αρχική σελίδα
Τρίτη, 17 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ, χωρίς καθυστέρηση και επιδείνωση ρευστότητας επιχειρήσεων
11/03/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς: 1.  τον Υπουργό Οικονομικών 2. τον Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων

 

Αξιότιμοι κύριοι, 

Με προηγούμενο σχετικό έγγραφό μας, είχαμε θέσει το πρόβλημα της έγκαιρης επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ και της σημασίας του για τις πληττόμενες επιχειρήσεις-δικαιούχους. Ήδη, με εγκύκλιό σας, γενικεύετε την αναστολή επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου μέχρι 31.05.2010, προκειμένου να διενεργηθεί προηγουμένως προσωρινός ή τακτικός έλεγχος.

Είναι γνωστό, ότι σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας, αλλά και ύφεσης στις Αγορές, οι επιχειρήσεις προγραμματίζουν εξαιρετικά προσεκτικά και «σφικτά» τις οικονομικές τους ροές, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. Θεωρούμε, γι’ αυτό, ότι η παραπάνω εντολή κάθε άλλο παρά συμβατή είναι με τις υφιστάμενες στην αγορά συνθήκες και τις τρέχουσες και επιτακτικές ανάγκες των επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν άμεσα υποχρεώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μισθοδοσία, εισφορές εργοδότη σε ασφαλιστικά ταμεία, αμοιβές προμηθευτών πρώτων υλών, κ.λπ. Πρόκειται για υποχρεώσεις, που οι επιχειρήσεις είχαν προγραμματίσει να καλύψουν, θεωρώντας μεταξύ άλλων βέβαιη την έγκαιρη επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ.

Εφόσον ο προσωρινός ή τακτικός έλεγχος της σχετικής εγκυκλίου πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ, δεν είναι καν βέβαιο, ότι με τον υφιστάμενο φόρτο εργασίας, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31.05.2010.

Προκειμένου, λοιπόν, και ο επιδιωκόμενος έλεγχος να πραγματοποιηθεί και η καταβολή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ να προκύψει, όσο το δυνατόν ταχύτερα, προτείνουμε με νεότερη εγκύκλιό σας να προβλέπεται δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχου από Ορκωτούς Λογιστές, οι οποίοι θα χορηγούν την απαραίτητη βεβαίωση στην επιχείρηση.

Με την διαδικασία που σας προτείνουμε η επιστροφή του ΦΠΑ μπορεί να πραγματοποιείται άμεσα, καλύπτοντας και τις επιδιώξεις του Δημοσίου αλλά και τις ανάγκες των επιχειρήσεων και λαμβάνοντας υπόψη, ότι, στις σημερινές συνθήκες, όλοι οι παράγοντες, που ελαφρύνουν το λειτουργικό κόστος και περιορίζουν τις δαπάνες, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στον επιχειρηματικό προγραμματισμό και συνιστούν κυριολεκτικά για την μέση επιχείρηση, ιδιαίτερα τις εξαγωγικές  όρους επιβίωσης.


Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια