αρχική σελίδα
Τρίτη, 17 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Συμμετοχή της Μεσσηνίας στο Κοινοτικό Πρόγραμμα EDEN (Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας)
25/11/2009
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Νομάρχη και τους Δημάρχους Ν. Μεσσηνίας με θέμα: Συμμετοχή της Μεσσηνίας στο Κοινοτικό Πρόγραμμα EDEN (Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας)
 
Το Πρόγραμμα EDEN -Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας- είναι ένα πρόγραμμα βραβεύσεων τουριστικών προορισμών, με στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης. Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει το διαγωνισμό, με θεματικό περιεχόμενο, καλώντας τις αρμόδιες εθνικές αρχές να φέρουν σε πέρας τους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς από τους οποίους προκύπτει, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ο εθνικός προορισμός, που βραβεύεται. Από το 2007 έως το 2009 έχουν βραβευτεί οι νομοί Φλώρινας, Γρεβενών και Λέσβου.

Η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη μέλη και τις υποψήφιες χώρες, προσδιόρισαν ως θέμα αριστείας για το 2010 τον «Τουρισμό με βάση το Υδάτινο στοιχείο». Κατά συνέπεια, για το 2010 αναζητούνται τουριστικοί προορισμοί σε ακτές, λίμνες και ποτάμια που προάγουν καινοτόμες προσεγγίσεις στην τουριστική προσφορά τους, με βάση το υδάτινο στοιχείο, με τρόπο τέτοιο ώστε να αναπτύσσεται ένα πιο ποιοτικό περιβάλλον, να αντιμετωπίζεται το θέμα των εποχιακών διακυμάνσεων και να επιτυγχάνεται νέα ισορροπία στις τουριστικές ροές από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς που προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες.

Οι συμμετέχουσες χώρες θα έχουν περιθώριο μέχρι τον Μάιο του 2010 για να επιλέξουν έναν από τους υποψήφιους προορισμούς. Οι νικητές θα βραβευθούν επισήμως το φθινόπωρο του 2010.

Κάθε προορισμός πρέπει να πληροί τα ακόλουθα γενικά κριτήρια:

1. να είναι «μη παραδοσιακός» (η πυκνότητα επισκεπτών να είναι από «χαμηλή» ως «πολύ χαμηλή» σε σχέση με τον μέσο όρο ολόκληρης της χώρας)
2. να έχει χαρακτηριστεί τουριστικός προορισμός ακτής, λίμνης ή ποταμού στην εθνική ή περιφερειακή νομοθεσία
3. να διαχειρίζεται την τουριστική προσφορά του με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική του βιωσιμότητα και σε εταιρική σχέση μεταξύ των αρχών που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση του προορισμού και όλων όσοι σχετίζονται με τον τουρισμό μέσα και γύρω από την περιοχή (π.χ. πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών, τοπικές κοινότητες). 

Πιο συγκεκριμένα κριτήρια θα καθοριστούν σε επίπεδο συμμετεχουσών χωρών ώστε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προορισμών τους.

Πιστεύουμε, ότι τα οφέλη από την τυχόν βράβευση της Μεσσηνίας ως προορισμού ΕDEN θα ήσαν πολλαπλά (ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών της πόρων και του συνόλου του προορισμού, ως ευρωπαϊκής αξίας, ευρεία προβολή, προσέλκυση τουριστικής ζήτησης κ.λπ.) γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι δημόσιοι τοπικοί φορείς θα πρέπει έγκαιρα να προετοιμάζονται για συμμετοχή σε ένα από τους εθνικούς διαγωνισμούς, ανάλογα και με το ετήσιο θέμα και τη δυνατότητά τους να υποστηρίξουν την ύπαρξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων ως προς το θέμα αυτό, με βάση τα τιθέμενα κριτήρια.
 

Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια