αρχική σελίδα
Τρίτη, 17 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Έγκαιρη επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ
24/02/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα: «Έγκαιρη επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ»

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Είναι γνωστό, ότι σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας αλλά και ύφεσης στις Αγορές, οι επιχειρήσεις προγραμματίζουν εξαιρετικά προσεκτικά και «σφικτά» τις οικονομικές τους ροές, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους.

Ο φορέας μας έγινε πρόσφατα αποδέκτης δύο σχετικών με την επιστροφή των πιστωτικών υπολοίπων του ΦΠΑ αιτημάτων:

•    Αιτήματος εξαγωγικής επιχείρησης της περιοχής μας, η οποία προγραμμάτισε μεν τις πληρωμές της, θεωρώντας δεδομένη την εντός μηνός από την κατάθεση επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ μηνών Ιουλίου έως Δεκεμβρίου 2009 κατά το νόμο. Οι εν λόγω πληρωμές ήσαν προφανώς μισθοδοσία, ΙΚΑ, ΔΕΗ, προμηθευτές κ.λπ. πλην όμως η αρμόδια Δ.Ο.Υ την ενημέρωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί επιστροφή ΦΠΑ, με εντολή υπέρτερης αρχής, μέχρι νεωτέρας.

•    Αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, που εντοπίζει τον κίνδυνο παραγραφής του οφειλόμενου εκ μέρους του Δημοσίου πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ παρελθόντων ετών οικοδομικών επιχειρήσεων (προβλέπεται ως γνωστόν 3ετής παραγραφή).

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα στις αγορές αγροτικών προϊόντων του εξωτερικού, μέρος των επιστροφών ΦΠΑ, προορίζονται στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων προς τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα η όποια καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ρευστότητα στην αγορά, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την δεινή οικονομική θέση των αγροτών μας αλλά και την πορεία του όγκου των εξαγωγών μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε να επιληφθείτε του προβλήματος της καθυστερημένης καταβολής ή της μη καταβολής του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ στις δικαιούχους επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη, ότι στις σημερινές συνθήκες όλοι οι παράγοντες, που ελαφρύνουν το λειτουργικό κόστος και περιορίζουν τις δαπάνες, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στον επιχειρηματικό προγραμματισμό και συνιστούν κυριολεκτικά για την επιχείρηση  όρους επιβίωσης.Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια