αρχική σελίδα
Παρασκευή, 20 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Σύγκλιση Σύσκεψης για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την εμπορική δραστηριότητα των Κινέζων στο Νομό μας
27/01/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς α) τον Νομάρχη Μεσσηνίας & Πρόεδρο ΕΝΑΕ και β) τον Δήμαρχο Καλαμάτας & Πρόεδρο ΤΕΔΚ Ν. Μεσσηνίας με θέμα: «Σύγκλιση Σύσκεψης για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την εμπορική δραστηριότητα των Κινέζων στο Νομό μας»

 

Αγαπητέ κύριε Νομάρχη,

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Α.-Το πρόβλημα

Έχουμε επανειλημμένα, με έγγραφες παρεμβάσεις μας, αναλύσει το πρόβλημα της εμπορικής δραστηριότητας των Κινέζων στην Πόλη και τον Νομό μας. Επανερχόμαστε σήμερα, διότι το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, ο οποίος βασίζεται στην καταπάτηση κάθε πιθανού κλάδου του Δικαίου μας, έχει πλέον υπερβεί κάθε όριο ανοχής των νόμιμα δραστηριοποιούμενων εμπόρων του Νομού μας.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι το εμπόριο και παραεμπόριο των κινέζικων προϊόντων στη Χώρα μας, έχει εξαπλωθεί ραγδαία, καταλαμβάνοντας ολόκληρες γειτονιές σε μεγάλες και μικρές πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Βόλο αλλά και Τρίκαλα, Καβάλα, Κομοτηνή κ.ο.κ. και τη δική μας πόλη, την Καλαμάτα. Η εξάπλωση αυτή όμως δεν γίνεται συνήθως νόμιμα. Υπάρχουν πόλεις (μεταξύ των οποίων και η δική μας), όπου το νόμιμο εμπόριο έχει ήδη χάσει το 30-40% της πελατείας του υπέρ των Κινέζων. Όπου ολόκληρες γειτονιές μετατρέπονται σε ένα τεράστιο κινέζικο εμπορικό κατάστημα, καθώς «εκδιώκονται» (με εξαγορά ή με απειλές) οι Έλληνες μικροεπαγγελματίες. Οι Κινέζοι «υπεύθυνοι» των καταστημάτων εναλλάσσονται με ρυθμούς, που αδυνατεί (ή δεν επιχειρεί καν) να ελέγξει η αστυνομία, η εφορία ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική αρχή. Έτσι, η παρανομία επικρατεί: από την παράνομη διακίνηση των προϊόντων, μέχρι την εισαγωγή λαθραίων προϊόντων, την εισαγωγή λαθρομεταναστών, τους εκβιασμούς, τις πλαστογραφίες δημόσιων εγγράφων (στις συμβάσεις μισθώσεων) κ.λπ. Βία, κατάσχεση των ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά και έλεγχος των καταστημάτων από μέλη των κινεζικών συμμοριών, που είναι αυστηρώς και ιεραρχικώς οργανωμένες, όπως παρατηρούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είναι καθημερινές πρακτικές. Οι Κινέζοι μετανάστες που τροφοδοτούν την αναπτυσσόμενη αυτή αγορά φοβούνται, όπως είναι φυσικό, να μιλήσουν, ενώ οι περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι Κινέζοι μαφιόζοι είναι αυτές, όπου παρατηρείται συγκέντρωση και αύξηση των κινεζικών εμπορικών καταστημάτων, ένας ορατός πλέον κίνδυνος για την Καλαμάτα και την Μεσσηνία.

Η ολοένα αναπτυσσόμενη παράλληλη ενασχόληση των μελών της κινεζικής μαφίας με το δουλεμπόριο, αλλά και με τον έλεγχο των εμπορικών καταστημάτων, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο την πρόβλεψη, που έκανε πριν λίγα χρόνια απόρρητη έκθεση για το Οργανωμένο Έγκλημα στην Ελλάδα και η οποία συντάχτηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.: «Εκτιμάται ότι οι κινεζικές εγκληματικές ομάδες θα αποτελέσουν μελλοντική απειλή στα εγκλήματα της παράνομης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου. Ήδη έχει διαπιστωθεί αύξηση των Κινέζων παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα με τη βοήθεια κινεζικών εγκληματικών ομάδων, οι οποίες έχουν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την άσκηση σκληρής βίας προς τους διακινούμενους. Η συνεχιζόμενη αύξηση τα τελευταία χρόνια της κινέζικης παροικίας στην Ελλάδα και της εμπορικής της δραστηριοποίησης σε διάφορες πόλεις με αυτόνομα κινέζικα καταστήματα, είναι ενδείξεις που υποστηρίζουν αυτήν την εκτίμηση», αναφέρει η έκθεση.

Και εμείς απορούμε πως είναι δυνατόν αυτά που συμβαίνουν στη Χώρα μας και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μην τα γνωρίζουν οι Αρχές της Κίνας. Εκτός και εάν ανάλογες πολιτικές εντάσσονται σ’ ένα ‘Στρατηγικό Σχέδιο’ της Κίνας για την οικονομική εξάπλωση της και την καταστροφή της μικρομεσαίας επιχείρησης, της χειροτεχνίας και οτιδήποτε άλλο έχουν να επιδείξουν οι άλλοι λαοί και πολιτισμοί της Ε.Ε. και όχι μόνο.

Τα αποτελέσματα, τα βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες μικρομεσαίοι έμποροι ειδών κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, μικροεπίπλων, κ.λπ: «κατάληψη» όλο και μεγαλύτερων και περισσότερων χώρων, γρήγορος πολλαπλασιασμός των κινέζικων καταστημάτων, απώλεια της πελατείας, που, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, αποφασίζει τις αγορές της με βάση την τιμή και όχι την ποιότητα, και εν τέλει αθέμιτος ανταγωνισμός, αφού ο Έλληνας έμπορος δεν έχει το «προνόμιο» να αποφεύγει, ούτε την εφορία, ούτε τους ελέγχους για την ασφάλιση των εργαζομένων στο κατάστημά του…. και καλείται να εφαρμόσει το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της ελληνικής πολιτείας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας μας.

Β.-Οι προτάσεις:

Στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (27-28/11/2009, Βέροια), είχαμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, είναι τα εξής:

Επειδή δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μένουμε άλλο άπραγοι απέναντι στη συγκεκριμένη επιδρομή θα πρέπει να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να εφαρμόσει κατά γράμμα τη νομοθεσία της:

•    Η ΕΛ.ΑΣ θα πρέπει άμεσα να ελέγξει τη νομιμότητα της παρουσίας όλων αυτών των ατόμων στη Χώρα μας: γνησιότητα διαβατηρίων και θεωρήσεων (visa), γνησιότητα και συμφωνία όλων των εγγράφων, που αποτελούν προϋπόθεση του επιχειρείν, με την ελληνική νομοθεσία, όπως π.χ. άδειες παραμονής με σκοπό το επιχειρείν, δήλωση στην εφορία και λοιπούς φορείς. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τους εργαζόμενους στα καταστήματα αυτά: έλεγχος νομιμότητας της παρουσίας στη Χώρα, γνησιότητας εγγράφων και σφραγίδων, κ.λπ.

•    Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν όλοι οι άλλοι αρμόδιοι φορείς: οι Εφορίες για το θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων και τη νομιμότητα των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτου για εμπορική χρήση, οι Δ/νσεις Εργασίας για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στα καταστήματα αυτά, οι Τελωνειακές Αρχές για τη νόμιμη εισαγωγή των εμπορευμάτων κ.ο.κ. 

•    Το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών: τη νομιμότητα και την διαδικασία που ακολουθούν για την ίδρυση χιλιάδων υποκαταστημάτων και την τήρηση της ελληνικής Νομοθεσίας, για την ίδρυση καταστήματος, υποκαταστήματος και όλων των προϋποθέσεων που ισχύουν για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Η πλήρης και συστηματική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αφενός θα επιτρέψει την αποκάλυψη των παραβιάσεων και αφετέρου θα καταστήσει το παραεμπόριο μη επικερδές γι’ αυτούς που το ασκούν και θα εξασφαλιστεί τουλάχιστον το στοιχειώδες: συνθήκες ισονομίας στην πράξη μεταξύ των Ελλήνων και των Κινέζων εμπόρων, έτσι ώστε να περιοριστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.Επιπλέον, είχαμε προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση να θέσει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις (συμπεριλαμβανομένης της εξόντωσης της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας) προς τα όργανα της Ε.Ε για κοινή κοινοτική στάση, ως προς το ύψος των εξαγωγών προϊόντων από την Κίνα προς την Ευρώπη, το κραυγαλέα ελλειμματικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα και την παράνομη διακίνηση προϊόντων, ανθρώπων και οργανωμένων εγκληματικών συμφερόντων.

Γ.-Τι κάνουμε σήμερα

Δεδομένου, ότι πλέον η παρουσία τέτοιων οργανωμένων εγκληματικών οικονομικών συμφερόντων είναι ορατή και στην περιοχή μας, ΖΗΤΟΥΜΕ με πρωτοβουλία σας την ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΣΚΕΨΗΣ όλων των αντιπροσωπευτικών φορέων, τα μέλη των οποίων θίγονται από τις παράνομες πρακτικές του κινέζικου εμπορίου, λήψη αποφάσεων σχετικά με το δέον γενέσθαι και άμεση συνάντηση των φορέων αυτών με επικεφαλής τον κ. Νομάρχη και Πρόεδρο της ΕΝΑΕ κ. Δημ. Δράκο, τον κ. Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν. Μεσσηνίας κ. Παν. Νίκα. Προτείνουμε επίσης συνάντηση στη συνέχεια με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να επιτύχουμε τη έντονη δραστηριοποίηση της ΕΛ.ΑΣ με την συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας  προς τις αναγκαίες για την καταπολέμηση της παρανομίας κατευθύνσεις.

Αγαπητέ κύριε Νομάρχη, κύριε Δήμαρχε,

Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα Επιμελητήρια της χώρας:

•    Λέμε ναι στην ανάπτυξη συνεργασιών με την ισχυρότερη οικονομική δύναμη του κόσμου, την Κίνα,

•    Λέμε ναι στις νόμιμες εισαγωγές ποιοτικά ελεγμένων κινέζικων προϊόντων,

•    Λέμε ναι  στη διάθεση αυτών των προϊόντων στους Έλληνες καταναλωτές,

•    Αντίθετα ΛΕΜΕ ΟΧΙ στους μη νόμιμους τρόπους που ακολουθούν οι παραοικονομούντες για την διείσδυση τους στην ελληνική αγορά μέσω των εκατοντάδων κινέζικων καταστημάτων και των χιλιάδων υποκαταστημάτων με κερδοφορία και τζίρους πολύ μεγαλύτερους των ορατών και του συνόλου της πραγματικής οικονομίας. Μεγέθη που ξεφεύγουν εντελώς από τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους, την ίδια ώρα που οι Έλληνες ΜμΕ πλήττονται (ανεπανόρθωτα σε πολλές περιπτώσεις) και καλούνται να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση που βιώνουν τα τελευταία 2 χρόνια, σφίγγοντας όλο και περισσότερο το ζωνάρι και χωρίς να γνωρίζουν πόσα ακόμη χρόνια θα λειτουργούν σε περιβάλλον ύφεσης.  

Είναι επίσης σίγουρο ότι κανένα φορολογικό και ασφαλιστικό μέτρο, στο πλαίσιο της νέας Φορολογικής και Ασφαλιστικής Νομοθεσίας δεν θα έχει την ανταπόκριση που απαιτείται εάν προηγούμενα το Κράτος δεν περιορίσει το παραεμπόριο και δεν προστατέψει τις ΜμΕ από τα φαινόμενα αυτά που δημιουργούν ‘Έλληνες πολίτες δύο ταχυτήτων’ και τους διαχωρίζει σε ‘τυχερούς και άτυχους’.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες διεκδικούμε από το κράτος  την προστασία του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου και το δικαίωμα του Έλληνα ΜμΕπιχειρηματία να λειτουργεί σε περιβάλλον ισονομίας και ισοπολιτείας.  


Με εκτίμηση,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια