αρχική σελίδα
Τρίτη, 17 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Φωτοβολταϊκά συστήματα στην ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας
10/03/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

 

Κυρία Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ότι η Τράπεζα Πειραιώς που διαχειρίζεται τη ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας, συμφώνησε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε τμήμα της οριοθετημένης ΒΙ.ΠΕ..

Μέχρι σήμερα, θεωρούσαμε, ότι η ΒΙ.ΠΕ. προορίζεται για την εγκατάσταση βιομηχανιών, τις οποίες μάλιστα η Τράπεζα Πειραιώς, θα όφειλε να προσελκύσει και όχι για άλλες εγκαταστάσεις, που θα μπορούσαν να χωροθετηθούν σε οποιαδήποτε χέρσα έκταση, που δεν έχει δεσμευθεί για βιομηχανική χρήση, όπως οι ΒΙ.ΠΕ..

Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι για την Τράπεζα Πειραιώς η εν λόγω εγκατάσταση αποτελεί εύκολη λύση, την οποία και προωθεί, χωρίς να λαμβάνει υπόψη:

1. Την αμφίβολη νομιμότητα του εγχειρήματος με βάση το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που αφενός σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση (άρθρ.3 παράγρ.3 της σχετικής ΚΥΑ), ενώ αναφέρεται σε εξαίρεση από τη δυνατότητα χωροθέτησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε «άλλες περιοχές ή ζώνες που υπάγονται σήμερα σε ειδικό καθεστώς χρήσεων γης….» όπως είναι οι ΒΙ.ΠΕ. (άρθρ.17 παράγρ. 2 εδάφ.στ της ίδιας ΚΥΑ).

2. Την παραβίαση του σκοπού ύπαρξης των ΒΙ.ΠΕ., που είναι η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων.

3. Το γεγονός, ότι η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς, ως διαχειριστής των ΒΙ.ΠΕ. εκ μέρους του Κράτους οφείλει να δραστηριοποιείται για την προσέλκυση τέτοιων μονάδων. 

4. Το γεγονός, ότι θα μπορούσαν να προσελκυστούν στη ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που θα ενίσχυαν την τοπική οικονομία ποικιλοτρόπως.

5. Τη δυνατότητα τέτοια φωτοβολταϊκά συστήματα να χωροθετηθούν σε χέρσες εκτάσεις, από τις άπειρες τέτοιες που υπάρχουν στη γύρω περιοχή, χωρίς να απαιτείται να διατεθεί τμήμα της οριοθετημένης ΒΙ.ΠΕ..

6. Την προοπτική, με την Ιονία Οδό, με την Εθνική Οδός Αθήνα–Τρίπολη–Καλαμάτα (αποτελεί συνέχεια του Άξονα 10), την προγραμματιζόμενη γρήγορη σιδηροδρομική σύνδεση και σε συνδυασμό με το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο, η Καλαμάτα να αποτελέσει υπερεθνικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών προς και από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, πράγμα που θα συμβάλει στην εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων στην περιοχή της, που μοιραία θα πρέπει να κατευθυνθούν στη ΒΙ.ΠΕ..

Στη συνέχεια, των ανωτέρω σας καλούμε να εξετάσετε και με την παρέμβασή σας η Τράπεζα Πειραιώς και η θυγατρική της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, η οποία, θα λειτουργήσει σε βάρος της μελλοντικής ανάπτυξης της περιοχής, βρίσκει αντίθετους όλους τους παραγωγικούς κλάδους της Πόλης μας και στην οποία θα αντιταχθούμε με κάθε τρόπο.


Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια