αρχική σελίδα
Παρασκευή, 20 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα
12/05/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου της Σμύρνης.

Αγαπητέ Πρόεδρε και εκλεκτέ φίλε,

Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι συμμετέχετε στην αντιπροσωπεία σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και της οικονομίας στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και στις συνομιλίες που θα έχει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου, που κατά την γνώμη μας αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την προώθηση και ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των Χωρών μας.

Η ιστορία έχει δείξει ότι ο κ. Ερντογάν είναι υπόδειγμα διορατικού και ρεαλιστή πολιτικού ανδρός, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι ο πρώτος, που ως Υπουργός Εξωτερικών στις αρχές της 10ετίας, εισηγήθηκε και προώθησε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Τα μέτρα αυτά είχαν σημαντικό αποτέλεσμα, το οποίο, όμως θα πρέπει να βαθύνει περαιτέρω και να καλύψει όλη την σφαίρα των οικονομικών συναλλαγών των δύο χωρών και φυσικά και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.
Για να πραγματοποιηθεί, όμως αυτό, θα πρέπει, το Αιγαίο να μετατραπεί, από πεδίο στρατιωτικών ανταγωνισμών, σε θάλασσα ειρήνης, χωρίς «αναχαιτίσεις» πολεμικών αεροσκαφών και ασκήσεις πολεμικών πλοίων, η παρουσία των οποίων απειλεί καθημερινά με «θερμά επεισόδια», εις βάρος των λαών μας και της γόνιμης και ειρηνικής τους συνύπαρξης.

Αυτή η πολιτική ειρήνης, που είναι και το δικό μας όραμα, θα οδηγούσε σε ριζική περικοπή των δαπανών για εξοπλισμούς, που αποτελούν οικονομική αιμορραγία για τις χώρες μας και τις στερούν από πολύτιμους πόρους σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας όπως η σημερινή. Ιδιαίτερα στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία μια απόφαση περιορισμού των καθημερινών επιχειρήσεων και περικοπής των εξοπλισμών θα ήταν πολλαπλά ωφέλιμη για τους λαούς μας, αφού θα επέτρεπε τη διάθεση των υψηλών εξοπλιστικών κονδυλίων σε ειρηνικές δράσεις και κυρίως στην πραγματική οικονομία, που σε όλο το μεσογειακό νότο της Ευρώπης μαστίζεται από την κρίση και την ύφεση και απαιτεί επειγόντως αναθέρμανση. Οι εκατέρωθεν διαφορές, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, είναι άλλωστε πολύ πιο εύκολο να επιλυθούν σε συνθήκες ειρήνης, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας επωφελούς οικονομικής συνεργασίας.

Ένα δεύτερο πρόβλημα, στο οποίο οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν είναι η λαθρομετανάστευση προς την Ελλάδα, μέσω Τουρκίας. Η Τουρκία, σε ένδειξη καλής θέλησης, είναι σημαντικό να εντείνει τις προσπάθειές της στον τομέα αυτό, καθώς η οικονομική κρίση έχει σημαντικές συνέπειες στον τομέα της απασχόλησης και η Ελλάδα αδυνατεί πλέον να απορροφήσει πρόσθετα μεγέθη μεταναστών, χωρίς σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Θεωρούμε, ότι αυτά τα δύο θέματα που επηρεάζουν αρνητικά τις ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διμερή ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών και να συζητηθούν με βάση την άποψη ότι «το Αιγαίο είναι θάλασσα που μας ενώνει και όχι θάλασσα που μας χωρίζει». Είναι μια άποψη την οποία  πρώτος εσείς εκφράσατε και στηρίζετε έμπρακτα, μια άποψη που μοιραζόμαστε και που σας τιμά γιατί διαπνέεται από διορατικότητα και ευαισθησία. Στο πλαίσιο αυτό, ελπίζουμε ότι θα προωθήσετε, κατά το δυνατόν, τα παραπάνω θέματα προς την τουρκική πολιτική ηγεσία όπως και εμείς πράττουμε το ίδιο προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ελπίζοντας ότι θα έχω την χαρά μιας συνάντησης μαζί σας σύντομα, σας εύχομαι μια ευχάριστη παραμονή στην Ελλάδα και είμαι στη διάθεσή σας σε οτιδήποτε κρίνετε ότι θα μπορούσα να σας φανώ χρήσιμος.

Με θερμούς χαιρετισμούς και ιδιαίτερη εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
Εκτ. Δ/ντής Πολιτιστικού Οργανισμού «Οι Δρόμοι της Ελιάς»

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια