αρχική σελίδα
Τρίτη, 24 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Συμφωνία μείωσης των τιμών μεταξύ πολιτείας και φορέων που εκπροσωπούν τα καταστήματα εστίασης
31/07/2013
ΠΗΓΗ:ΦΟΡΕΑΣ

Icon_Estiasi(Mobile)_F17505.jpg Με δεδομένη τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, ο Υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, και η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και οι φορείς:
Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) εκπροσωπούμενη από τον κ. Γεώργιο Καββαθά,
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), εκπροσωπούμενη από τον κ. Γεώργιο Κουράση,
Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκπροσωπούμενο από τον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη και
Σύνδεσμο Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), εκπροσωπούμενο από τον κ. Αθανάσιο Παπανικολάου,
οι οποίοι εκπροσωπούν τα πάσης φύσεως καταστήματα εστίασης, συμφώνησαν τα ακόλουθα:


- Οι ανωτέρω φορείς αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προωθήσουν σε όσες επιχειρήσεις εστίασης είναι μέλη τους, τη μεταφορά της μείωσης του ΦΠΑ στις τελικές τιμές των ειδών εστίασης και τα οφέλη που συνοδεύουν τη συμμετοχή τους στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών. Η μείωση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες, αντιστοιχεί σε δυνατότητα μείωσης των τιμών κατά 8,1%. Ωστόσο η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες συγκράτησης των τιμών στον κλάδο κατά το προηγούμενο διάστημα, θεωρεί εύλογο για την συμμετοχή στη Συμφωνία, η μείωση των τιμών να είναι τουλάχιστον 5%. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται να μετάσχουν στη Συμφωνία Μείωσης ίων Τιμών, υποχρεούνται να εκδώσουν νέο τιμοκατάλογο, στα % του οποίου θα επιφέρουν ελάχιστη μείωση τιμών σε ποσοστό τουλάχιστον 5%. Από την υποχρέωση εξαιρούνται τα αλκοολούχα ποτά, δεδομένου ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν αφορά σε αυτά. Στο νέο τιμοκατάλογο, αναφέρεται υποχρεωτικά η νέα τιμή (μειωμένη τουλάχιστον κατά 5%) και η παλαιά, ώστε ο καταναλωτής να αντιλαμβάνεται τη μείωση.

Οι επαγγελματίες της εστίασης, που θα μετάσχουν στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταθέσουν στο φορέα, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, τόσο τον παλαιό, όσο και το νέο τιμοκατάλογο τους, από τη σύγκριση των οποίων θα προκύπτει η ελάχιστη μείωση κατά 5% στα % του νέου τιμοκαταλόγου. Αντιστοίχως, οι επαγγελματίες δέχονται ότι ο φορέας έχει το
δικαίωμα να ελέγχει με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. με έλεγχο στα αντίγραφα αποδείξεων της ταμειακής μηχανής) την τήρηση των συμφωνηθέντων. - Όσες επιχειρήσεις εστίασης μετάσχουν στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών, θα λαμβάνουν από το φορέα το ειδικό σήμα για τη μείωση των τιμών, το οποίο θα τοποθετείται σε εμφανές σημείο. Με αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα γνωρίζει
ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση μετέχει στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών και έχει μειώσει τις τιμές της.
- Οι επιχειρήσεις που θα μετάσχουν στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών, θα έχουν προτεραιότητα σε σειρά ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων ενίσχυσης, για όσο διάστημα διαρκεί η Συμφωνία.

- Σε ένδειξη αναγνώρισης της συμμετοχής τους στη Συμφωνία και της συμβολής τους στη μείωση των τιμών υπέρ του καταναλωτή, οι επιχειρήσεις που θα μετάσχουν στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών, θα υποστηριχθούν επικοινωνιακά με ονομαστική αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και τις αντίστοιχες των φορέων.

- Η Πολιτεία προτρέπει κάθε υπηρεσία του δημοσίου που προβαίνει σε εκδηλώσεις σχετικές με εστίαση, να επιλέγει μια από τις επιχειρήσεις που μετέχουν στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών.

Ελεγκτική αρμοδιότητα -πέραν των αντιστοίχων φορέων όπως περιγράφεται παραπάνω- έχουν αυτονοήτως τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας (όπως λ.χ. ΣΔΟΕ, ΔΟΥ, Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, Υπηρεσίες ελέγχων των Περιφερειών κλπ). Σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις της Συμφωνίας Μείωσης των Τιμών ή μη έκδοση νομίμων παραστατικών, πέραν όσων κυρώσεων θα επιβάλλονται από την ισχύουσα νομοθεσία, θα αφαιρείται το σήμα.

Η Συμφωνία Μείωσης των Τιμών ισχύει από την έναρξη της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση (1η Αυγούστου 2013).

Οι υπογράφοντες τη Συμφωνία:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ
Πρόεδρος - Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ελλάδας
(ΓΣΕΒΕΕ) 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΟΡΙΝΗΣ
Γενικός Γραμματέας - Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων
Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι^ΟΥΡΑΣΗΣ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)
ΑΝΔΡΕΆΣ-ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Υπουργός Οικονομικών
ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟ ΓΙΑΝΝΗ
Υπουργός Τουρισμού
Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια