αρχική σελίδα
Παρασκευή, 20 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Προτάσεις για την αναμόρφωση του ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
21/01/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών με θέμα: «Προτάσεις για την αναμόρφωση του ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα –κατά γενική ομολογία– χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, πολυπλοκότητα και έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης.  

Η κύρια αιτία της επικρατούσας αυτής κατάστασης είναι το γεγονός, ότι η φορολογία είχε χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν όχι μόνο για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, για την εξομάλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά και ως μέσο θέσπισης ειδικών πόρων για χρηματοδότηση εκατοντάδων φορέων και φυσικά ως μέσο επιδοματικής και μισθολογικής πολιτικής. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δημιουργία ενός πολύπλοκου, δυσνόητου και δύσκολου στην εφαρμογή συστήματος, με τεράστιο κόστος διαχείρισης και χωρίς πλέον δυνατότητα να αξιολογηθεί η συμβολή του σε καθεμιά από αυτές τις πολυάριθμες στοχεύσεις.

Συγκρινόμενο με αυτό των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, το ελληνικό φορολογικό σύστημα παρουσιάζει μια σειρά από προβλήματα:

1.    Οι έμμεσοι φόροι είναι δυσανάλογα υψηλοί σε σχέση με τους άμεσους.

2.    Το ποσοστό των φορολογικών εσόδων επί του συνόλου του ΑΕΠ είναι πολύ μικρό.

3.    Δεν έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό.

4.    Το διαχειριστικό κόστος είναι πολύ υψηλό.

5.    Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα, όπως η φοροδιαφυγή και ο χρηματισμός των δημοσίων λειτουργών.

6.    Τα κίνητρα και οι φορολογικές ελαφρύνσεις χρειάζονται συμπλήρωση, εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό.

7.    Η αύξηση της φορολογίας δεν κρίνεται κοινωνικά δίκαιη και δεν διαμορφώνει αντίληψη Δικαίου. Για παράδειγμα, από το 2004 μέχρι το 2008 αυξήθηκαν κατά 42% οι φόροι φυσικών προσώπων (από 7,6 δις ευρώ ανήλθαν στα 10,8 δις ευρώ), ενώ έμειναν στάσιμοι οι φόροι νομικών προσώπων (4,860 δις ευρώ το 2004 έναντι 4,865 δις ευρώ το 2008).

8.    Τα φορολογικά βάρη δεν κατανέμονται δίκαια μεταξύ των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφενός και των μεγάλων επιχειρήσεων αφετέρου, ενώ ορισμένοι κλάδοι απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια.

9.    Δεν εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» σε περιπτώσεις, όπως η αγορά ομολόγων και μετοχών, η ίδρυση και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ κ.λπ.

10.    Η χρήση νέων τεχνολογιών για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών στις σχέσεις τους με τις φορολογικές αρχές είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι επίσης γεγονός ότι όσο υψηλότερα είναι τα εισοδήματα, που εκφεύγουν της φορολογίας επειδή δεν είναι ορατά, τόσο περισσότερο απαιτείται να επιβαρυνθούν με φόρους τα ορατά, για να καλυφθούν οι κρατικές δαπάνες, όταν είναι γνωστό και αποδεκτό, ότι σημαντικός λόγος για την μείωση της φοροδιαφυγής είναι το αίσθημα δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Έχοντας δε ταυτόχρονα ένα κράτος σπάταλο και ανεξέλεγκτο, προσφέρουμε πρόσθετες «δικαιολογίες» στην παρα-οικονομική δραστηριότητα και την φοροδιαφυγή, περιορίζοντας στο ελάχιστο βαθμό την φορολογική ηθική. Η βελτίωση συνεπώς της εικόνας του κράτους και της ικανότητάς του να διαχειριστεί ορθολογικά τα φορολογικά έσοδα αλλά και η συμπεριφορά των πολιτικών προσώπων, ιδιαίτερα αυτών με θεσμική ιδιότητα, είναι βέβαιο, ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό του μεγέθους της φοροδιαφυγής και στην επιτυχή εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος.

(ολόκληρη η επιστολή στο συνημμένο αρχείο)

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια