αρχική σελίδα
Παρασκευή, 20 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΔΙΟΔΙΑ Εθνικού Οδικού Δικτύου Πελοποννήσου
17/12/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς 1. το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρκαδίας και 2. την Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου.

 

Κύριοι,

Στη συνέχεια της πρόσκλησής σας για διαμόρφωση κοινής στάσης σε σχέση με τα διόδια του εθνικού οδικού δικτύου στην Πελοπόννησο, θέτουμε υπόψη σας τις σχετικές απόψεις του Επιμελητηρίου μας:

1.    Η Οικονομία και η Κοινωνία της Μεσσηνίας, και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες εκπροσωπούμε, προσβλέπουν στη γρήγορη ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών υποδομών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η προσπέλαση στην περιοχή μας και να μειωθεί η αναγκαία χρονοαπόσταση από την Πρωτεύουσα αλλά και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Χώρας. Η βελτιωμένη προσπέλαση θα ευνοήσει τα μέγιστα μια σειρά κλάδων της τοπικής μας οικονομίας, όπως πχ οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ο τουρισμός, το εμπόριο κλπ. Επίσης, θα επιταχύνει την προώθηση της Καλαμάτας, ως κόμβου συνδυασμένων μεταφορών (αεροδρόμιο, λιμάνι, οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομος), κάτι, για το οποίο παλεύουμε εδώ και αρκετά χρόνια, έτσι ώστε η Μεσσηνία, και μέσω αυτής η Πελοπόννησος, να αποκτήσει εμπορική συγκοινωνιακή διέξοδο («άνοιγμα») προς τις αγορές των αραβικών χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

2.    Οι παραπάνω λόγοι επιβάλλουν να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε οποιοδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε εν δυνάμει να οδηγήσει σε καθυστέρηση των εν εξελίξει έργων και προγραμματισμένων οδικών υποδομών. Πολύ περισσότερο δε, όταν -ανεξάρτητα από το κατά πόσον το αποδέχεται κανείς ή όχι σε πολιτικό επίπεδο- η καταβολή διοδίων έχει θεσπιστεί από συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ Κράτους και κατασκευαστών-χρηματοδοτών οι οποίες έχουν υπογραφεί από τις διαδοχικές νόμιμες κυβερνήσεις της Χώρας.

3.    Η προσωπική στάση του καθενός από εμάς και η άρνησή του για την καταβολή διοδίων σε τμήματα του οδικού δικτύου, που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί (π.χ. Κόρινθος-Πάτρα) αποτελεί δικαίωμά του, δεν ισχύει όμως το ίδιο, κατά τη γνώμη μας, για τα διόδια σε νέα ολοκληρωμένα ήδη και παραδοθέντα στην κυκλοφορία τμήματα. Όπως στην περίπτωση του δικού μας οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη- Παραδείσια. Αντίθετα, ορθότερη και απόλυτα δικαιολογημένη κρίνουμε ότι είναι η απαίτηση συντήρησης της παλαιάς Εθνικής Οδού από την πολιτεία. 

4.    Με την τοπική οικονομία σε αδιέξοδο, δράσεις που απειλούν έμμεσα ή άμεσα την ολοκλήρωση των έργων θα ήταν καταστροφική. Καλό είναι επομένως να αποφευχθούν επίφοβες κινήσεις εντυπωσιασμού, αν θέλουμε να φθάσει σύντομα η νέα εθνική οδός στην Καλαμάτα δίδοντας την πολυαναμενόμενη ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λανθασμένες ή σπασμωδικές κινήσεις αλλά μόνο για μεθοδευμένες ενέργειες που προσβλέπουν σε ουσιαστικό όφελος του κοινωνικού συνόλου. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σκόπιμο να επικεντρώσουμε την προσοχή και τις διεκδικήσεις μας επιδιώκοντας ένα καλύτερο «σήμερα» και κυρίως ένα καλύτερο «αύριο» για τη Μεσσηνία και όχι να «ξοδευόμαστε» σε άτοπες κοντόφθαλμες κινητοποιήσεις.

Με εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια