αρχική σελίδα
Παρασκευή, 20 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Διασπορά ψευδών ειδήσεων σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της Χώρας
09/04/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς 1. τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2. τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου 3. τον Πρόεδρο Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Με λύπη και προβληματισμό διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε γενική ασυδοσία των ΜΜΕ τα οποία λειτουργούν με ανύπαρκτους κώδικες δεοντολογίας μπροστά σε ένα ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο που αδυνατεί να παίξει τον ρυθμιστικό του ρόλο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η υπερσυγκέντρωση της πληροφόρησης στα χέρια ελάχιστων ισχυρών του χρήματος, σε συνδυασμό με την καθιέρωση ασυνείδητων «δημοσιογράφων» φερέφωνων που διαμορφώνουν ανενόχλητοι την κοινή γνώμη, συνιστά πλέον σοβαρότατη απειλή για τη δημοκρατία και την ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, «δημοσιογράφοι» με ειδικότητα στην καταστροφολογία υιοθετώντας αυτοβούλως και την ιδιότητα του οικονομολόγου μιλούν (υποβοηθούμενοι από ανόητους παραθυρολάγνους) για ολική οικονομική καταστροφή και χρεωκοπία της Ελλάδας εκφοβίζοντας τους ανυποψίαστους τηλεθεατές και ωθώντας τους στην άμεση απόσυρση των χρημάτων τους από τις τράπεζες προκειμένου να τα σώσουν.
 
Όπως αντιλαμβάνεστε, η τακτική αυτή είναι μια ακόμα σοβαρή απειλή για την δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας μας, η οποία μπορεί να λάβει ανυποψίαστες διαστάσεις και να έχει σοβαρές συνέπειες. Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο να τεθούν άμεσα περιορισμοί στο θεματολόγιο ορισμένων εκπομπών και να θεσπιστούν κώδικες αυτοδέσμευσης και δεοντολογίας από τα ίδια τα ΜΜΕ και τους εργαζόμενους σε αυτά. Επίσης, πρέπει να αξιοποιηθούν οι ισχύοντες νόμοι για την επιβολή κυρώσεων, όπου καταγράφονται περιπτώσεις σποράς ψευδών ειδήσεων, καταστροφολογίας και ασυδοσίας στη πληροφόρηση στο όνομα μιας ακραίας ελευθερίας του λόγου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δύσκολης και φιλότιμης προσπάθειας εξυγίανσης που καταβάλλει, θα πατάξει την ασυδοσία και στον χώρο των ΜΜΕ και θα τερματίσει τις σχέσεις διαπλοκής μεταξύ πολιτικής εξουσίας και μεγάλων συγκροτημάτων ΜΜΕ και τη συνακόλουθη διαιώνιση της πολιτικής υποστήριξης στους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ.
 
Ο περιορισμός της ασυδοσίας των ΜΜΕ είναι εφικτός χωρίς να πληγεί η ελευθερία τους. Ο νόμος για τα ΜΜΕ είναι σαφής αλλά χρειάζεται να εφαρμοστεί γιατί η κοινωνία δεν αντέχει περαιτέρω υποβιβασμό και η οικονομία άλλες απειλές και έσωθεν πισώπλατα πλήγματα. Εφαρμογή του νόμου, θέσπιση (και κυρίως εφαρμογή) δεσμευτικών κωδίκων δεοντολογίας από τα ίδια τα ΜΜΕ και θεσμοθέτηση του Ε.Σ.Ρ. ως ανεξάρτητης αρχής με συνταγματική κατοχύρωση, είναι η λύση. Στο πλαίσιο αυτό η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να θέσει το θέμα αυτό σε άμεση προτεραιότητα και να εξετάσει το αξιόποινο των πράξεων αυτών από ασυνείδητους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών και άλλων μέσων.

Η παρούσα υποβάλλεται στα πλαίσια της διάταξης του Ποινικού Κώδικα με αριθμό 191, κατά την οποία τιμωρείται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν την δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα. Η ρύθμιση αυτή του ποινικού νομοθέτη ενισχύεται και από την διάταξη του άρθρου 10 παρ. 2 της Ε.Σ.Δ.Α., όπως επίσης και από την διάταξη του άρθρου 19 παρ. 2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, σύμφωνα με τις οποίες κάθε δήλωση πρέπει να σέβεται τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας και τα δικαιώματα και την υπόληψη των άλλων πολιτών.
 
Βέβαιοι ότι θα περιορίσετε αυτή την αφόρητη και επικίνδυνη ασυδοσία με αποτελεσματικές και άμεσες ενέργειες προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.


Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια