αρχική σελίδα
Τρίτη, 24 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ναι από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης στην πρόταση για επέκταση της ζώνης για την Ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας
19/11/2012
ΠΗΓΗ:ΦΟΡΕΑΣ

Τη γεωγραφική διεύρυνση της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για την ελιά Καλαμάτας θα ζητήσουν τις επόμενες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε δεκτή σχετική εισήγηση για επέκταση της γεωγραφικής ζώνης της Ελιάς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» σε όμορες περιοχές της σημερινής γεωγραφικής ζώνης (Μεσσηνία) όπου καλλιεργείται με επιτυχία.

Οι πρόεδροι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, κ. Γ. Γωνιωτάκης, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μεσσηνίας, κ. Κ. Κατσούλης και της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Ν. Προκοβάκης παρέδωσαν στον υπουργό μελέτη η οποία στηρίζει την πρότασή τους για επέκταση της ζώνης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου κ. κ. Δ. Μελάς και Μ. Κορασίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που παραδόθηκε, τεκμηριώνεται ότι η γεωγραφική ζώνη στην οποία παράγεται η επιτραπέζια Ελιά ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» επεκτείνεται και οριοθετείται, εκτός από τη Μεσσηνία, σε περιοχές της Λακωνίας, της Αρκαδίας και της Ηλείας. Δηλαδή, περιλαμβάνονται στη ζώνη όλες οι περιοχές της Πελοποννήσου, στις οποίες καλλιεργούνται τα ελαιόδεντρα της συγκεκριμένης ποικιλίας Καλαμών.

Εάν το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επέκταση της γεωγραφικής ζώνης για την ελιά Καλαμών γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δοθεί η δυνατότητα διακίνησης επταπλάσιας ποσότητας προϊόντος ΠΟΠ Ελιά «ΚΑΛΑΜΑΤΑ», χωρίς προβλήματα.

«Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας δεν μπορεί να βασιστεί στο χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά στην ποιότητα και στην πιστοποιημένη μοναδικότητα των προϊόντων της. Η Ελιά ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» βρίσκεται στην κορυφή αυτών των προϊόντων. Η επέκταση της ζώνης θα προσδώσει αυξημένη προστιθέμενη αξία στο προϊόν προς όφελος των γεωργών και της εθνικής μας οικονομίας», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης.

Η επέκταση αυτή έρχεται σε συνέχεια του προηγούμενου αιτήματος για την επέκταση της ζώνης καλλιέργειας ελαιολάδου Καλαμάτας, το οποίο εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να πάρει θετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό θα τετραπλασιαστεί το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο Καλαμάτας.

Πηγη: εφημεριδα "Το Βήμα"

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια