αρχική σελίδα
Τρίτη, 17 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Κατάργηση των εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) επί του 13ου και 14ου μισθού
16/03/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Κύριε Υπουργέ,

Θέτουμε υπόψη σας, ότι όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες θέτουν το θέμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, η οποία επιδεινώνεται λόγω της γενικευμένης ύφεσης της Οικονομίας μας, της έλλειψης ρευστότητας και της παντελούς αδυναμίας στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας, λόγω της εξαιρετικά αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, η μόνη ενδεδειγμένη διέξοδος είναι η αναζήτηση λύσεων, που να συμπιέζουν το κόστος παραγωγής, χωρίς όμως να θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, που ήδη δοκιμάζονται.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι για 10ετίες στη Χώρα μας, η δημοσιονομική στενότητα, έχει οδηγήσει σε επίρριψη των βαρών του Δημοσίου (π.χ. χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς) σε εργοδότες, εργαζόμενους και γενικά προς την ελληνική Κοινωνία και Οικονομία, σε βαθμό, που να έχει διαμορφωθεί μια κάθε άλλο παρά ορθολογική κατάσταση, που κι αυτή με την σειρά της ευθύνεται –μεταξύ άλλων- για την καθίζηση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας μας. 

Στη Χώρα μας ζούμε το παράδοξο να ισχύουν τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλιστικών εισφορών στις χώρες της ευρωζώνης –που αποτελεί και την βασική αιτία της εισφοροδιαφυγής για τις ΜμΕ- αλλά τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι «γυμνά», ενώ ο μεγαλύτερος οφειλέτης τους να είναι το Κράτος….. Έτσι, το Κράτος αναζητά την εξυγίανση των ταμείων στους ιδιώτες (εργοδότες και εργαζόμενους) και δημιουργείται ένας τελείως παράλογος φαύλος κύκλος υψηλού κόστους και χαμηλής ανταγωνιστικότητας, που τελικά πλήττει περισσότερο την Κοινωνία και δεν επιτρέπει τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της Οικονομίας.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, και προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών, θεωρούμε αναγκαίο να εξεταστεί η κατάργηση των εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) επί του 13ου και 14ου μισθού, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν συνυπολογίζονται για τον καθορισμό της σύνταξης των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι με τον τρόπο αυτό θα κερδίζουν το ποσοστό επί των μισθών αυτών, που σήμερα καταβάλλεται στα ταμεία, ενώ οι εργοδότες θα μειώσουν έτσι το κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα ουδεμία μεταβολή θα προκύψει στον υπολογισμό της σύνταξης των εργαζομένων.

Θεωρούμε, ότι μια τέτοια πρωτοβουλία, θα αποτελούσε στις δύσκολες συνθήκες, που διανύει και ο Ιδιωτικός, και όχι μόνο ο Δημόσιος Τομέας, ένα ιδιαίτερα θετικό μέτρο, που έχει το πλεονέκτημα ότι κινείται στην κατεύθυνση της ορθολογικής κατανομής των βαρών της λειτουργίας του Ασφαλιστικού Συστήματος.Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια