αρχική σελίδα
Τρίτη, 24 Μαϊου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Κατάταξη Τουριστικών Καταλυμάτων στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο
01/08/2014
ΠΗΓΗ:Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς την Υπουργό Τουρισμού.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Κάθε επιχείρηση η οποία ασκεί εμπορική δραστηριότητα και δεν εμπίπτει στο νομικό πλαίσιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, νόμιμα εγγράφεται και οφείλει να εγγράφεται στο Εμπορικό Επιμελητήριο.
Προτείνουμε για μελέτη την άποψη μας, ότι πρέπει όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, να εγγράφονται στα κατά τόπους Εμπορικά Επιμελητήρια και σε ειδικό «Ξενοδοχειακό Τμήμα», διότι όπως κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, έτσι και η ξενοδοχειακή δραστηριότητα είναι μια καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα, που πρέπει να ανήκει στον φυσικό της φορέα που είναι «το σπίτι του επιχειρηματία», δηλαδή στα κατά τόπους Επιμελητήρια. 

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να διασπάται η ιδέα του Επιμελητηριακού θεσμού σε διάφορα παρακλάδια, όπου αποδυναμώνει την σημαντική προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας εκφράζει την αντίθεση του στις διατάξεις του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου όσον αφορά την «απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» που μεταφέρουν την αρμοδιότητα κατάταξης των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αντίθεση μας στηρίζεται στα κάτωθι:

1.    Οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων αποτελούν παραδοσιακά μέλη των Επιμελητηρίων, ενώ στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο δεν εγγράφονται εμπορικές επιχειρήσεις (δηλαδή φορείς που ασκούν εμπορική δραστηριότητα).

Σκοπός τους Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου είναι κατά τον ιδρυτικό Νόμο του 1935 (Α.Ν. της 12/26-6-1935) η μελέτη και υπόδειξη κάθε μέτρου για την βελτίωση των ξενοδοχείων, η εξυπηρέτηση της ξενοδοχειακής πίστης και η επιμόρφωση των ξενοδοχειακών υπαλλήλων.

Συνεπώς οι αρμοδιότητες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου επικεντρώνονται όπως είναι φυσικό μόνο στα λειτουργούντα, κατόπιν άδειας του ΕΟΤ ξενοδοχεία, και η εγγραφή των μελών του αποσκοπεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις από εκείνες των επιδιώξεων των Εμπορικών Επιμελητηρίων.

2.    Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο δεν έχει φυσική παρουσία στην περιοχή μας και είναι λογικό οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν προβλήματα και επιπλέον έξοδα (π.χ. μετακίνησης) για την διεκπεραίωση των συναλλαγών τους, ενώ μέχρι σήμερα το έκαναν στην περιοχή τους.

3.    Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου και για την συνεισφορά του στην τοπική οικονομία δημιούργησε ξεχωριστό τμήμα τουρισμού για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων υποστήριξης του κλάδου. 

4.    Τα Επιμελητήρια διαθέτουν σε πλήρη λειτουργία τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ και Μιας Στάσης, είναι λογικό να εξυπηρετούνται από την υπηρεσία ΓΕΜΗ του Εμπορικού Επιμελητηρίου του τόπου κατοικίας ή εγκατάστασης τους, όπως μέχρι σήμερα εξυπηρετούντο.

Πιστεύουμε ότι ο φυσικός φορέας των επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων είναι τα κατά τόπους περιφερειακά Επιμελητήρια.

Προτείνουμε να αναθεωρήσετε τις προαναφερθείσες διατάξεις και να εκχωρήσετε την αρμοδιότητα κατάταξης των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων στα Εμπορικά Επιμελητήρια.


Με εκτίμηση,


Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια