αρχική σελίδα
Τρίτη, 24 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Μεσογειακή Διατροφή – Εκπαιδευτικές Πρωτοβουλίες σε σχολεία
30/05/2014
ΠΗΓΗ:Επιμελητήριο Μεσσηνίας

DT_2014-05-30_F10567.jpg

 

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στο πλαίσιο του έργου «Μεσογειακή Διατροφή» («MedDiet» – Mediterranean Diet and Promotion of Traditional Foodstuff), υλοποίησε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες με θέμα τη διατροφική επιμόρφωση σε σχολεία, και συγκεκριμένα:
(α) μαθήματα κατάρτισης για εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων και
(β) διδακτικές δράσεις για μαθητές,
που στοχεύουν στην προώθηση του «Κοινού Μεσογειακού Συστήματος Γνώσης της Μεσογειακής Διατροφής», καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των παιδιών και των νέων σε ζητήματα που αφορούν την Μεσογειακή Διατροφή.

Στα πλαίσια της δεύτερης φάσης της δράσης υλοποίησε διδακτικές δράσεις κατάρτισης μαθητών με θεωρητικό-περιγραφικό και πρακτικό μέρος, σε 10 συνολικά σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.

  • Στις 19/2/2014 οι μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων ΜΠΟΥΓΑ στο πρακτικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης οργάνωσαν ένα "Εργαστήριο Γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων" και δοκίμασαν παραδοσιακές μεσσηνιακές γεύσεις, ενώ στις 24/2/2014 ακολούθησε το θεωρητικό μέρος.
  • Στις 20/2/2014 οι μαθητές του Γυμνασίου ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, ενώ στις 26/2/2014 ακολούθησε το πρακτικό, όπου πραγματοποίησαν επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης επεξεργασίας και τυποποίησης βιολογικών προϊόντων «Blauel», στη Μεσσηνιακή Μάνη, γνωρίζοντας από κοντά τους χώρους παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιών, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν και το Λαογραφικό Μουσείο Μάνης.
  • Στις 27/2/2014 οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, ενώ ακολούθησε το πρακτικό, όπου πραγματοποίησαν επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Παστέλι Ζευγολατιού Καλαμάτας ‘ΚΑΠΑ ΕΥΜΕΛΕΙΝ’», στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας, γνωρίζοντας από κοντά τους χώρους και την διαδικασία παραγωγής του παραδοσιακού παστελιού.
  • Στις 6/3/2014 οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Καλαμάτας παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, ενώ ακολούθησε το πρακτικό, όπου πραγματοποιήθηκε "Εργαστήριο Γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων” και “Μάθημα Μαγειρικής” με θέμα την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μεσσηνιακά προϊόντα, με την βοήθεια σεφ από το Ι.Ι.Ε.Κ ΟΡΙΖΩΝ.
  • Στις 11/3/2014 οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, ενώ ακολούθησε το πρακτικό, όπου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο «Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας ΦΟΙΦΑ» στην Καλαμάτα, γνωρίζοντας από κοντά το αγρόκτημα και συμμετέχοντας σε πρωτότυπα βιωματικά παιχνίδια (α) αναγνώρισης διαφορετικών φυτών μέσω των αισθήσεων, (β) παρουσίασης της διαδικασίας της κομποστοποίησης και (γ) γνωριμίας της βιοποικιλότητας τους αγροκτήματος, μαθαίντας την ιστορία και τη χρήση των φυτών. Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το «δεκατιανό του αγροκτήματος», ένα παραδοσιακό ελαφρύ γεύμα με διαλεκτές πρώτες ύλες απο το αγρόκτημα και να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο αξιοποίησης αρωματικών βοτάνων.
  • Στις 13/3/2014 οι μαθητές του Γυμνασίου Χατζή παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, ενώ ακολούθησε το πρακτικό, όπου πραγματοποίησαν επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Τυροκομική Μεσσήνης – Αφοί Γ. Πετρόπουλοι Α.Β.Ε.Ε.Τ.», λίγο έξω απο τη Μεσσήνη, γνωρίζοντας από κοντά τους χώρους του σύγχρονου τυροκομείου και την διαδικασία παραγωγής των παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων της εταιρείας όπως φέτα, σφέλα, γραβιέρα, μυζήθρα, παραδοσιακό γιαούρτι.
  • Στις 14/3/2014 οι μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, ενώ ακολούθησε το πρακτικό, όπου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο «Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας ΦΟΙΦΑ» στην Καλαμάτα, γνωρίζοντας από κοντά το χώρο και συμμετέχοντας σε βιωματικά παιχνίδια διερεύνησης (α) αγαπημένων συνταγών (β) διαδικασίας της κομποστοποίησης, μέσα απο την αφήγηση μιας ιστορίας για τους μικρούς μας φίλους (γ) βιοποικιλότητας του αγροκτήματος, μαθαίνοντας την ιστορία και τις χρήσεις των φυτών. Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το «δεκατιανό του αγροκτήματος», ένα παραδοσιακό ελαφρύ γεύμα με διαλεκτές πρώτες ύλες απο το αγρόκτημα και να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό εργαστήρι δημιουργίας σβόλων απο τα αγαπημένα τους φυτά.
  • Στις 17/3/2014 οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, ενώ ακολούθησε το πρακτικό, όπου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο «Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού» στην Σπάρτη, γνωρίζοντας απο κοντά τον πολιτισμό και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής, που συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική και γενικότερα τη μεσογειακή ταυτότητα.   
  • Στις 18/3/2014 οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, ενώ ακολούθησε το πρακτικό, όπου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο παλιό «Παραδοσιακό Ελαιουργείο Σκαρπαλέζου» στο Σταυροπήγιο της Μεσσηνιακής Μάνης, γνωρίζοντας απο κοντά τον χώρο, τον τρόπο επεξεργασίας και παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, με την παραδοσιακή μέθοδο άλεσης του ελαιοκάρπου με λιθάρια. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν στους μαθητές παραδοσιακά εδέσματα παρασκευασμένα με ελαιόλαδο.
  • Στις 10/4/2014 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΟΑΕΔ (Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας), όπου οι μαθητές του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης. Ακολούθησε η προβολή των βίντεο που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό με θέμα «προετοιμασία και παρασκευή ενός φαγητού ή γλυκού με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, βασισμένο στη Μεσογειακή Διατροφή», και η βράβευση των 3 καλύτερων βίντεο από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με την προσφορά ενός tablet για τον κάθε βραβευθέντα μαθητή. Βεβαιώσεις συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα δόθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες. Τέλος, στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου, λειτούργησε μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα, παρασκευασμένα από τους γονείς και τους μαθητές.


Μέσα από τις παραπάνω δράσεις, ενδυναμώθηκε η ευαισθητοποίηση παιδιών και νέων για υγιεινή και ποιοτική διατροφή, με την ένταξη της «Μεσογειακής Διατροφής» στις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες, ενώ προωθήθηκε παράλληλα μια ισχυρή αλληλεπίδραση και κοινωνικοποίηση των.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γευτούν, να εκτιμήσουν και να κατανοήσουν την αξία των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, που συνδέονται στενά με τις έννοιες της ποιότητας, της υγιεινής διατροφής, του πολιτισμού, της λαογραφίας, του ρόλου των γυναικών στη μετάδοση γνώσεων από γενιά σε γενιά, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική μας οικονομία.

Φωτογραφίες από τις διδακτικές δράσεις κατάρτισης μαθητών

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια