αρχική σελίδα
Τρίτη, 17 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επενδύσεις στις πυρόπληκτες περιοχές
23/12/2009
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα: Επενδύσεις στις πυρόπληκτες περιοχές

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Θέτουμε υπόψη σας, ότι οι τουριστικές επενδύσεις των πυρόπληκτων νομών των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 (Αρκαδία, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία και ο Δ. Αιγιαλείας Ν. Αχαΐας), που προωθήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3299/04, όπως ισχύει, κινδυνεύουν σήμερα να ματαιωθούν με υπέρμετρη ζημία των υποψήφιων επενδυτών για τους ακόλουθους λόγους:

•    Στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (ΚΥΑ ΦΕΚ 1138 Β 09) προβλέπεται (άρθρ.5), ως μεταβατική ρύθμιση, ότι εξαίρεση από την νέα εισαγόμενη ελάχιστη αρτιότητα των 8 στρ. ισχύει προκειμένου για επενδύσεις εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μονάδων, καθώς και για ίδρυση νέων, εφόσον βρίσκεται σε ισχύ η έγκριση καταλληλότητας του ΕΟΤ και υπό την αίρεση ότι εντός 3 ετών θα εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια.

•    Όμως, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών 37643/31.08.2007, οι τουριστικές επενδύσεις των νομών αυτών απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση της προηγούμενης λήψης των εγκρίσεων του ΕΟΤ, και τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν μέχρι 01/09/2008, χωρίς τις εγκρίσεις αυτές, αιτήματα ένταξης στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ήδη λάβει υπαγωγή ή προέγκριση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η προσκόμιση των ειδικών δικαιολογητικών (και επομένως των εγκρίσεων ΕΟΤ) θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέχρι την εκταμίευση της πρώτης δόσης επιχορήγησης. Οι εν λόγω επενδυτές υπολογίζονται σε 750.  

•    Είναι φανερό ότι η ΚΥΑ του Ειδικού Πλαισίου  για τον Τουρισμό δεν έλαβε υπόψη της, προφανώς εκ παραδρομής, την περίπτωση των τουριστικών επενδύσεων των πυρόπληκτων νομών του 2007, που με άλλη προηγούμενη, πλην ειδική υπουργική απόφαση, είχαν απαλλαγεί της προσκόμισης έγκρισης καταλληλότητας για την υπαγωγή τους στον αναπτυξιακό νόμο, γεγονός, που προκαλεί εκκρεμότητα στις εν εξελίξει επενδύσεις και ανησυχία στους επενδυτές των πυρόπληκτων νομών., που προφανώς δεν είναι σε θέση να καλύψουν εκ των υστέρων την απαίτηση της αυξημένης αρτιότητας των 8 στρ.

Για τους παραπάνω λόγους, διαβιβάζουμε σχετικό υπόμνημα των επενδυτών του Νομού μας, και παρακαλούμε με νεότερη Κοινή Απόφαση να ρυθμίσετε το θέμα αυτό με σχετική ειδική διάταξη.Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια