αρχική σελίδα
Παρασκευή, 20 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων
14/08/2009
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ με θέμα: «Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων»

 

Κύριε Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας βλέπει με έντονο προβληματισμό τα μέτρα που εξαγγείλατε και αφορούν την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων επειδή θεωρούμε ότι δεν συνδέονται με την πραγματική εκπομπή των ρύπων από τα κυκλοφορούντα οχήματα, καθώς το μοναδικό κριτήριο που θέτουν ως βάση είναι η ηλικία των οχημάτων και όχι η πραγματική ρύπανση που προκαλείται από την κυκλοφορία τους.

Συγκεκριμένα παρατηρούμε ότι σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα μέτρα, ο κάτοχος καινούριου ρυπογόνου αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού και ιπποδύναμη θα καταβάλλει μειωμένα τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με τον κάτοχο αυτοκινήτου παλαιότερης κυκλοφορίας μικρότερου κυβισμού με συμβατικό κινητήρα ο οποίος, μολονότι το όχημα του ρυπαίνει λιγότερο, καλείται να καταβάλει αυξημένα τέλη.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι με τα μέτρα που εξαγγείλατε γίνεται προσπάθεια να μεταφέρετε την ευθύνη «ο ρυπαίνων πληρώνει» και να την φορτώσετε στους αδύναμους οικονομικά και ανυποψίαστους Έλληνες καταναλωτές, απαξιώνοντας ταυτόχρονα ένα ολόκληρο στόλο αξιόμαχων οχημάτων και ένα μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων όπως είναι τα συνεργεία αυτοκινήτων και ο κλάδος της εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.

Αλλά και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας στη περίπτωση εφαρμογής των εξαγγελθέντων μέτρων τότε έχουμε να παρατηρήσουμε ότι θα έχουμε θεαματική αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό μας ισοζύγιο με τις χώρες που κατασκευάζουν αυτοκίνητα, όπως για παράδειγμα:

 ΠΙΝΑΚΑΣ

Αντίθετα σήμερα θα ήταν εύλογη η παροχή κινήτρων για την απόσυρση της 1ης γενιάς οχημάτων καταλυτικής τεχνολογίας με ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας προ του έτους 1995 και η παροχή αυξημένων οικονομικών κινήτρων για την αντικατάσταση των συμβατικών καταλυτικών οχημάτων με «υβριδικά» οχήματα και όχι η αδιάκριτη παροχή κινήτρων για την αγορά καινούριου οχήματος.

Κύριε Υπουργέ,

Για όλους τους παραπάνω λόγους και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης προτείνουμε, να εξετάσετε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου με τα μέλη μας και τους κλάδους που θίγονται άμεσα από τα εξαγγελθέντα μέτρα.

Προτάσεις:

1.    Την επιβολή μειωμένων ή αυξημένων τελών κυκλοφορίας ανάλογα με την πραγματική ρύπανση που προκαλείται από την κυκλοφορία του κάθε οχήματος, ενισχύοντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες που στηρίζεται στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», ανεξαρτήτως της ηλικίας του οχήματος. Τη διαπίστωση της πραγματικής ρύπανσης που προκαλείται από το κάθε κυκλοφορόν όχημα θα γίνεται με έλεγχο που θα πραγματοποιείται σε τακτική ετήσια βάση, σε συνεργασία με τα συνεργεία αυτοκινήτων που θα πιστοποιηθούν (κάρτες καυσαερίων) και τα ΚΤΕΟ. Στον έλεγχο αυτό θα καταγράφονται οι εκπομπές ανά όχημα καυσαερίων με ON LINE σύνδεση θα ενημερώνεται η βάση δεδομένων του Υπουργείου Μεταφορών και θα προσδιορίζονται τα καταβλητέα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους ανάλογα με την πραγματικά προκαλούμενη ρύπανση.

2.    Την υποχρεωτική αντικατάσταση των απενεργοποιημένων καταλυτικών μετατροπέων στο τέλος του κύκλου ζωής τους με θεσμοθέτηση ελεγκτικού κυρωτικού συστήματος.

3.    Διατήρηση του μέτρου της μείωσης κατά 50% των τελών ταξινόμησης, το οποίο δύναται να οδηγήσει σε ομαλή ανανέωση του στόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν.

4.    Παροχή ουσιαστικών οικονομικών κινήτρων στα προς απόσυρση οχήματα με ημερομηνία κυκλοφορίας προ της 01-01-1995 (προς ανανέωση του στόλου των 1ης γενιάς «καταλυτικών» οχημάτων), χωρίς επιβολή οικονομικών κυρώσεων εισπρακτικού χαρακτήρα.

5.    Παροχή αυξημένων οικονομικών κινήτρων νια την αντικατάσταση των συμβατικών καταλυτικών οχημάτων με οχήματα υβριδικής τεχνολογίας.

6.    Παροχή κινήτρων (απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας, κίνηση στο δακτύλιο των πόλεων) για την πιστοποιημένη μετατροπή των βενζινοκίνητων οχημάτων σε οχήματα κινούμενα με υγραέριο.

7.    Ισχυρά κίνητρα για την αλλαγή αυτοκινήτου με μοτοσικλέτα μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού νέας τεχνολογίας για την θεραπεία των κυκλοφοριακών προβλημάτων και μείωση των ρύπων στις μεγάλες πόλεις. 

8.    Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για τα αποτελέσματα της μελέτης «κόστους – ωφέλειας» που λογικά έχουν εκπονήσει τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το ζήτημα της απόσυρσης και την ακολουθούμενη διαδικασία.

Κύριε Υπουργέ,

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας είναι κοντά στα αιτήματα του κλάδου (Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.) που τα θεωρούμε δίκαια και υποστηρίζουν επίσης την βιωσιμότητα της προσπάθεια της κυβέρνησης να καθιερώσει το θεσμό: “Πράσινο δακτύλιο & Περιβαλλοντικά Τέλη Κυκλοφορίας” χωρίς φυσικά να δημιουργηθούν προβλήματα στο σύνολο των οικογενειακών επιχειρήσεων του κλάδου και σε πολλαπλάσιο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι θα μείνουν άνεργοι εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται η χώρα μας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι με τις προτάσεις μας δεν θα εξανεμισθούν οικονομίες νοικοκυριών ή δεν θα συναφθούν νέα καταναλωτικά δάνεια για την αγορά ενός ακόμη αυτοκινήτου, αφού με βάσει τα εξαγγελθέντα μέτρα υποχρεούνται - θέλουν δεν θέλουν οι καταναλωτές - να τρέξουν για την αγορά αυτοκινήτου από το φόβο υψηλών τελών κυκλοφορίας. Εάν αυτό συμβεί τότε οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι χώρες κατασκευής αυτοκινήτων και χαμένη η ελληνική οικονομία και η αγορά γενικώς με λιγότερες καταθέσεις, μεγαλύτερες δανειακές υποχρεώσεις και για τις ελληνικές τράπεζες περισσότερες επισφάλειες.

Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε ότι θα μελετήσετε τις προτάσεις μας με τη δέουσα προσοχή, σας ευχαριστούμε.

 

Με εκτίμηση

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια