αρχική σελίδα
Τρίτη, 17 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Δημιουργία κρατικού Factoring
13/08/2009
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών με θέμα: «Δημιουργία κρατικού Factoring»

 

Κύριε Υπουργέ,

Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί στην επιχειρηματική κοινότητα και ιδιαίτερα στην πε-ριφέρεια, για το πρόγραμμα της κυβέρνησης να εγγυηθεί το 70% των δανείων.

Οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβούνται ότι αυτές οι εγγυήσεις δεν θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία, αλλά θα κατευθυνθούν κυρίως στο να κλείσουν "τρύπες" προβληματικών εταιρειών. Άλλωστε πολύ συχνό είναι το φαινόμενο που θέλει τα μέτρα που κάθε φορά παίρνουν οι κυβερνήσεις, να μην φτάνουν έως την περιφέρεια, αλλά να σταματούν στο «Αθηνοκεντρικό κράτος» ή σε μερικές περιπτώσεις σε περιοχές που είναι εγκατεστημένες προβληματικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ασκούν πολιτικές πιέσεις (διαδηλώσεις κ.λπ.).

Για όλους τους παραπάνω λόγους και στο πλαίσιο της συνολικής νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, σας προτείνουμε να εξετάσετε την δημιουργία ενός κρατικού Factoring.

Στόχος είναι, μέσω αυτού, να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία και επιπλέον να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών και των υπερβολικών καθυστερήσεων πληρωμών που έρχεται φυσικά σε αντίθεση με τις οδηγίες της Ε.Ε. και το Προεδρικό διάταγμα που προβλέπει ως ανώτατο χρόνο καθυστερήσεων τις 30 ημέρες. Οι τελευταίες ενδείξεις αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών φθάνουν στους 8 μήνες και σε μερικές περιπτώσεις αλυσίδων σούπερ μάρκετ ξεπερνούν ακόμη και τους 12 μήνες!

Κύριε Υπουργέ,

Οι μικρές, στη πλειονότητά τους, μεταποιητικές, εξαγωγικές, βιοτεχνικές κ.α. επιχειρήσεις καλούνται να χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια τη χαμηλή ρευστότητα της αγοράς, πράγμα αδύνατον αφού και οι τράπεζες έχουν περιορίσει δραστικά τις χρηματοδοτήσεις τους «ΠΛΑΦΟΝ» για προεξόφληση επιταγών πελατείας.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι να έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, όπου καθημερινά βλέπουμε υγιέστατες επιχειρήσεις με ταμιακά προβλήματα και τον κατάλογο του Τειρεσία να αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Ως αποτέλεσμα, ενισχύονται τα επιχειρήματα των τραπεζών για αυξημένους κινδύνους χρηματοδότησης και με αφορμή αυτό, να μειώνουν ακόμη περισσότερο τις χρηματοδοτήσεις προς την πραγματική οικονομία…

Προτείνουμε λοιπόν δύο εναλλακτικές λύσεις:

Πρώτον, τη δημιουργία ενός «Κρατικού Factoring» το οποίο θα λαμβάνει τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια πώλησης) των επιχειρήσεων του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (θα μπορούσαν να οριστούν συγκεκριμένα κριτήρια) και θα προεξοφλεί με το 70% της αναγραφόμενης αξίας.

Πλεονεκτήματα ενός κρατικού Factoring (Πρακτόρευση Απαιτήσεων):

  • Άμεση χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας
  • Ουσιαστική στήριξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας
  • Περιορισμός των μεταχρονολογημένων επιταγών
  • Έλεγχος των παραστατικών–τιμολογίων για την ενδεχόμενη πλαστότητα τους
  • Μικρή χρηματοοικονομική επιβάρυνση των επιχειρήσεων του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (επιτόκιο δανεισμού του δημοσίου και μικρή επιβάρυνση για μείωση του ρίσκου από επισφάλειες)
  • Περιορισμένος ο κίνδυνος των επισφαλειών, λόγω των κριτηρίων που θα υπάρξουν, αλλά και λόγω της εμπλοκής του δημοσίου.

Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει εγγύηση του κράτους για να αυξηθεί το πλαφόν που δίνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις μέσα από την προεξόφληση επιταγών πελατείας. Η επαναφορά του πλαφόν στα προ της κρίσης επίπεδα θα "έλυνε τα χέρια" σε πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις.

Συμπληρωματικά φρονούμε ότι θα πρέπει να εξετάσετε την εφαρμογή παρόμοιας συμφωνίας που έλαβε χώρα μεταξύ της Τραπεζικής Ένωσης Ιταλίας Abi και των επιχειρηματικών συνδέσμων της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία προβλέπετε το «πάγωμα» των χρεών των ΜμΕ προς τις τράπεζες, για τους επόμενους 12 μήνες.

Κύριε Υπουργέ,

Η ανησυχία μας εστιάζεται, στη διαφαινόμενη αδυναμία της πολιτείας να στηρίξει τις λίγες εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας μας, έτσι ώστε μετά την οικονομική κρίση η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει εξαγωγική δραστηριότητα και να μην αποτελέσει μοναδικό παράδειγμα χώρας προς αποφυγή που δεν θα παράγει τίποτα, θα εισάγει τα πάντα, θα δανείζεται για να πληρώσει τα ελλείμματα της χώρας και τα όποια οφέλη από τον τουριστικό κλάδο  θα είναι λιγότερα από το κόστος των εισαγωγών για την κάλυψη των αναγκών του.

Θεωρούμε ότι η απάντηση στο κίνδυνο που ελλοχεύει είναι μόνο οι στοχευμένες ενέργειες ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις εθνικής σημασίας που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από την παγκοσμιοποίηση και την οικονομική κρίση και αυτές είναι κυρίως οι επιχειρήσεις του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα.


Με εκτίμηση

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια