αρχική σελίδα
Τρίτη, 24 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ολόκληρη η τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων
03/10/2011
ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ -ΤΑ ΝΕΑ-

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ" 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων, οι συντελεστές του οποίου θα κυμαίνονται από 0,5 έως και 16 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η τροπολογία προβλέπει την επιβολή προστίμου στη ΔΕΗ και στους εναλλακτικούς παρόχους σε περίπτωση που δεν κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν καταβάλουν το νέο τέλος.

Το έκτακτο τέλος για τα ακίνητα θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα καταβάλλεται από τους ενοικιαστές, οι οποίοι θα το συμψηφίσουν με μελλοντικά μισθώματα προς τον ιδιοκτήτη, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι θα κόβεται το ρεύμα στην περίπτωση μη καταβολής του τέλους.

Για φέτος το τέλος θα καταβληθεί έως τον Ιανουάριο του 2012 σε δύο δόσεις και για το 2012 σε τέσσερις δόσεις, από το Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη έκτακτη εισφορά, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην τους εξαιρέσει από τους υψηλούς συντελεστές προσδιορισμού του νέου διετούς φόρου.

Οι κατηγορίες που θα καταβάλλουν μειωμένη εισφορά (0,5 ευρώ ανά τμ) είναι αρκετά περιορισμένες, καθώς τα κριτήρια είναι εξαιρετικά αυστηρά. Έτσι, χιλιάδες άνεργοι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν έκτακτη εισφορά αντίστοιχη με αυτή που θα κληθεί να πληρώσει κάποιος με μεγάλα εισοδήματα.

Οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρούνται από το γενικό κανόνα και εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι -σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή οι εξής:

- Πολύτεκνοι

- Μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι, αλλά μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα του 2010 έως 8.000 ευρώ

- Ανάπηροι

Μάλιστα, ακόμη κι αν κάποιος από τους φορολογούμενους πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν θα ενταχθεί στο χαμηλό συντελεστή στις εξής περιπτώσεις:

- Εάν το ακίνητό του βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ.

- Εφόσον διαθέτει ακίνητο άνω των 200 τ.μ., τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα πέραν του ορίου αυτού θα φορολογούνται με τους υψηλότερους συντελεστές.

Όσον αφορά στα ακίνητα της Εκκλησίας η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει ότι δεν υπόκεινται στη νέα φορολογία ακίνητα που ανήκουν στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους.

Στην τροπολογία γίνεται σαφής αναφορά για τον τρόπο που θα εισπραχθούν τα ποσά (σε δύο δόσεις για το 2011 και σε 4 δόσεις για το 2012), με την πρώτη δόση να επιβαρύνει το λογαριασμό της ΔΕΗ που θα εκδοθεί τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Επίσης, προβλέπεται ότι αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος.

Υπόχρεος για την καταβολή του τέλους είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος καταβάλει το τέλος μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται ο ειδικότερος τρόπος και η διαδικασία για α) την είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, β) τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ από τον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου σε περίπτωση μη καταβολής του μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, γ) τις προϋποθέσεις επιστροφής του ειδικούς τέλους από την αρμόδια ΔΟΑ, εφόσον το ακίνητο υπόκειται σε εξαιρέσεις κλ.π.

Η τροπολογία προβλέπει την επιβολή προστίμου στη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους σε περίπτωση που δεν κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν καταβάλουν το νέο τέλος για τα ακίνητα.

Το πρόστιμο θα ισούται με το τέλος προσαυξημένο κατά 25% και θα υποχρεούται να καταβάλει η ΔΕΗ ή ο εναλλακτικός πάροχος. Παράλληλα η εταιρεία οφείλει να ενημερώνει το δημόσιο για τους οφειλέτες αυτούς προκειμένου να κινηθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της οφειλής.

Η τροπολογία περιλαμβάνει τα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του τέλους, από το οποίο προσδοκώνται ετήσια έσοδα 2,6 δισ. ευρώ. Δίνονται επίσης διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή του μέτρου.

Ειδικότερα για τους ανέργους μη επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 8.000 ευρώ προβλέπεται ότι για να είναι δικαιούχοι του μειωμένου ειδικού συντελεστή (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο), θα υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τα αρχεία της εφορίας ή άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

Στη συνέχεια θα ενημερώνεται η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές προκειμένου να υπολογιστεί ο μειωμένος συντελεστής και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επιστροφής τυχόν καταβληθέντος μεγαλύτερου τέλους.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια