αρχική σελίδα
Τρίτη, 17 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΚΑΠΝΙΚΑ
22/10/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς 1. τον Υπουργό Οικονομικών 2. τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Κύριοι Υπουργοί,

Εν όψει της προγραμματισμένης κινητοποίησης των περιπτερούχων της Χώρας, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Τα περίπτερα υπολογίζονται σε 30.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη Χώρα. Περίπου το 60% του τζίρου των επιχειρήσεων προέρχεται από τα προϊόντα καπνού και κατά συνέπεια το κέρδος τους από αυτά τα προϊόντα είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωσή τους.

Όμως, η νομοθεσία για τη φορολόγηση των καπνικών, εξανεμίζει το κέρδος των επιχειρήσεων αυτών, αφού οδηγεί σε μείωση του σχετικού ποσοστού κέρδους από 8% σε 2%. Το αποτέλεσμα είναι, τα περίπτερα να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε σταδιακή συρρίκνωση και εξαφάνιση.

Δεδομένου ότι:

  • η αύξηση του φόρου στα καπνικά δεν πέτυχε τους προσδοκώμενους οικονομικούς στόχους,
  • οι σχετικές φορολογικές διατάξεις δεν συντάχθηκαν μετά από διερεύνηση των οικονομικών επιπτώσεων στις επηρεαζόμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ούτε βέβαια μελέτη των κοινωνικών επιπτώσεων από την εξαφάνισή τους,
  • τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών, με την παρουσία και την πολύωρη ημερήσια λειτουργία τους αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής πόλης, του χωριού, της γειτονιάς, αν δε εκλείψουν θα υπάρξει σημαντικό κενό στην εξυπηρέτηση του κοινού και στις πόλεις και στην ύπαιθρο.


Προτείνουμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, προκειμένου οι σχετικές φορολογικές διατάξεις να τροποποιηθούν και να καταστούν δίκαιες, ώστε να καταστεί εφικτό να εφαρμοστούν, χωρίς την εξόντωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης, που μεσολαβούν στην προμήθεια του Κοινού με προϊόντα καπνού.

Με εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια