αρχική σελίδα
Τρίτη, 17 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Έδρα του νεοσύστατου Οργανισμού IRENA
07/05/2009
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Αξ. Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κων/νο Καραμανλή με θέμα: «Έδρα του νεοσύστατου Οργανισμού IRENA»

 

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

 
Όπως προφανώς γνωρίζετε, στις 9 Φεβρουαρίου υπεγράφη στη Βόννη η ιδρυτική συμφωνία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA-International Renewable Energy Agency). Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τη συμφωνία υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας.
 
Ως γνωστό, ο νέος Διεθνής Οργανισμός, επιδιώκει να καταστεί η κινητήριος δύναμη της μετάβασης προς την ευρεία και διατηρήσιμη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε παγκόσμια κλίμακα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο IRENA αναλαμβάνει να προωθήσει όλες τις μορφές ανανεώσιμης ενέργειας και να μελετήσει διάφορες πολιτικές για την ανάπτυξή τους σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη και τις ειδικές περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες.
 
Τον Ιούνιο τα 78 υπογράφοντα έθνη του ΙRENA θα συναντηθούν στο Κάιρο για να ψηφίσουν την έδρα του νεοσύστατου οργανισμού.
 
Μια από τις πιο αξιόλογες προτάσεις, η οποία μάλιστα έχει στρατηγική σημασία και για τη χώρα μας, είναι η πρωτοβουλία "MASDAR", η οποία στοχεύει στην προώθηση της υποψηφιότητας της πόλης του Αμπού Ντάμπι ως μελλοντικής έδρας του ΙRENA.
 
Της πρωτοβουλίας ηγούνται ο Σεΐχης Khalifa bin Zayed Al Nahyan, Πρόεδρος των Εμιράτων και κυβερνήτης του Abu Dhabi, ο υπουργός Εξωτερικών Sheikh Abdullah Bin Zaid και  η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου των Εμιράτων Sheikha Lubna Al Qasimi, ο Σεΐχης Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, Πρίγκιπας του  Abu Dhabi.
 
Το Abu Dhabi το 2006, τρία χρόνια πριν από τη γέννηση του Irena, έλαβε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, ανακοινώνοντας ότι η πόλη Masdar θα αποτελέσει μια πόλη-υπόδειγμα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, με μηδενικές εκπομπές ρύπων, όπου τα αυτοκίνητα θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια και το νερό θα ανακυκλώνεται. Η πόλη Masdar που έχει αναμφισβήτητα την πιο φιλόδοξη αειφόρο ανάπτυξη, θα φιλοξενήσει εξειδικευμένη έρευνα και την τεχνολογία για εγκαταστάσεις μέχρι 90.000 κατοίκους, με στόχο να ενθαρρυνθεί η μελέτη και η εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Το παραπάνω φιλόδοξο σχέδιο υποστήριξαν μεγάλες εταιρείες, όπως οι BP, General Electric και Royal Dutch Shell.
 
Το Abu Dhabi, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, πιστεύει τόσο πολύ σε αυτό το έργο, ώστε έχει δεσμευτεί ότι έως το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 7% του συνολικού δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής των Εμιράτων.  
 
Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,
 
Η υποστήριξη της πρωτοβουλίας "MASDAR" από την Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο αναγνώριση των σημαντικών προσπαθειών ανάπτυξης των ΑΠΕ που γίνονται σε μια πετρελαιοπαραγωγό χώρα, αλλά, επιπλέον αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα με τις αραβικές χώρες.
 
Παράλληλα, αποτελεί στρατηγικής σημασίας βήμα, καθώς η φιλοξενία της έδρας του ΙRENA στο Αμπού Ντάμπι θα μετατοπίσει το στρατηγικό κέντρο αποφάσεων σε σχέση με τις ΑΠΕ, από τον ευρωπαϊκό Βορρά, στη «γειτονιά» της Ελλάδας, τον γεωγραφικό χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
 
Επιπλέον, η Ελλάδα, με την υποστήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας, καταδεικνύει την πρόθεσή της να υλοποιήσει το όραμα του ΟΗΕ για την ενθάρρυνση των αναπτυσσόμενων χωρών να λάβουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην κοινωνική πρόοδο.
 
Θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει μόνο συμφέρον από την υποστήριξη μιας τέτοιας πρότασης, η οποία, εκτός από τεκμηριωμένη, έχει σαφή και ευδιάκριτα πλεονεκτήματα.
 
Ελπίζουμε ότι θα στηρίξετε ενεργά αυτή την τεκμηριωμένη, δίκαιη και σημαντική για τη χώρα μας πρωτοβουλία.


Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
Πρόεδρος Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Αναπτύξεως
Εκτ. Δ/ντής Πολιτιστικού Οργανισμού “Οι Δρόμοι της Ελιάς»
 Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
Επιστολή

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια