση, διάδοση και βελτίωση του γενετικού υλικού των ελληνικών σπόρων, και μιλάμε για «Μεσογειακή Διατροφή», αλλά ξεχνάμε ότι η ελληνική Μεσογειακή Διατροφή στηρίζεται σε τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.

Η σωτηρία των ελληνικών παραδοσιακών σπόρων εξαρτάται από εμάς. Όποιος ελέγχει το κληρονομικό υλικό των σπόρων, ελέγχει και την παγκόσμια διατροφή.

Κλείνοντας, εύχομαι στην πραγμάτωση των στόχων της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών. Καλή επιτυχία στο 26ο Συνέδριο σας, ούτως ώστε τα αποτελέσματα να γνωστοποιηθούν σε όσους παίρνουν αποφάσεις για την ανάπτυξη της χώρας.

Σας ευχαριστώ.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια