αρχική σελίδα
Παρασκευή, 20 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Δημιουργία ΕΚΕΠ και επιπτώσεις σε βάρος των Επιμελητηρίων της Χώρας
23/03/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

 

Κυρία Υπουργέ,

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειές σας για τη ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, που πράγματι είναι σημαντικές, καθώς και την όλη προβληματική σας για την βελτίωση της λειτουργίας και ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Για τις προσπάθειες αυτές σας τιμούμε, και η σημερινή καταγραφή αντιρρήσεων σε δηλώσεις σας σε καμιά περίπτωση δεν υποτιμά ή περιορίζει τη σημασία του μέχρι σήμερα έργου σας.

Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι α) αφενός για τις ΑΕ και ΕΠΕ θα ισχύει του λοιπού ως «υπηρεσία μιας στάσης» ο επιλεγόμενος κάθε φορά συμβολαιογράφος, χωρίς ανάμειξη των οικείων Επιμελητηρίων και β) αφετέρου για τις προσωπικές εταιρείες η αρμοδιότητα της «υπηρεσίας μιας στάσης» θα ασκείται από κοινού από Επιμελητήρια και από τα 100 νέα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΕΚΕΠ) που θα συσταθούν.

Κατανοούμε και στηρίζουμε την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και συγκέντρωσης των επί μέρους αρμοδιοτήτων σε ένα φορέα. Η απλούστευση έχει πολλαπλούς επί μέρους στόχους: ταχύτητα, ομοιόμορφη εφαρμογή, πρόληψη διαφθοράς, μείωση της γραφειοκρατίας κ.λπ. Αυτό που δεν κατανοούμε, είναι για ποιο λόγο σε μια φάση που δημόσιοι φορείς καταργούνται ή συγχωνεύονται για λόγους εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών, το Κράτος σπεύδει (σύμφωνα με τις δηλώσεις σας) να ιδρύσει νέους και μάλιστα εκ του μηδενός και σε ικανό αριθμό (100).

Κι αυτό, όταν σε όλες τις περιοχές της Χώρας λειτουργούν τα ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ, οι φυσικοί φορείς των επιχειρηματιών, που θα πρέπει να διατηρηθούν και να στηριχθούν ακόμη περισσότερο, διότι εκτός από τις τρέχουσες θεσμοθετημένες αρμοδιότητές τους ως Σύμβουλοι της Πολιτείας, έχουν αναλάβει ποικίλα έργα, που κανένας άλλος φορέας δεν μπορεί να αναλάβει: λειτουργούν αναπτυξιακά υλοποιώντας κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, ταυτόχρονα παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη, τεχνική βοήθεια και εξειδικευμένη ενημέρωση στα μέλη τους, ορισμένα δε, όπως το δικό μας, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε χώρους όπως η κατάρτιση, η διάδοση των ΑΠΕ και των τεχνικών εξοικονόμησης ύδατος, οι νέες μορφές τουρισμού, η διάσωση της ελληνικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.λπ.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο Επιμελητήριο θα μπορεί ταυτόχρονα να πληροφορηθεί από εξειδικευμένα στελέχη (ΚΕΤΑ, Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, κ.α) τις ευκαιρίες που του παρέχονται μέσω κινήτρων (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ, κ.λπ.), αλλά και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς, δίνοντας του την ευκαιρία να διατυπώσει του σκοπούς της εταιρίας με τρόπο που να εναρμονίζεται με τα κίνητρα και τις ανάγκες της. ΈΤΣΙ επιτυγχάνεται η μείωση της γραφειοκρατίας και η στοχευμένη επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στους κλάδους αιχμής που παρουσιάζουν συγκριτικό πλεονέκτημα και εξυπηρετούν την περιφερειακή και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι προφανές, ότι, τα Επιμελητήρια μπορούν και πρέπει ν’ αποτελέσουν one stop shop για την ίδρυση εταιρειών και προσωπικών και κεφαλαιουχικών (στην τελευταία περίπτωση με συμβολαιογράφους). Και ασφαλώς, η νέα ρύθμιση θα μπορούσε να τεθεί ΑΜΕΣΑ σε εφαρμογή. Αντίθετα, για τα ΕΚΕΠ θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και χρήμα και το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία δομών, που θα ανταγωνίζονται τα Επιμελητήρια, περιορίζοντας έτσι στην πράξη το έργο και τους πόρους τους.

Εκτίμηση μας είναι ότι, αρχή της Διοίκησης είναι να στηρίζουμε και να οργανώνουμε καλύτερα τις δομές που λειτουργούν και αποδίδουν, αντί να συστήνουμε άλλες, άγνωστης τελικά απόδοσης…, όταν μάλιστα επιβαρύνουν ασύμμετρα τον ήδη «εκτός τροχιάς» κρατικό προϋπολογισμό, με τις γνωστές αρνητικές προεκτάσεις στα δημοσιονομικά της χώρας. 

Κυρία Υπουργέ,

Πρέπει επίσης να εκτιμήσετε ότι, ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΦΟΥ όπως ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ και η προσφορά-συμμετοχή των αιρετών Διοικήσεών τους δεν είναι επ’ αμοιβή. Όπως επίσης πρέπει να εκτιμήσετε ότι οι υπάρχουσες ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ και ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΣΑ των Επιμελητηρίων έχουν χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους μέσω του Γ’ ΚΠΣ και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ απαιτείται η αξιοποίηση των έργων για την απόσβεση της αρχικής επένδυσης, γεγονός που ενισχύει το προφίλ του φορέα για μελλοντική διεκδίκηση άλλων πόρων.
Με βάση τα παραπάνω είμαστε υποχρεωμένοι να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε ρύθμιση, που θα αποξενώνει τα Επιμελητήρια από τα φυσικά τους μέλη (τις εταιρείες, είτε προσωπικές είτε κεφαλαιουχικές) και θα ιδρύει νέες δομές για να αναλάβουν το ρόλο, που το Κράτος έχει προδιαγράψει και ασκούν με επιτυχία τα Επιμελητήρια εδώ και 10ετίες, προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, των μελών τους στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου τους ρόλου.


Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια