αρχική σελίδα
Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  RSS 2.0 

Η μεσογειακή Διατροφή MedDiet στα σχολεία

ΕΡΓΟ «MED DIET» (Μεσογειακή διατροφή): ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ(14/01/2015)

περισσότερα »

ΕΡΓΟ «MED DIET» (Μεσογειακή διατροφή)

Η Μεσογειακή Διατροφή, μετά την αναγνώρισή της ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO, γίνεται για πρώτη φορά θέμα μιας ευρωπαϊκής δράσης, στην οποία συμμετέχουν έξι μεσογειακές χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Αίγυπτος, Τυνησία και Λίβανος.Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, συμμετέχει στο έργο Μεσογειακή Διατροφή «MedDiet».....(14/01/2014)

περισσότερα »

Παρατηρήσεις στο Σχέδιο Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό

Σχετικά με το ανωτέρω Σχέδιο παρατηρούμε τα ακόλουθα: 1. Η προθεσμία που έχει δοθεί για τη διαβούλευση είναι τόσο περιορισμένη, που δίνει την εντύπωση ότι έχει τεθεί μόνο για να πληρωθεί ένας αναγκαίος «τύπος» και όχι για να διαμορφωθούν και κατατεθούν θέσεις που θα συνιστούν στην ουσία συμμετοχή στην τελική διαμόρφωση του Σχεδίου....(20/03/2012)

περισσότερα »

Επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο απλό και το αφρώδες κρασί

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση, υπαγορευόμενες από την Τρόικα, για την επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο απλό και το αφρώδες κρασί. Η πρόταση αυτή έρχεται αρχικά σε αντίθεση με το καθεστώς που ισχύει στην υπόλοιπη ΕΕ, όπου καμία χώρα παραγωγής οίνου, ούτε καν η Γερμανία, δεν έχει επιβάλει ΕΦΚ στο κρασί....(02/03/2012)

περισσότερα »

Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που αφορά στον τουρισμό υπαίθρου, τους τουριστικούς λιμένες της χώρας και την αδειοδότηση των τουριστικών καταλυμάτων

Στην ανοικτή διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Τουρισμός υπαίθρου-Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων και προσθήκη νέων διατάξεων-Λειτουργική αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων», που κατέθεσε το ΥΠ.ΠΟ.Τ, συμμετείχε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με πολυσέλιδο κείμενό του, με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες παρατηρήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις θέσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο.....(28/12/2011)

περισσότερα »

Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ)

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) με χαμηλό φορολογικό συντελεστή κερδών και γρήγορη αδειοδότηση επενδύσεων, σε περιοχές της Χώρας, συμπεριλαμβανομένου τμήματος της Αττικής, σημειώνουμε, ότι ο προσδιορισμός των εν λόγω ζωνών δεν μπορεί να γίνει χωρίς κριτήρια ή με κριτήρια, τα οποία δεν θα είναι εκ των προτέρων γνωστά σε όλους και, κατά συνέπεια, θα παραμ.....(14/12/2011)

περισσότερα »

Μεσσηνιακό πρωινό

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ελληνικό Πρωινό», το Επιμελητήριο Μεσσηνίας επιλέχθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ) για να συμβάλλει στη διαμόρφωση και διάδοση του «Μεσσηνιακού πρωινού», λόγω της μέχρι σήμερα σημαντικής ενασχόλησής του με τα μεσσηνιακά τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία. (02/12/2011)

περισσότερα »

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: ένα έργο υποδομής με αρχή και χωρίς τέλος

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει επανειλημμένα αναφερθεί, με πολλά και βάσιμα επιχειρήματα, στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της Νότιας Ιονίας Οδού (Ολυμπίας Οδού), συμπεριλαμβανομένου του τμήματος αυτής Πύργος-Τσακώνα. Γι αυτό και θεωρεί επιπόλαιη και σχεδόν κυνική την απάντηση του υφυπουργού κ. Μαγκριώτη σε βουλευτές, ότι το τμήμα αυτό του αυτοκινητοδρόμου δεν θα εκτελεστεί, ενώ «σ.....(30/11/2011)

περισσότερα »

Μεσογειακή Πόλη - Πολυχώρος πολιτισμού & εκπαίδευσης

Η δημιουργία της Μεσογειακής Πόλης είναι ιδέα και πρόταση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας που αποφασίστηκε ομόφωνα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 8.500.000 ευρώ.Το Έργο εντάσσεται στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για εξωστρέφεια και προβολή της Μεσσηνίας, των αγροτικών της προϊόντων και της γαστρονομικής της παράδοσης. (29/11/2011)

περισσότερα »

Παραοικονομία και εισφοροδιαφυγή στις οικοδομικές δραστηριότητες

Όπως είναι γνωστό, στην Οικοδομή απασχολείται πληθώρα συνεργείων διαφόρων ειδικοτήτων, πολλά των οποίων απαρτίζονται από επιχειρηματίες - εργολάβους και τεχνίτες, ημεδαπούς και κυρίως αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν λειτουργούν νόμιμα, και επομένως φοροδιαφεύγουν και φυσικά δεν καταβάλλουν εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία. (28/11/2011)

περισσότερα »

Τέλος Επιτηδεύματος

Όπως είναι γνωστό, οι προτιθέμενοι να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα είναι υποχρεωμένοι, ξεκινώντας την εξαιρετικά δαπανηρή, όσο και χρονοβόρα διαδικασία αδειοδοτήσεων να εγγραφούν στο οικείο Επιμελητήριο και να λάβουν ΑΦΜ της μελλοντικής επιχείρησής τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, ότι πράγματι η επένδυσή τους θα εγκριθεί και θα λάβει την προβλεπόμενη συναίνεσ.....(28/11/2011)

περισσότερα »

Διάθεση της μεσσηνιακής σταφίδας στους τυποποιητές-εξαγωγείς του νομού και ενίσχυση της παραγωγής της

Όπως γνωρίζετε, ο αγροτικός τομέας, η ανάπτυξη και η προοπτική του είναι πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την τοπική οικονομία. Όμως, η ανάπτυξή του εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι η σωστή αξιοποίηση συγκεκριμένων προϊόντων, μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα τέτοιο προϊόν είναι η σταφίδα, αξιόλογο συναλλαγματοφόρο προϊόν, με μακραίωνη καθορισ.....(25/11/2011)

περισσότερα »

Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Επανερχόμαστε σε προηγούμενα έγγραφά μας (Α.Π. 10588/18-11-11, Α.Π. 10285/9-11-11, Α.Π. 10001/1-11-11 και Α.Π. 9567/18-10-11), στα οποία αναφερόμαστε στην ανάγκη, οι απαλλασσόμενες από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων μορφές χρήσεων, όπως η βιομηχανική και η βιοτεχνική, να μην καταβάλλουν το μη οφειλόμενο τέλος αναμένοντας την επιστροφή του εκ μέρους της οικείας Δ.Ο.....(25/11/2011)

περισσότερα »

Αδυναμία πληρωμής του ειδικού τέλους των βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων

Eν όψει της ελαιοκομικής περιόδου, οι μεταποιητικές μονάδες αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων.(10/11/2011)

περισσότερα »

Νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της δασικής νομοθεσίας

Είναι γενικά πλέον αποδεκτό, ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να εξυπηρετήσει τον πολίτη και να στηρίξει την ανάπτυξη του τόπου.(10/11/2011)

περισσότερα »

Έλλειψη ξεναγών στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Γραφείου Συνεδρίων και Θεματικών Μορφών Τουρισμού Μεσσηνίας, το Επιμελητήριό μας είχε συνάντηση με τα τουριστικά γραφεία της Μεσσηνίας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διαμόρφωσης νέων θεματικών προϊόντων στην περιοχή μας. (03/11/2011)

περισσότερα »

Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε

Σε συνέχεια του πιο πάνω σχετικού εγγράφου και από το γεγονός ότι το Επιμελητήριο μας γίνεται καθημερινά αποδέκτης διαμαρτυρίας πολλών μελών μας, που ήδη έχουν λάβει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) και καλούνται διαδικαστικά να το καταβάλλουν και εν συνεχεία να τους επιστραφεί μέσω των Δ.Ο.Υ. -ενώ ο Νόμος τους απαλλάσσει-, ωστόσο αδυνατούν να ανταπεξέλθουν λό.....(02/11/2011)

περισσότερα »

Πληγείσες επιχειρήσεις της Μεσσηνίας από την πλημμύρα στις 20.09.2011

Είναι γνωστό, ότι οι πρόσφατες πλημμύρες (20.09.2011) προκάλεσαν στην περιοχή μας σημαντικές ζημιές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που θα πρέπει να αποκατασταθούν....(26/10/2011)

περισσότερα »

Ειδικό τέλος βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων

Οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις-μέλη μας, ενώ με τη ρύθμιση του υποεδάφ. γ΄, του εδαφ. ε΄, της παρ. 5, του άρθρου 53, του Ν. 4021/2011, απαλλάσσονται από το έκτακτο ειδικό τέλος ("ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση"), στην πράξη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ιδιαίτερα επαχθή υποχρέωση, που π.....(21/10/2011)

περισσότερα »

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής δανείων μέσω ΕΤΕΑΝ

Είναι γνωστό και γενικά πλέον κοινά αποδεκτό, ότι οι επιχειρήσεις, και κυρίως οι ΜμΕ, βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση: όσες δεν έχουν ήδη βάλει λουκέτο, αγωνίζονται καθημερινά να επιβιώσουν σε συνθήκες κατάρρευσης της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών και ανύπαρκτης ρευστότητας. (17/10/2011)

περισσότερα »

Εξαγωγή σύκων και απεργίες τελωνειακών

Θέτουμε υπόψη σας, ότι τα ξερά σύκα, βασικό παραδοσιακό προϊόν της περιοχής μας, εξάγεται με επιτυχία σε διάφορες αγορές του εξωτερικού, μόνο και μόνο γιατί παράγεται και τυποποιείται νωρίτερα από το ίδιο προϊόν της Τουρκίας.(17/10/2011)

περισσότερα »

Σεισμική δραστηριότητα περιοχή Οιχαλίας

H ευρύτερη περιοχή της Οιχαλίας στη Μεσσηνία βρίσκεται σε σεισμική διέγερση από τον περασμένο Ιούνιο, καθώς έχουν εκδηλωθεί εκατοντάδες μικροί και μεγαλύτεροι σεισμοί με κυριότερους εκείνον της 14ης Αυγούστου με μέγεθος 4.....(17/10/2011)

περισσότερα »

Συμμετοχή σε προτεινόμενο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Προώθησης Καινοτομικών-Λειτουργικών Τροφίμων

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη συγχρηματοδότησή τους στα πλαίσια της Δράσης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΔΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ, ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ: ....(10/10/2011)

περισσότερα »

Αναστολή των πλειστηριασμών, τουλάχιστον μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012

Με το άρθρο 46 του Ν. 3986/2010, εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, ανεστάλησαν για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2011 έως την 31η Δεκεμβρίου 2011 οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων τραπεζών, που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000 €).(10/10/2011)

περισσότερα »

Φωτοβολταϊκά των αγροτών της Μεσσηνίας

Αναφερόμαστε στο θέμα των Φ/Β των αγροτών της Μεσσηνίας. Όπως καταγγέλλει και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων, οι αγρότες κατάφεραν να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα εγκαίρως και, μάλιστα, ζήτησαν από τη ΔΕΗ Καλαμάτας να υπογράψουν τους όρους σύνδεσης, που τους είχαν αποσταλεί μόλις δέκα ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία αποδοχής τους (21 Σεπτεμβρίου 2011). (04/10/2011)

περισσότερα »

Ματαίωση Εκδήλωσης στο σταθμό ΜΕΤΡΟ “ΣΥΝΤΑΓΜΑ” για το διάστημα 10-12 Οκτωβρίου 2011

Με λύπη μας, είμαστε υποχρεωμένοι να σας γνωρίσουμε ότι –κατ’ ανάγκην- ματαιώνουμε την προγραμματισμένη για το διάστημα 10 έως και 12 Οκτωβρίου 2011 έκθεση-πώληση Μεσσηνιακών Παραδοσιακών Τυποποιημένων Προϊόντων στην αίθουσα του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα.(30/09/2011)

περισσότερα »

Μη κατάργηση βραδινής βάρδιας τεχνικών της ΔΕΗ στη Μεσσηνία

Αναφερόμαστε στις φήμες για κατάργηση της βραδινής βάρδιας των  τεχνικών της ΔΕΗ της περιοχής μας, η οποία στοχεύει –υποτίθεται- στην εξοικονόμηση δαπανών και την οποία πληροφορηθήκαμε με εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία.(28/09/2011)

περισσότερα »

Ευχαριστήρια επιστολή

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας, κατά την εκδήλωση της 24ης Σεπτεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο Hilton, στο πλαίσιο της οποίας μας δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσουμε τους στόχους και τη λειτουργία του Γραφείου Υποδοχής Συνεδρίων, Επισκεπτών & Θεματικού Τουρισμού Μεσσηνίας, που αποτελεί πρόσφατο και σημαντικό εγχεί.....(27/09/2011)

περισσότερα »

Αδυναμία στήριξης επενδύσεων από τις Τράπεζες

Με αφορμή το σκεπτικό, που αναπτύχθηκε κατά τη συνάντηση σας με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα, κ. Horst Reichenbach, για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, και πιο συγκεκριμένα για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για μια «Ελλάδα Φιλική στην Επιχειρηματικότητα», την Υπηρεσία μιας Στάσης για τις Εξαγωγές, την ενίσχυση της Ελληνικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας .....(27/09/2011)

περισσότερα »

Συνέδριο για τη Διαιτησία

Το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (International Court of Arbitration of ICC) και η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas) οργανώνουν από κοινού την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011, συνέδριο για τη Διαιτησία στην Αθήνα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Νομική Βιβλιοθήκη.(27/09/2011)

περισσότερα »

Δημιουργία Σωφρονιστικών Καταστημάτων με ΣΔΙΤ

Σε συνέχεια των δηλώσεών σας σχετικά με τη δημιουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, στο πλαίσιο των οποίων, μεταξύ άλλων, δηλώνετε την πρόθεσή σας να προωθήσετε τη δημιουργία τους με ΣΔΙΤ, θα θέλαμε να σημειώσουμε, ότι το Επιμελητήριό μας υποστηρίζει την πρόθεσή σας αυτή, αφού άλλωστε και το ίδιο έχει εδώ και καιρό καταθέσει σχετική πρόταση.(26/09/2011)

περισσότερα »

Συνεργασία Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με την Εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ” για την στήριξη των Μελών του

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας εξασφάλισε προς στήριξη των μελών του (τυποποιητών-παραγωγών ειδών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, κ.λπ. επιχειρηματιών), μια στρατηγική συνεργασία με την Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», στο πλαίσιο της δράσης της εφημερίδας με στόχο την Ενίσχυση της Εξωστρέφειας της Περιφέρειας.(21/09/2011)

περισσότερα »

Κόστος παροχής εγγυητικής επιστολής για την κάλυψη προκαταβολών του Αναπτυξιακού Νόμου

Οι επενδύσεις που υπάγονται στον εκάστοτε αναπτυξιακό νόμο, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της καταβολής υψηλότατων προμηθειών για την εξασφάλιση εγγυητικών επιστολών τραπέζης, προκειμένου να εισπράξουν την προβλεπόμενη από τον νόμο προκαταβολή της επιδότησης. (21/09/2011)

περισσότερα »

Ανάγκη προστασίας των υποδομών και του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, από κοινού με άλλους φορείς, ερευνά το ενδεχόμενο εκδήλωσης ιδιωτικού ενδιαφέροντος στο άμεσο μέλλον για την εκμετάλλευση και επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, που αυτή τη στιγμή είναι ανενεργό και να σας υποβάλλει σχετική πρόταση. (14/09/2011)

περισσότερα »

Νέες Απεργιακές Κινητοποιήσεις ΤΑΞΙ

Όπως ήδη έχουμε δηλώσει, μια απεργία είναι ασφαλώς στοιχειώδες δικαίωμα των ιδιοκτητών ταξί, όταν μάλιστα βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της υποβάθμισης των ταξί, ως περιουσιακών στοιχείων, μέσω των οποίων κερδίζουν τα προς το ζην, και της υπερπροσφοράς υπηρεσιών, εκ μέρους των νέων ταξί, που.....(12/09/2011)

περισσότερα »

Προτάσεις για την Αναμόρφωση του Αγορανομικού Κώδικα

Απευθυνόμαστε σε σας αναφορικά με τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα, που, κατά κοινή ομολογία, είναι εξαιρετικά μακροσκελής, πολύπλοκος, δύσχρηστος και απαρχαιωμένος. (08/09/2011)

περισσότερα »

Δημιουργία Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τη δημιουργία Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών (tax free zones) στη Θράκη ή αλλού, θα θέλαμε να σημειώσουμε, ότι ο προσδιορισμός των εν λόγω ζωνών δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει χωρίς κριτήρια ή με κριτήρια μικροπολιτικά και κατά συνέπεια αδιαφανή.(07/09/2011)

περισσότερα »

Βράβευση του ξενοδοχείου “The Romanos, a Luxury Collection Resort” της Costa Navarino με το πρώτο βραβείο των Condé Nast Traveler Readers Awards.

Βράβευση του ξενοδοχείου “The Romanos, a Luxury Collection Resort” της Costa Navarino με το πρώτο βραβείο των Condé Nast Traveler Readers Awards. (05/09/2011)

περισσότερα »

Αύξηση ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης

Ενόψει της απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τις αδυναμίες, αφενός λόγω της πολυπλοκότητας του μέτρου αλλά και της γνωστής αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να παρακολουθήσουν τη σωστή εφαρμογή του.(30/08/2011)

περισσότερα »

Ασφαλιστική Περαίωση

Αναφορικά με το σοβαρότατο θέμα της βιωσιμότητας του ΟΑΕΕ, δηλώνουμε ότι συμμεριζόμαστε απόλυτα τις απόψεις, που εξέφρασαν από κοινού η ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, και υπογραμμίζουμε αφενός την ανησυχία μας και αφετέρου την ανάγκη να προχωρήσει η Πολιτεία σε μια γενναία ασφαλιστική περαίωση, που ουσιαστικά θα αποτυπώσει και τις πραγματικές εισπρακτικές δυνατότητες του ΟΑΕΕ.(21/08/2011)

περισσότερα »

Προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για ένα Νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αναγνωρίζει την αναγκαιότητα αποτελεσματικής μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος διατυπώνοντας απόψεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την αγωνία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μεσσηνίας για την κατεύθυνση που θα έχει το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.(21/08/2011)

περισσότερα »

Μη κατάργηση Ινστιτούτου ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας και Εργαστηρίου Ελαιολάδου

Με την παρούσα επιθυμούμε να εκφράσουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας για την απόφαση κατάργησης του Ινστιτούτου του ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας και την ίδρυση άλλου στην Τρίπολη -έδρα της Περιφέρειας- και του Εργαστηρίου Ελαιολάδου.(21/08/2011)

περισσότερα »

Προτάσεις για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων

Πρώτα-πρώτα θεωρούμε επιβεβλημένο να τοποθετηθούμε “επί της αρχής” του Σ.Ν, που κατά τη γνώμη μας βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι η επιτάχυνση της έκδοσης των οικοδομικών αδειών αναμφίβολα θα ευνοήσει την οικοδομική δραστηριότητα και γενικά τις επενδύσεις.(21/08/2011)

περισσότερα »

Απεργιακές Κινητοποιήσεις ΤΑΞΙ

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:Μια απεργία είναι ασφαλώς στοιχειώδες δικαίωμα των ιδιοκτητών ταξί, όταν μάλιστα βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της υποβάθμισης των ταξί, ως περιουσιακών στοιχείων μέσω των οποίων κερδίζουν τα προς το ζην, και της υπερπροσφοράς υπηρεσιών, εκ μέρους των νέων ταξί, που θα τεθούν σε ελεύθερη πια κυκλοφορία, εν.....(20/07/2011)

περισσότερα »

Δημιουργία Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης στην Καλαμάτα

Η αναγγελία δημιουργίας ενός σύγχρονου από κτιριακή και λειτουργική άποψη σωφρονιστικού καταστήματος στη Μεσσηνία ανταποκρίνεται καταρχήν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, το οποίο οφείλει να στοχεύει στην επανόρθωση των κρατουμένων και στην προετοιμασία τους για κοινωνική επανένταξη, αλλά και στην προστασία του κοινων.....(18/07/2011)

περισσότερα »

Σκοπιμότητα διατήρησης του ΕΟΜΜΕΧ και του ΟΠΕ

Είναι εύλογο ορισμένοι τομείς και κλάδοι της Οικονομίας να έχουν ιστορικούς δεσμούς με συγκεκριμένους δημόσιους φορείς, να έχουν κατά καιρούς ωφεληθεί από τη λειτουργία τους και να μην μπορούν να σκεφθούν πώς, σε περίπτωση κατάργ.....(18/07/2011)

περισσότερα »

Μη υποβάθμιση Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ενώνει τη φωνή του με τους φορείς της Τριφυλίας και επαγρυπνεί μαζί τους για την αποτροπή κάθε ενέργειας υποβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και απειλής για την κατάργηση του στο πλαίσιο προγραμματισμένων περικοπών από την κυβέρνηση. (14/07/2011)

περισσότερα »

Ίδρυση Κυριακάτικης Αγοράς στην τοπική κοινότητα Αρφαρών

:Η πρόταση ίδρυσης Κυριακάτικης Αγοράς στην τοπική κοινότητα Αρφαρών δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξετάζεται στο στενό τοπικό πλαίσιο, αλλά θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή μας.(04/07/2011)

περισσότερα »

Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων

Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας το πρόβλημα που έχει προκύψει για το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ και αδυνατούν λόγω της κρίσης να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές των δόσεων των δανείων τους....(24/06/2011)

περισσότερα »

Διαχείριση σκουπιδιών

Για μία ακόμη φορά, η επιχειρηματική κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε μια άδηλης έκβασης αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών της περιοχής μας… (23/06/2011)

περισσότερα »

Σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές λόγω της διαδικασίας εκτελωνισμού

Εξαγωγείς μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας μας ενημέρωσαν για σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στις εξαγωγικές δραστηριότητες προς τρίτες χώρες λόγω της διαδικασίας εκτελωνισμού......(22/06/2011)

περισσότερα »

Γη υψηλής παραγωγικότητας στη Μεσσηνία και ισόρροπη ανάπτυξη

Η Κ.Υ.Α, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό εκτάσεων ως Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας (ΦΕΚ 1528 Β 2010), όπως διευκρινίστηκε με μεταγενέστερη ίδια (ΦΕΚ 555 Β 2011), οδηγεί ήδη στην περιοχή μας σε καταχρηστική εφαρμογή των εν λόγω κριτηρίων και εν τέλει σε …παραγωγική αχρήστευση σημαντικού, και δη παραθαλάσσιου, τμήματος της Μεσσηνίας και εκμηδενισμό της αξίας του....(22/06/2011)

περισσότερα »

Μουσική Σύναξη | 8-13 Ιουλίου 2011

Η " Μουσική Σύναξη " στα χωριά του Ταϋγέτου, του τέως Δήμου Αλαγονίας (Αλαγονία, Αρτεμισία, Πηγές) θα γίνει από 8 έως 13 Ιουλίου όπου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων, τραγουδιού, ηχοληψίας και φωτισμού. Παράλληλα θα γίνουν βιωματικά εργαστήρια Μουσικοθεραπείας, performance και ένα εργαστήριο για την τέχνη της αφήγησης. (16/06/2011)

περισσότερα »

Προτάσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα σας για «προτάσεις ενίσχυσης των εξαγωγών» έχει να επισημάνει τα εξής: Η Χώρα, κατά κοινή ομολογία ειδικών και πολιτικών αλλά και εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων, πρέπει πλέον, να επαναπροσδιορίσει, μέσα στην γενικότερη αναστάτωση, που επικρατεί, τη στρατηγική της για έξοδο από τη κρίση και για ανάπτυξη.(16/06/2011)

περισσότερα »

Έρευνα αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες της Ελληνικής αγοράς με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά

Διεξάγεται έρευνα προϊόντων και υπηρεσιών με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά στην ελληνική αγορά με στόχο την αποτίμηση του βαθμού ετοιμότητας της ελληνικής αγοράς για την εισαγωγή ‘πράσινων’ προδιαγραφών κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.(03/06/2011)

περισσότερα »

Κοινόχρηστοι χώροι

Σε σχέση με την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η χρήση πεζοδρομίων και πλατειών από κέντρα εστίασης και αναψυχής του κέντρου της πόλης μας, προϋποθέτει μια καταλυτική ομοιομορφία τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών κ.λπ., αλλά και την απόφαση απομάκρυνσης από τα πεζοδρόμια των τυχόν κατασκευών των εν λόγω κέντρων και των ψυγείων των μικρών επιχειρήσεων πώλησης αναψυκτικών, σημειώνουμε τα ακόλουθα:...(31/05/2011)

περισσότερα »

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΡΑΙΝΟ της Πελοποννήσου

Οι ιδιαίτερες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες στην Ελλάδα κατά την τελευταία περίοδο έχουν θέσει με επιτακτικό τρόπο ζητήματα εξορθολογισμού και περικοπών των δημοσίων δαπανών στο σύνολο της κρατικής λειτουργίας. Στο γενικό αυτό πλαίσιο εντάσσονται και αποφάσεις για τις περικοπές των μη βιώσιμων ή οικονομικά αποδοτικών σιδηροδρομικών δρομολογίων, και ειδικότερα στην Πελοπόννησο.(23/05/2011)

περισσότερα »

Εισφορά Δακοκτονίας

Οι ελαιοτριβείς του νομού Μεσσηνίας εκφράζουν την αντίθεση τους στην πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα για την είσπραξη και απόδοση της εισφοράς δακοκτονίας από τους ελαιοπαραγωγούς.(17/05/2011)

περισσότερα »

Συμμαχία για την Ενδυνάμωση της Μεσσηνιακής Αγοράς - Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πλέον, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μια ρεαλιστική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που βιώνει η τοπική μας αγορά. Η πιθανότητα επιτυχίας εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και τη συνεργασία με την ομάδα ειδικών που υλοποιούν αυτό το πλάνο.(12/05/2011)

περισσότερα »

Εισφορά συκοπαραγωγών στον ΕΛΓΑ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι οι συκοπαραγωγοί, μεταξύ των σημαντικότερων παραγωγών αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας, καλούνται να καταβάλλουν εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ 22,7 ευρώ/στρ. τη στιγμή που η εισφορά για άλλα παρεμφερή προϊόντα είναι 3 και πλέον φορές μικρότερη (σταφίδα 6,70 ευρώ/στρ., ελιά 3,20 ευρώ/στρ.).(12/05/2011)

περισσότερα »

Πληρωμή συνδρομής και παρουσία στην πόλη της Καλαμάτας

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την αρμόδια υπηρεσία του φορέα μας, ότι από το 2007 και μέχρι σήμερα για το κατάστημα σας JUMBO στην Καλαμάτα δεν έχει καταβληθεί ετήσια συνδρομή της επιχείρησης στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όπως οφείλει, και οι σχετικές υπενθυμίσεις μας αγνοούνται προκλητικά.(12/05/2011)

περισσότερα »

Ξενόγλωσσες Επιγραφές

ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΛΟΥΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣΘΕΜΑ: Ξενόγλωσσες ΕπιγραφέςΑξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,Είμαστε μία πανελλήνια κίνηση για την διάδοση και προστασία της ελληνικής γλώσσας από ξενικές προσμίξεις κι αλλοιώσεις πού μέσα στο πλαίσιο των ενεργειών μας είναι και ή πανελλήνια  εκστρατεία για την εφαρμογή του νόμου (ν,2946/2001) και της εγκυκλίου του Υπουργείου εσωτερικών (ΑΠ 18765/9,6,2008), πού αφορούν τις ξενόγλωσσες επιγραφές των καταστημάτων - επιχειρήσεων.H κίνηση αυτή α.....(11/05/2011)

περισσότερα »

Εφαρμογή πλαφόν στα καύσιμα

Αναφορικά με την εκ μέρους σας επιβολή οροφής στη λιανική τιμή των πετρελαιοειδών, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της Χώρας και στη δική μας, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι:.....(11/05/2011)

περισσότερα »

ΗΜΕΡΙΔΑ “ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ”

Τη σημερινή ημερίδα την οραματιστήκαμε, ως μια ημερίδα ενημέρωσης για τις δράσεις και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τον Τουρισμό. Πρόκειται -όπως θα δείτε- για συνδυασμένες δράσεις, διότι αλληλο-υποστηρίζονται μεταξύ τους, ώστε να διαμορφώνουν ένα σύνολο, που ελπίζουμε να συμβάλει στην ανάδειξη και αξιοποίησ.....(03/05/2011)

περισσότερα »

Επιμήκυνση αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών αρχικού ΤΕΜΠΜΕ

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα, που αποτελεί αίτημα και των λοιπών Επιμελητηρίων της χώρας, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας ώστε να ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ η επιχειρηματική κοινότητα, καθώς οι Τράπεζες έχουν σταματήσει κάθε μορφή χρηματοδότησης, ενώ οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. (03/05/2011)

περισσότερα »

Παράνομη λειτουργία ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων

Μία από τις συνέπειες της κατάργησης του προηγούμενου ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος των ενοικιαζομένων δωματίων, που, αντί του τεκμαρτού εισοδήματος, φορολογούνται σήμερα με βάση το πραγματικό τους εισόδημα, είναι και η αύξηση των λειτουργούντων παράνομα ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων.(29/04/2011)

περισσότερα »

Περίληψη αποτελεσμάτων Έρευνας Οικονομικών και Xρηματοπιστωτικών Συνθηκών στη Μεσσηνία Δ’ Τριμήνου 2010

Η οικονομία της Μεσσηνίας παραμένει σε φάση συρρίκνωσης το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Παρόλα αυτά περαιτέρω πτώσεις στην γενική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να γίνονται όλο και λιγότερο αντιληπτές, ενδεχομένως υποδεικνύοντας ότι το επιχειρηματικό κλίμα πλησιάζει ή βρίσκεται ήδη στον οικονομικό πυθμένα. (11/04/2011)

περισσότερα »

Πρόγραμμα “Κουπόνια για την Πράσινη Επιχείρηση” – Πρόταση ένταξης στο ΠΕΠ Πελοποννήσου

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και την επιθυμία σας να δώσετε αναπτυξιακή ώθηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το Πρόγραμμα «Κουπόνια για την Πράσινη Επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». (02/03/2011)

περισσότερα »

Επενδυτικές Προτάσεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004

Με έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να περικόψει ποσοστό ενίσχυσης κατά 10% από τους επενδυτές που είχαν υποβάλλει επενδυτικές προτάσεις στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004.(02/03/2011)

περισσότερα »

Γραφείο Συνεδρίων και Θεματικού Τουρισμού Μεσσηνίας

Μετά από πολλές προσπάθειες να εμπλέξει και άλλους φορείς (Δήμο Καλαμάτας και Νομαρχία), το Επιμελητήριο προχώρησε μόνο του στην δημιουργία του Γραφείου αυτού και του βασικού του εργαλείου, δηλαδή του αντίστοιχου κόμβου στο Διαδίκτυο. Στόχος είναι το Γραφείο και ο κόμβος να μπορεί να εξυπηρετήσει, όχι μόνο μεμονωμένους τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα (πολιτιστικά, οικολογικά, αθλητικά και ναυταθ.....(02/03/2011)

περισσότερα »

Η αγορά εργασίας στο νομό Μεσσηνίας - Δελτίο Ιανουαρίου 2011

Το Νοέμβριο 2010 ξεκινήσαμε την έκδοση δελτίου τύπου για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην τοπική αγορά εργασίας. Στο τρίτο δελτίο (Δελτίο Ιανουαρίου 2011) παρουσιάζονται και αναλύονται στοιχεία του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της ανεργίας στo νομό Μεσσηνίας και στην περιφέρεια Πελοποννήσου. .....(02/03/2011)

περισσότερα »

Θέσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ στη Δυτική Μάνη

Αναφερόμενοι στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών της Μεσσηνίας τα τελευταία πέντε χρόνια, διαπιστώνουμε ότι: Η όποια ανάπτυξη, όπως και αυτή της τελευταίας 30ετίας, υπήρξε απρογραμμάτιστη και «αυθόρμητη», συνίστατο κυρίως στη δημιουργία καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κυρίως ενοικιαζομένων δωματίων) και δεν οδήγησε στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων «τουριστικών προϊόντων».(25/02/2011)

περισσότερα »

Δημιουργία mini market Μεσσηνιακών παραδοσιακών προϊόντων

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με τη συνεργασία του Προέδρου του Σωματείου Βενζινοπωλών κ. Γ. Καπερώνη στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει εδώ και χρόνια για την διάδοση των τοπικών μας προϊόντων και της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την Ενδυνάμωση της Μεσσηνιακής Αγοράς», σας κάνει την ακόλουθη πρόταση: τη δημιουργία mini market Μεσσηνιακών παραδοσιακών προϊόντων στον χώρο σας, σύμφωνα με αντίστοιχα σε πρατήρια καυσίμων των ευρωπαϊκών χωρών, κάτι που θα δημιουργήσ.....(18/02/2011)

περισσότερα »

Αντιμετώπιση προβλημάτων επιχειρήσεων, που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο

Στόχος της παρούσας είναι να σας εκθέσουμε ορισμένα από τα προβλήματα ή, σωστότερα, τα αδιέξοδα των επιχειρήσεων, που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, και να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπισή τους.(17/02/2011)

περισσότερα »

Κάλυψη αναγκών των Δήμων της Μεσσηνίας από επιχειρήσεις του νομού

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την τόνωση των μεσσηνιακών επιχειρήσεων εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη Μεσσηνία και την Ελλάδα και της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την Ενδυνάμωση Μεσσηνιακής Αγοράς» που έχει ξεκινήσει, ζητάμε με την επιστολή μας αυτή και τη δική σας συνεργασία και συμβολή.(17/02/2011)

περισσότερα »

Δημοτικά τέλη χρήσης πεζοδρομίων

Εξαιτίας των έντονων φημών, όσον αφορά στην επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών χρήσης πεζοδρομίων και τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων εκ μέρους των κέντρων εστίασης και αναψυχής, αισθανόμαστε την υποχρέωση να τοποθετηθούμε σχετικά.(14/02/2011)

περισσότερα »

Επιτόκια Δανεισμού επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών

Επανερχόμενοι στο παραπάνω θέμα θέλουμε να σας παρακαλέσουμε θερμά να επιληφθείτε προσωπικά και να παρέμβετε -όπου κρίνετε αρμοδίως- για την άμεση επίλυση του, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους δανειολήπτες των πυρόπληκτων νομών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.(11/02/2011)

περισσότερα »

Επιτόκια Δανεισμού επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, η τότε κυβέρνηση έλαβε μια σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης των περιοχών αυτών, με στόχο την τόνωση των τοπικών κοινωνιών. Μεταξύ των συγκεκριμένων μέτρων ήταν και η βούληση της πολιτείας να χρηματοδοτήσει με χαμηλά επιτόκια τις.....(19/01/2011)

περισσότερα »

Αποστέρηση της Ελληνικής Περιφέρειας από δημόσιες, τραπεζικές κ.λπ. υπηρεσίες

Η καθιέρωση των καλλικρατικών Δήμων, δικαιολογήθηκε από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, με το επιχείρημα, ότι, λόγω μεγέθους, θα ήσαν πλέον σε θέση να επιδιώξουν συστηματικά την ανάπτυξη των περιοχών τους και να στηρίξουν έτσι την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. (19/01/2011)

περισσότερα »

Η αγορά εργασίας στο νομό Μεσσηνίας - Δελτίο Δεκεμβρίου 2010

Το Νοέμβριο 2010 το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ξεκίνησε την έκδοση Δελτίου Τύπου για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην τοπική αγορά εργασίας. Στο δεύτερο Δελτίο (Δελτίο Δεκεμβρίου 2010) παρουσιάζονται και αναλύονται στοιχεία του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) σχετικά με τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των ανέργων στο νομό Μεσσηνίας.(17/01/2011)

περισσότερα »

Επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνθήκες στο Δήμο Οιχαλίας Μεσσηνίας

Σοβαρότατο περιβαλλοντικό πρόβλημα αποτελεί για το Δήμο Οιχαλίας της περιοχής μας η λειτουργία των εργοστασίων και ιδίως αυτών, που εκμεταλλεύονται τη βιομάζα (κυρίως από ελαιοπυρήνα) και που εκπέμπουν ένα πυκνό και επικίνδυνο νέφος πάνω από το Μελιγαλά και τα γειτονικά χωριά Σκάλα και Τσουκαλέικα.(17/01/2011)

περισσότερα »

Σιδηροδρομική Σύνδεση Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα-Μεσσήνη

Με την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων βιωσιμότητας του ΟΣΕ και τις αποφάσεις περιορισμού του μεταφορικού έργου του, που πλήττουν ιδιαίτερα την Πελοπόννησο (και ως προς τις οποίες έχουμε τοποθετηθεί αρμοδίως), προκύπτει και η ανάγκη υποβολής προτάσεων διαφοροποίησης του μεταφορικού έργου, ώστε οι συνδέσεις κατά το δυνατόν να καταστούν βιώσιμες και να διασωθούν.(04/01/2011)

περισσότερα »

ΔΙΟΔΙΑ Εθνικού Οδικού Δικτύου Πελοποννήσου

Στη συνέχεια της πρόσκλησής σας για διαμόρφωση κοινής στάσης σε σχέση με τα διόδια του εθνικού οδικού δικτύου στην Πελοπόννησο, θέτουμε υπόψη σας τις σχετικές απόψεις του Επιμελητηρίου μας:.....(17/12/2010)

περισσότερα »

Συμβολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στη Διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Η ανάγκη μεταρρύθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι κατά τη γνώμη μας προφανής και, γι αυτό, ο διάλογος για την εν λόγω μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι ουσιαστικός, χωρίς προκαταλήψεις και με γνώμονα την πεποίθηση, ότι το πανεπιστήμιο ανήκει στην Κοινωνία. Απαιτείται να επικρατήσει λογική αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου και προσαρμογή των αλλαγών.....(14/12/2010)

περισσότερα »

Νέα Στρατηγική για την εξωστρέφεια

Στη συνέχεια των δηλώσεών σας, αλλά και των απόψεων, που έχουν κατά καιρούς εκφράσει επί του θέματος όλοι οι αντιπροσωπευτικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Επιμελητηρίου μας, σημειώνουμε τα ακόλουθα:.....(14/12/2010)

περισσότερα »

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης και στη συνέχεια της εισήγησής σας στο Υπουργικό Συμβούλιο και των εξαγγελιών σας σχετικά με το θέμα, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα: 1. Οι εξαγγελίες σας περιλαμβάνουν πολλά θετικά σημεία, όπως π.χ. η ενίσχυση της συνένωσης δυνάμεων (clusters), η έμφαση στα φορολογικά κίνητρα κ.λπ. (14/12/2010)

περισσότερα »

Αγγελιόσημο στο Διαδίκτυο

Αναφερόμαστε στην είδηση, ότι η Κυβέρνηση σκέφτεται και πάλι, παρά την γενική κατακραυγή, που συνάντησε η πρώτη της απόπειρα, να επιβάλει αγγελιόσημο στο διαδίκτυο. Το, εξωφρενικό κατά τη γνώμη μας, αυτό ενδεχόμενο καταργεί ευθέως την Ελευθερία και την Αμεσότητα, που χαρακτηρίζουν το διαδίκτυο και που αποτελούν τους λόγους.....(10/12/2010)

περισσότερα »

Εμπόδια στην Επιχειρηματικότητα – ΕΛΛΑΔΑ φιλική προς τις επιχειρήσεις

Απαντώντας στο σχετικό έγγραφό σας από 25 Νοεμβρίου 2010, θέτουμε υπόψη σας τις απόψεις μας αναφορικά με τα σημαντικότερα εμπόδια στην δημιουργία και λειτουργία των επιχειρήσεων...(08/12/2010)

περισσότερα »

Η αγορά εργασίας στο νομό Μεσσηνίας - Δελτίο Νοεμβρίου 2010 – του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας παρακολουθεί τις τοπικές τάσεις στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες, εκδίδοντας ανά τρίμηνο την έκθεση «Έρευνα οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών στη Μεσσηνία». Επιπλέον, από το Νοέμβριο του 2010 ξεκινάει η έκδοση δελτίου τύπου για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην τοπική αγορά εργασίας. (30/11/2010)

περισσότερα »

Αναθεώρηση της επιλογής της Βυτίνας ως έδρας του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι έγινε δεκτή από την διακυβερνητική Επιτροπή της Unesco η συμπερίληψη της Μεσογειακής Δίαιτας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά από πρόταση που υπέβαλλαν η Ισπανία, η Ιταλία, το Μαρόκο και η Ελλάδα, που εκπροσωπεί στο πρόγραμμα η Κορώνη ως πιλοτικό μοντέλο(19/11/2010)

περισσότερα »

Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτη Ρήγα και του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά

Με την ευκαιρία της επίσκεψης των μελών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (του φορέα δηλαδή που εποπτεύει τα Επιμελητήρια) και του Υπουργείου Οικονομικών (του αγαπητού μας συμπολίτη και βουλευτή Μεσσηνίας Δημ.Κουσελά), καταγράφουμε συνοπτικά τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη της περιοχής μας και την αντιμετώπιση της κρίσης.(12/11/2010)

περισσότερα »

Άρνηση των Δ.Ο.Υ και των Ασφαλιστικών Ταμείων να χορηγήσουν ενημερότητα σε περίπτωση ρυθμίσεων

Στον πρόσφατο Ν. 3888/2010 «Εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, διατάξεις για την αποτελεσματική τιμωρία της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» και πιο συγκεκριμένα στην παράγρ. 2 του άρθρου 15, προστίθεται εδάφιο στο άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), στο οποίο αναφέρεται.....(11/11/2010)

περισσότερα »

Παράταση προθεσμιών για ένταξη των επιχειρήσεων στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη διαδικασία της περαίωσης

Με δεδομένες τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της αγοράς, φρονούμε ότι η Κυβέρνηση αφενός θα πρέπει να συνδυάσει τα μέτρα όπως π.χ. η περαίωση, με μια προσπάθεια βελτίωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η οποία αναπόφευκτα προϋποθέτει κυβερνητικές πιέσεις προς τις τράπεζες, και αφετέρου, ότι θα πρέπει να προβλέπει προθεσμίες τέτοιες, που να επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται σε τέτοια μέτρα, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποβούν ευεργετικά για το μέλλον τους. (04/11/2010)

περισσότερα »

ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΚΑΠΝΙΚΑ

Εν όψει της προγραμματισμένης κινητοποίησης των περιπτερούχων της Χώρας, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα: Τα περίπτερα υπολογίζονται σε 30.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη Χώρα. Περίπου το 60% του τζίρου των επιχειρήσεων προέρχεται από τα προϊόντα καπνού και κατά συνέπεια το κέρδος τους από αυτά τα προϊόντα είναι καθοριστικός .....(22/10/2010)

περισσότερα »

Τουριστικές Επενδύσεις στους πυρόπληκτους νομούς των πυρκαγιών του 2007

Όπως έχουμε ενημερώσει γραπτά την υπουργό κα. Μπιρμπίλη, οι τουριστικές επενδύσεις των πυρόπληκτων νομών των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007, που προωθήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3299/04, όπως ισχύει, κινδυνεύουν σήμερα να ματαιωθούν με υπέρμετρη ζημία των υποψήφιων επενδυτών για τους ακόλουθους λόγους:....(20/10/2010)

περισσότερα »

Η απαγόρευση του καπνίσματος καταστροφή για χιλιάδες επιχειρήσεις κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Όπως είχαμε γραπτά επισημάνει προς την προκάτοχό σας με το έγγραφό μας 8966/06.09.2010, σε μια περίοδο, όπου η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει καθημερινά μια αποκαρδιωτική οικονομική κατάσταση και υφίσταται πρωτοφανείς περικοπές εισοδήματος και παροχών, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους των κέντρων εστίασης και αναψυχής είναι τουλάχιστον αψυχολόγητη… (19/10/2010)

περισσότερα »

Μέγαρο Χορού, πληρωμή μεσσηνιακών επιχειρήσεων για παραχθείσες υπηρεσίες

Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω παράπονα επιχειρηματιών μελών του Επιμελητήριου Μεσσηνίας για μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή υπηρεσιών που έχουν παράσχει στο πλαίσιο της υλοποίησης του Μεγάρου Χορού από υπεργολάβο.(15/10/2010)

περισσότερα »

Παράταση της προθεσμίας υπαγωγής πυρόπληκτων επιχειρήσεων στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ν.3816/2010, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.3867/2010

Παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε ευνοϊκά το αίτημα πολλών επιχειρήσεων του Νομού μας, να παραταθεί μέχρι 31.12.2010 η προθεσμία υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Ν.3816/2010, προκειμένου για επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών του 2007. (29/09/2010)

περισσότερα »

Κατάργηση Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας

Σε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που παρέδωσε προς διαβούλευση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε τα ακόλουθα: Στο Οργανισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου (άρθρο 10) αναφέρεται, ότι δημι.....(29/09/2010)

περισσότερα »

Εύρυθμη λειτουργία γραφείου ΕΟΤ Περιφέρειας Πελοποννήσου

Με αφορμή καταγγελίες μελών μας σας παρακαλούμε θερμά να παρέμβετε προκειμένου να αντιμετωπιστεί ΑΜΕΣΑ το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο γραφείο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου στην Τρίπολη, όπου παρατηρείται έλλειψη μηχανικών.(29/09/2010)

περισσότερα »

Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Νόμου για την ΠΕΡΑΙΩΣΗ

Σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ και στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Σχεδίου Νόμου από το Υπουργείο Οικονομικών για την περαίωση, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την αδικία που συντελείται από το εν λόγω νομοσχέδιο.(23/09/2010)

περισσότερα »

Περί εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 25, Ν. 3846/10

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα και ύστερα από αιτήματα μελών μας θέλουμε να σας παρακαλέσουμε θερμά όπως παρέμβετε προκειμένου να χαρακτηριστεί ως ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ η περίοδος μέχρι τέλος του 2010 για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν. 3846/10.(16/09/2010)

περισσότερα »

Παρατηρήσεις στο Σχέδιο του ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Παρά το γεγονός, ότι ο χρόνος διαβούλευσης έχει λήξει, υποβάλλουμε απόψεις για το Σχέδιο του Ν.Α.Ν, θεωρώντας ότι μια διαβούλευση κατά τον μήνα Αύγουστο, τυπικό μόνο και όχι ουσιαστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει. Είναι εύλογο ότι υιοθετούμε πολλές από τις απόψεις κεντρικών συλλογικών φορέων, όπως π.χ. της ΚΕΕΕ, της ΕΣΕΕ κ.λπ. τις οποίες δεν επαναλαμβάνουμε για προφανείς λόγους. (03/09/2010)

περισσότερα »

Ίδρυση ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ότι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου σας συγκαταλέγεται η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής στη Βυτίνα της Αρκαδίας, κι αυτό δεδομένου, ότι η περιοχή μας και συνολικά η Μεσσηνία διαθέτει εν προκειμένω ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, όσον αφορά στη Μεσογειακή Διατροφή, που δεν μπορεί, ούτε πρέπει, να παραγνωριστεί.(02/09/2010)

περισσότερα »

Έκθεση Παραδοσιακών Τυποποιημένων Προϊόντων Μεσσηνίας στο Αττικό Μετρό του Συντάγματος

Σε συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης παρουσίας των τυποποιημένων προϊόντων της Μεσσηνίας στο τριήμερο Παζάρι που πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Οκτώβριο στο Σύνταγμα, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά Έκθεση Παραδοσιακών Τυποποιημένων Προϊόντων Μεσσηνίας στο Αττικό Μετρό (πλατεία Συντάγματος) στην Αθήνα από 11 έως και 16 Οκτωβρίου 2010.(02/09/2010)

περισσότερα »

Καμπάνια για την ενδυνάμωση της Μεσσηνιακής Αγοράς

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει ξεκινήσει μια καμπάνια για τη προώθηση του τυποποιημένου extra παρθένου ελαιόλαδου της Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τις ξενοδοχειακές, επισιτιστικές επιχειρήσεις και εταιρείες διανομών του νομού. Η προσπάθεια αυτή για να έχει επιτυχία θα πρέπει να είναι συνεχής, με στόχο κάθε επισκέπτης της Μεσσηνίας, να γνωρίσει το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο.(01/09/2010)

περισσότερα »

ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για ευνοϊκές ρυθμίσεις παλαιών οφειλών και ορθή χορήγηση Βεβαιώσεων για λήψη τραπεζικών δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα και σε συνέχεια του πιο πάνω σχετικού εγγράφου θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι συμφωνούμε απόλυτα με την θέση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας όσον αφορά τις διορθωτικές αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στις σχετικές εγκυκλίους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ οι οποίες καθορίζουν ποιες παλαιές οφειλές ρυθμίζονται με ευνοϊκότερους όρους (εκπτώσεις 80% για εφάπαξ εξόφληση και 60%.....(25/08/2010)

περισσότερα »

Συντελεστής ΦΠΑ στα Αγροτικά Προϊόντα

Ανησυχούμε έντονα λόγω των φημών, που μεταξύ άλλων αναπαράγονται και από τα ΜΜΕ, ότι η Κυβέρνηση μελετά την ένταξη στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) της αγοράς αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Μεσσηνίας. Μια τέτοια κίνηση θα έθετε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα εκτός, όχι μόνο της παγκόσμιας, αλλά και της ελληνικής Αγοράς, σε μια περίοδο, που ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει πλέον .....(24/08/2010)

περισσότερα »

Συμμαχία για την ενδυνάμωση της Μεσσηνιακής Αγοράς

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της καμπάνιας για την Ενδυνάμωση της Μεσσηνιακής Αγοράς και των προσπαθειών του για την προβολή και την προώθηση του τουριστικού – αγροτικού προϊόντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προτείνει στα ξενοδοχεία και εστιατόρια της Μεσσηνίας κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο να τοποθετήσουν τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο .....(03/08/2010)

περισσότερα »

Έλεγχος νομιμότητας Κινέζικων καταστημάτων σε Κυπαρισσία - Φιλιατρά

Θέλουμε να σας παρακαλέσουμε θερμά όπως προβείτε άμεσα σε έλεγχο νομιμότητας των Κινέζικων καταστημάτων που λειτουργούν σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά, όπως αυτά φαίνονται από τις ταμειακές αποδείξεις που σας στέλνουμε συνημμένα σε  φωτοτυπία. Θα πρέπει να ελεγθεί στην έδρα του καταστήματος, εάν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που ορίζουν οι σχετικοί νόμοι του Κράτους, για την άδεια λειτουργίας αλλοδαπής.....(03/08/2010)

περισσότερα »

Προβολή ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ στα ξενοδοχεία και εστιατόρια της Μεσσηνίας

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της καμπάνιας για την Ενδυνάμωση της Μεσσηνιακής Αγοράς και των προσπαθειών του για την προβολή και την προώθηση των μεσσηνιακών ελαιοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προτείνει την προβολή του ελαιολάδου μας στα ξενοδοχεία και εστιατόρια της Μεσσηνίας κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.(30/07/2010)

περισσότερα »

Στήριξε το μέλλον σου στηρίζοντας τα τοπικά καταστήματα

Τοποθέτηση Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γιώργου Καραμπάτου στην Εκδήλωση με θέμα:“Στήριξε το μέλλον σου στηρίζοντας τα τοπικά καταστήματα ”Ξενοδοχείο Pharae Palace (παραλία Καλαμάτας), 7 Ιουλίου 2010, ώρα 19.00(09/07/2010)

περισσότερα »

Στήριξε το μέλλον σου στηρίζοντας τα τοπικά καταστήματα

Με αυτό το κεντρικό επικοινωνιακό μήνυμα, που το εμπνεύστηκαν οι μαθητές του νομού μας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ξεκινά συντονισμένες  επικοινωνιακές δράσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων και απειλών της οικονομικής κρίσης για το τοπικό εμπόριο.(06/07/2010)

περισσότερα »

Συγκρότηση του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων και πιστοποίηση επαγγελματιών

Με αφορμή την έκδοση Δελτίου Τύπου του ΕΒΕΑ από 24.06.2010, σύμφωνα με το οποίο το ΕΒΕΑ, με έγγραφό του προς εσάς, προτείνει να αναλάβει κατ’ αποκλειστικότητα την πιστοποίηση των προσόντων των επαγγελμάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ και Πληροφορικής, ενδεχομένως δε και άλλων (π.χ. λογιστή) με το αιτιολογικό ότι «μετά από έρευνα την οποία έκανε, διαπίσ.....(29/06/2010)

περισσότερα »

Ο Σιδηρόδρομος στη Δυτική Πελοπόννησο

Οι ιδιαίτερες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες στην Ελλάδα κατά την τελευταία περίοδο έχουν θέσει με επιτακτικό τρόπο ζητήματα εξορθολογισμού και περικοπών των δημοσίων δαπανών. Στο γενικό αυτό πλαίσιο, τίθενται σε συζήτηση και περικοπές σιδηροδρομικών δρομολογίων και ειδικότερα στην Πελοπόννησο. Η αξιολόγηση των υφιστάμενων συγκοινωνιακών, και ιδιαίτερα των σιδηροδρομικών υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρίζει ειδικής προσέγγισης.(24/06/2010)

περισσότερα »

Ένταξη Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων στο Ν. 3816/2010

Είναι διαπιστωμένο ότι η παρουσία του ΤΕΜΠΜΕ στο χώρο της χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτέλεσε μια τομή στην συνήθη πρακτική της τραπεζικής αγοράς. Με τα διάφορα προγράμματα που υλοποίησε και υλοποιεί επιδιώκει μέσα από ευνοϊκές διαδικασίες και όχι δυσβάστακτους όρους να ανακουφίζει τις μικρές επιχειρήσεις και να τις βοηθά να αντιμετωπίζουν.....(15/06/2010)

περισσότερα »

Πρόταση Συνεργασίας ΑΤΕΙ Καλαμάτας και Επιμελητηρίου

Πρόταση ανάληψης εκ μέρους του ΑΤΕΙ έρευνα, με στόχο την αποτύπωση της κατάστασης της μεσσηνιακής οικονομίας και στη συνέχεια την διαμόρφωση θέσεων για την οικονομική στήριξη της Μεσσηνίας εν όψει της Εθνικής Κρίσης, και με τίτλο «Εφικτές Πολιτικές και Πρωτοβουλίες για τη Μεσσηνιακή Οικονομία».(11/06/2010)

περισσότερα »

Ένταξη επιχειρήσεων στο Ν. 3816/2010

Όπως είναι γνωστό με τις διατάξεις του Ν. 3816/2010 δίδεται διετής παράταση χρόνου εξυπηρέτησης των δανείων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις πυρόπληκτων Νομών σύμφωνα με τις διατάξεις της 2/54310/0025/13-09-2007 Υπουργικής Απόφασης κατά την εφαρμογή των διατάξεων του ανωτέρω Νόμου.(11/06/2010)

περισσότερα »

Πρόταση για απονομή τίτλου στην Αυτού Εξoχότητα κ. Μ. Αλ Καντάφι

Με την επιστολή μας αυτή, επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε πρόταση των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας και Αρκαδίας για ανακήρυξη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Λιβύης Μουαμάρ Αλ Καντάφι, προσωπικότητας φιλικά προσκείμενης στην Ελλάδα, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας. (10/06/2010)

περισσότερα »

Μεταστέγαση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας στις εγκαταστάσεις του ΑΤΕΙ Καλαμάτας

Είναι γνωστό, ότι στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθούν σαρωτικές αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με συγχώνευση τμημάτων ή σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου ή ενσωμάτωση μέρους ενός ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε άλλο ή και κατάργηση σχολών με μηδε.....(10/06/2010)

περισσότερα »

Νέα παράταση οφειλόμενου ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

Με αφορμή την απόφαση για νέα παράταση μέχρι τις 30.09.2010 του οφειλόμενου στις επιχειρήσεις ΦΠΑ θέλουμε να σας επισημάνουμε τα κάτωθι: Έχουμε επανειλημμένα εκθέσει τόσο εμείς όσο και η ΚΕΕΕ, καθώς και άλλοι φορείς του εξαγωγικού κλάδου της οικονομίας μας, προς το Υπουργείο Οικονομικών το μέγεθος του προβλήματος ρευστότητας, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρή.....(08/06/2010)

περισσότερα »

ΑΜΕΣΗ ενεργοποίηση ΤΕΜΠΜΕ από τις Τράπεζες

Θέλουμε να σας παρακαλέσουμε θερμά όπως παρέμβετε προκειμένου να ενημερωθούν ΑΜΕΣΑ τα καταστήματα των Τραπεζών για την ενεργοποίηση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ. Σας γνωρίζουμε ότι παρόλο που έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις μεταξύ του ΤΕΜΠΜΕ και των διοικήσεων Τραπεζών, ωστόσο δεν έχουν ενημερωθεί τα υποκαταστήματα αυτών, με απ.....(04/06/2010)

περισσότερα »

Πολεοδομικές Μελέτες Ασπροχώματος, Βέργας και Μικρής Μαντίνειας

Επανερχόμαστε στο θέμα της τεράστιας και αδικαιολόγητης πλέον καθυστέρησης της ολοκλήρωσης και θεσμοθέτησης των πολεοδομικών μελετών των περιοχών Ασπροχώματος, Βέργας και Μικρής Μαντίνειας του Νομού μας, στην οποία είχαμε αναφερθεί στο πιο πάνω σχετικό έγγραφό μας. Η εν λόγω καθυστέρηση οφείλεται σε διαφορετικούς, για την κάθε μελέτη, λόγους, κοινή όμως αιτία είνα.....(04/06/2010)

περισσότερα »

Παράταση προθεσμίας άρθρου 84 του Ν. 3842/2010

Παρακαλούμε θερμά όπως δοθεί ΠΑΡΑΤΑΣΗ ενός μηνός του άρθρου 84 του Ν. 3842/2010, που αφορά την υποβολή δηλώσεων χωρίς προσαυξήσεις, πρόστιμα και λοιπές κυρώσεις και λήγει την 31η Μαΐου, καθώς δεν έχει αρχίσει ακόμη η εφαρμογή του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ.(27/05/2010)

περισσότερα »

Εξυπηρέτηση τουριστών στις περιοχές ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ-ΣΤΟΥΠΑΣ

Σύμφωνα με το νόμο η απόφαση της διεύρυνσης του ωραρίου, σε περιοχές με δεδομένο το χαρακτηρισμό τους, ως τουριστικές, ανήκει στο Νομάρχη και όχι στο οικείο Δημοτικό Συμβούλιο ή στο Δήμαρχο...(26/05/2010)

περισσότερα »

Εξυπηρέτηση τουριστών ΣΤΟΥΠΑ-ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ

Επανερχόμαστε στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων των περιοχών της Στούπας και της Καρδαμύλης, θέμα εξαιρετικά σοβαρό, διότι από αυτό εξαρτάται η επιβίωσή τους και μάλιστα εν μέσω μιας τόσο σοβαρής οικονομικής, αλλά και τουριστικής κρίσης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος έδωσε την εντολή να συρθούν οι επιχειρηματίες, την Κυριακή 23/05, στο αυτόφωρο. Θεωρούμε, όμως, ότι η λο.....(26/05/2010)

περισσότερα »

Έναρξη λειτουργίας της Costa Navarino

Η σημερινή ημέρα, που φέρνει την έναρξη εργασιών του τουριστικού συγκροτήματος COSTA NAVARINO, είναι «ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ», όχι μόνο για τον Όμιλο σας αλλά για ολόκληρη τη Μεσσηνία.....(21/05/2010)

περισσότερα »

Προσωρινή λειτουργία δεματοποιητή

Οι επιχειρηματίες-μέλη μας με εγκαταστάσεις μεταποίησης ή άλλης δραστηριότητας, προκειμένου να αδειοδοτηθούν για τη λειτουργία των μονάδων τους υποχρεούνται από τη Νομοθεσία στην υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία Μελέτη, εγκρίνεται με αντίστοιχη απόφαση. Μετά από τη διαδικασία αυτή υποβάλλεται αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκ.....(19/05/2010)

περισσότερα »

Παράταση προθεσμίας προσκόμισης Ασφαλιστικής - Φορολογικής ενημερότητας

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας γνωρίζοντας την αδυναμία των επιχειρήσεων-μελών του να ανταπεξέλθουν στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον και δεδομένου ότι τα εξαγγελθέντα εγγυοδοτούμενα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ δεν έχουν ενεργοποιηθεί, παρακαλούμε θερμά όπως δοθεί ΠΑΡΑΤΑΣΗ της προθεσμίας -μέχρι 30 Ιουνίου 2010- για την προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.....(19/05/2010)

περισσότερα »

Συμμετοχή στη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για τις βασικές αρχές του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου (ΝΑΝ)

Ένας αντιπροσωπευτικός φορέας, όπως το Επιμελητήριό μας, συμμετέχοντας σε μια διαβούλευση για τις βασικές αρχές ενός νομοσχεδίου, το κείμενο του οποίου δεν γνωρίζει, δεν μπορεί να τοποθετηθεί δεσμευτικά, ενώ η όποια τοποθέτησή του επί των βασικών αρχών δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι πλήρης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι βασι.....(18/05/2010)

περισσότερα »

Επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και της οικονομίας στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και στις συνομιλίες που θα έχει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου, που κατά την γνώμη μας αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την προώθηση και ενδυνάμωση τ.....(12/05/2010)

περισσότερα »

”Η ΕΛΛΑΔΑ ΨΗΛΑ” με την Olympic Air

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Olympic Air κ. Ανδρέα Βγενόπουλο εκφράζει την ικανοποίηση του για την άμεση προσωπική του παρέμβαση και την κινητοποίηση των συνεργατών του, σε συνέχεια του αιτήματος για χρήση ελληνικού αντί ιταλικού ελαιολάδου στα γεύματα των πτήσεων της εταιρείας....(29/04/2010)

περισσότερα »

Δημοτική Αστυνομία Δ. Καλαμάτας και Περιπτερούχοι

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το λυπηρό συμβάν διαπληκτισμού μεταξύ περιπτερούχων της Καλαμάτας και οργάνων της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου σας με αφορμή δριμύτατη λεκτική επίθεση των τελευταίων.  Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας εκφράζει την δυσαρέσκεια και την αντίθεση του σε τέτοιες τακτικές και θεωρεί ότι η άρνηση εκ μέρους του Δήμου για διάλογο με τους εκπροσώπους τω.....(23/04/2010)

περισσότερα »

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Καλαμάτας, με το περιοδικό «Οικολογείν» συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» την Τετάρτη 24 Μαρτίου στο ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας......(21/04/2010)

περισσότερα »

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Ρύθμιση Οφειλών Επιχειρήσεων, Επαγγελματιών και Αγροτών προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα του Ν. 3816/2010»

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και με την υποστήριξη του Europe Direct Καλαμάτας διοργάνωσαν ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Ρύθμιση Οφειλών Επιχειρήσεων, Επαγγελματιών και Αγροτών προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα ......(15/04/2010)

περισσότερα »

Έρευνα Οικονομικών και Xρηματοπιστωτικών Συνθηκών στη Μεσσηνία 2009 Δ’ Τρίμηνο

Στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του για στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας της Μεσσηνίας, το πιμελητήριο Μεσσηνίας οφείλει να γνωρίζει τις τοπικές τάσεις στις οικονομικές καιχρηματοπιστωτικές συνθήκες. Αυτή η έρευνα χρησιμεύει ως εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.Διάφορες επιχειρήσεις σε όλη τη Μεσσηνία ρωτήθηκαν τι πιστεύουν σχετικά με το γενικό οικονομικόπεριβάλλον το προηγούμενο και το επόμενο τρίμηνο. Οι επιχειρήσεις ρωτήθηκαν επίσης για τιςτάσεις στα ενυπόθηκα και μη δάνεια. Αυτή η.....(13/04/2010)

περισσότερα »

Εξασφάλιση ετοιμότητας της πόλης μας στην υποδοχή τουριστών

Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα και λόγω και της σύντμησης του χρόνου της οδικής προσπέλασης προς την πόλη μας κατά 20 λεπτά περίπου, η πόλη μας δέχθηκε σημαντικό αριθμό τουριστών. Όμως, η εικόνα και η τελική εντύπωση, που εύκολα οι τουρίστες αυτοί μπορούσαν να σχηματίσουν ήταν, ότι η Καλαμάτα δεν ήταν έτοιμη να τους δεχθεί για πολλούς λόγους, πράγμα που μας οδηγεί σ.....(13/04/2010)

περισσότερα »

ΑΙΤΗΜΑ ομάδας ‘Greek Challenge’

Σε συνέχεια του αιτήματος της ομάδας ‘Greek Challenge’ για παραχώρηση τμήματος του λιμανιού (αποθήκες, δυτικός προβλήτας), θέτουμε υπόψη σας ότι ο φορέας μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο αίτημα θετικά και θεωρεί ότι μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να αποφέρει σοβαρά οφέλη για την πόλη μας. Αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συνδυαστεί η κυρίως χρήση του λιμανιού (εμπορι.....(13/04/2010)

περισσότερα »

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα

Η Χώρα, κατά κοινή ομολογία ειδικών και πολιτικών αλλά και εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων, πρέπει πλέον, να επαναπροσδιορίσει, μέσα στην γενικότερη αναστάτωση, που επικρατεί, τη στρατηγική της για έξοδο από τη κρίση και για ανάπτυξη. Τα .....(13/04/2010)

περισσότερα »

ΘΕΡΜΕΣ ΓΩΝΙΕΣ στα Super Markets

Οι πληροφορίες, ότι σχεδιάζετε την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων, ώστε να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η πώληση «φρεσκοψημένων» δήθεν, αλλά κατεψυγμένων στην πραγματικότητα, αρτοσκευασμάτων εκ μέρους των super markets, προκαλούν αναστάτωση στα 15.000 περίπου ελληνικά βιοτεχνικά αρτοποιεία (φούρνους της γειτονιάς), που θα βρεθούν έτσι αντιμέτωπα με τον ανταγωνισμ.....(10/04/2010)

περισσότερα »

Διασπορά ψευδών ειδήσεων σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της Χώρας

Με λύπη και προβληματισμό διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε γενική ασυδοσία των ΜΜΕ τα οποία λειτουργούν με ανύπαρκτους κώδικες δεοντολογίας μπροστά σε ένα ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο που αδυνατεί να παίξει τον ρυθμιστικό του ρ.....(09/04/2010)

περισσότερα »

Παρακράτηση φόρου 8%

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αντιλαμβάνεται απόλυτα την ανάγκη στήριξης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κατ’ επέκταση του νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου.Ωστόσο διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τις διατάξεις του Φορολογικού Νομοσχεδίου που προβλέπει την παρακράτηση φόρου 8% στο εισόδημα των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Εκτίμηση μας είναι, ότι η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης θα δημιουργήσει.....(06/04/2010)

περισσότερα »

Συσκευές τηγανίσματος και οδηγίες χρήσης

Η επιστολή μας αυτή αναφέρεται στην αρμοδιότητά σας για έλεγχο των προϊόντων μεταποίησης, που κυκλοφορούν στη Χώρα μας, από τη σκοπιά της υγείας-αρτιμέλειας του καταναλωτή. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι όλες οι συσκευές τηγανίσματος “φριτέζες” που κυκλοφορούν στη Χώρα μας, συνοδεύονται, μαζί με τη σχετική εγγύηση και με Οδηγίε.....(30/03/2010)

περισσότερα »

Ανοικτός Διαγωνισμός για ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

Σε δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων (24-25/3/2010) διαβάσαμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές του Δήμου Καλαμάτας με 2 εταιρείες ενοικίασης ποδηλάτων -με ανάλογη εμπειρία-, τα οποία πιθανόν θα εγκατασταθούν στην πόλη συμπληρωματικά με τον ποδηλατόδρομο. Επειδή όπως γνωρίζετε στην πόλη της Καλαμάτας λειτουργούν αρκετά καταστήματα ποδηλάτων, που αντιπροσωπεύουν μεγάλες.....(26/03/2010)

περισσότερα »

Ενέργειες αρμόδιων υπηρεσιών για πάταξη Κινέζικου παραεμπορίου

Στη συνέχεια των πολλών και συστηματικών παρεμβάσεών μας, προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο, αλλά και προς κεντρικούς φορείς (αρμόδια Υπουργεία, ΚΕΕΕ) για το θέμα του παραεμπορίου των κινέζικων προϊόντων, πληροφορηθήκαμε ότι δώσατε εντολή να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Νομού. Έκτοτε, δεν διαθέτουμε καμιά ενημέρωση, ως προς το αποτέλεσμα της εν λόγω κινητ.....(23/03/2010)

περισσότερα »

Αλυσίδες ΣουπερΜάρκετ και σύστημα παροχής εκπτώσεων

Οι αλυσίδες Σ/Μ (Σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα εφαρμόζουν το σύστημα "παροχής εκπτώσεων επί τιμοκαταλόγου βάση του πραγματοποιηθέντος τζίρου" για να αγοράζουν εμπορεύματα, αντί για αγορές σε τιμές ΝΕΤ (ΝΕΤ=καθαρή τιμή όπου πάνω σε αυτήν προσθέτουν το κέρδος τους και τον ΦΠΑ), όπως όλοι οι Λιανέμποροι στο εξωτερικό. Μάλιστα οι ίδιες οι πολυεθνικές εταιρείες Σ/Μ που δραστηριο.....(23/03/2010)

περισσότερα »

Δημιουργία ΕΚΕΠ και επιπτώσεις σε βάρος των Επιμελητηρίων της Χώρας

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειές σας για τη ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, που πράγματι είναι σημαντικές, καθώς και την όλη προβληματική σας για την βελτίωση της λειτουργίας και ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Για τις προσπάθειες αυτές σας τιμούμε, και η σημερινή καταγραφή αντιρρήσεων σε δηλώσεις σας σ.....(23/03/2010)

περισσότερα »

Πολεοδομικές Μελέτες των οικισμών Ασπροχώματος, Μικρής Μαντίνειας και Βέργας

Θέτουμε υπόψη σας την ανάγκη επίσπευσης της θεσμοθέτησης και θέσης σε ισχύ των πολεοδομικών μελετών των οικισμών Ασπροχώματος, Μικρής Μαντίνειας και Βέργας του Νομού μας, που έχουν καθυστερήσει ιδιαίτερα για διάφορους -η καθεμιά- λόγους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΕ (Νομαρχιακή Επιτροπή) που έχουν δοθεί στα μέσα του Νομού μας, η πρώτη (Ασπροχώματος) απαιτεί κάποια συ.....(16/03/2010)

περισσότερα »

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: παραγωγή, διακίνηση, διανομή και εξαγωγή τους

Με την ευκαιρία της συνάντησης με τον τομεακό υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ και Βουλευτή Κοζάνη κ. Γιώργο Κασαπίδη, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας συνοψίζει ως ακολούθως τις θέσεις του για το θέμα: Οι παθογένειες στην παραγωγή και απορρόφηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι γνωστές και διαπιστωμένες εδώ και μια περίπου 20ετία και πλέον, λίγα, όμως πράγματα ....(16/03/2010)

περισσότερα »

Καθυστέρηση διαγωνισμού άγονης γραμμής Θεσσαλονίκης-Καλαμάτας

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και κατακύρωσης της άγονης αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Καλαμάτας και το ενδεχόμενο αναβολής τους μέχρι το τέλος του μηνός, αποκλείει την Μεσσηνία επί της ουσίας, από τον προγραμματισμό των πασχαλινών διακοπών των βορειοελλαδιτών. Θα πρέπει δε να ληφθεί υπόψη, ότι η εν λόγω γραμμή θα ήταν μια σημαντική διέξοδος για τις τουριστικές επ.....(16/03/2010)

περισσότερα »

Κατάργηση των εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) επί του 13ου και 14ου μισθού

Θέτουμε υπόψη σας, ότι όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες θέτουν το θέμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, η οποία επιδεινώνεται λόγω της γενικευμένης ύφεσης της Οικονομίας μας, της έλλειψης ρευστότητας και της παντελούς αδυναμίας στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας, λόγω της εξαιρετικά αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης. Κάτω από τις συ.....(16/03/2010)

περισσότερα »

Νέο ΚΙΝΕΖΙΚΟ Super Market στην Καλαμάτα

Έχουμε πλειστάκις απευθυνθεί γραπτά στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στον Δήμο, αναδεικνύοντας τις πολύπλευρες συνέπειες της παρουσίας και δράσης των Κινέζων εμπόρων και των κινέζικων καταστημάτων, που εξαπλώνονται στην περιοχή μας με ραγδαίους ρυθμούς και στην καλύτερη περίπτωση ασκούν αθέμιτ.....(12/03/2010)

περισσότερα »

Επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ, χωρίς καθυστέρηση και επιδείνωση ρευστότητας επιχειρήσεων

Με προηγούμενο σχετικό έγγραφό μας, είχαμε θέσει το πρόβλημα της έγκαιρης επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ και της σημασίας του για τις πληττόμενες επιχειρήσεις-δικαιούχους. Ήδη, με εγκύκλιό σας, γενικεύετε την αναστολή επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου μέχρι 31.05.2010, προκειμένου να διενεργηθεί προηγουμένως προσωρινός ή τα.....(11/03/2010)

περισσότερα »

Δυτικός Σιδηρόδρομος Πελοποννήσου

Θα θέλαμε να ενώσουμε και τη φωνή των επιχειρήσεων, που εκπροσωπούμε, στην φωνή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και να δηλώσουμε, ότι και κατά τη δική μας άποψη, η τυχόν ματαίωση ή περικοπή του έργου της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων της Δυτικής Πελοποννήσου, ισοδυναμεί με στασιμότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη της όλης περιοχής. Αν και στην Πελοπόννησο σήμερα ο σιδηρόδρομος υπολειτουργεί, οι ευκαιρίες αναζωογόνησής του μεσοπρόθεσμα είναι σημαντικές, ιδίως εά.....(10/03/2010)

περισσότερα »

ΟΛΟΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ!

Χειροκροτούμε την πρόταση δημιουργίας ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και καλούμε υπουργούς, βουλευτές, κόμματα και υψηλόβαθμους & υψηλόμισθους της δημόσιας διοίκησης να δώσουν ΠΡΩΤΟΙ το καλό παράδειγμα αποδεικνύοντας στην πράξη την έννοια τους για το κοινό καλό.  Προτείνουμε τα έσοδα του ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ να δίδονται αποκλειστικά σε ανέργους, φτωχούς και άπορους με αυστηρά βέβαια κριτήρια. Γιατί αυτοί είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης και της ανέχειας που δημιούργησαν.....(10/03/2010)

περισσότερα »

Φωτοβολταϊκά συστήματα στην ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ότι η Τράπεζα Πειραιώς που διαχειρίζεται τη ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας, συμφώνησε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε τμήμα της οριοθετημένης ΒΙ.ΠΕ.. Μέχρι σήμερα, θεωρούσαμε, ότι η ΒΙ.ΠΕ. προορίζεται για την εγκατάσταση βιομηχανιών, τις οποίες μάλιστα η Τράπεζα Πειραιώς, θα όφειλε να προσελκύσει και όχι για άλλες εγκαταστάσεις, που θα μ.....(10/03/2010)

περισσότερα »

Παρουσίαση της νέας κυκλοφοριακής μελέτης

Ενόψει της παρουσίασης της ανασυνταγμένης κυκλοφοριακής μελέτης της πόλης μας περί τα μέσα Απριλίου, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας προβληματισμούς που άπτονται του εν λόγω θέματος και θα παρακαλούσαμε τόσο εσάς όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποτελέσουν βάση για τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της πόλης μας και κατ’ επέκταση της Μεσσηνίας....(08/03/2010)

περισσότερα »

Χώρος Επεξεργασίας Απορριμμάτων - Επιλογή ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε στην εισήγησή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο για προσωρινή ή και οριστική επεξεργασία των απορριμμάτων της Πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής της σε χώρο της ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας. Μια τέτοια λύση μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους δεδομένου ότι.....(07/03/2010)

περισσότερα »

Έγκαιρη επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ

Είναι γνωστό, ότι σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας αλλά και ύφεσης στις Αγορές, οι επιχειρήσεις προγραμματίζουν εξαιρετικά προσεκτικά και «σφικτά» τις οικονομικές τους ροές, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. Ο φορέας μας έγινε πρόσφατα αποδέκτης δύο σχετικών με την επιστροφή των πιστωτικών υπολοίπων του ΦΠΑ αιτημάτων....(24/02/2010)

περισσότερα »

Επίσκεψη Κινέζικης αντιπροσωπείας στον Δήμο Καλαμάτας

Κύριε Δήμαρχε, Στη συνέχεια της εκ μέρους σας τηλεφωνικής (!) πρόσκλησης για συμμετοχή στις συζητήσεις, που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 22/2/2010 με Κινεζική αντιπροσωπεία και οι οποίες θα επικεντρωθούν κυρίως σε θέματα Πολιτισμού, θέτουμε για μια ακόμα φορά υπόψη σας τα ακόλουθα...(23/02/2010)

περισσότερα »

Απεργία Τελωνειακών – Άμεση δικαστική διεκδίκηση χαρακτηρισμού παράνομης και καταχρηστικής

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, Όπως σας είναι γνωστό, η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος ξεκίνησε απεργιακές κινητοποιήσεις από την 4η Φεβρουαρίου 2010 διαμαρτυρόμενη για μείωση αποδοχών στους εργαζόμενους του κλάδου και απειλώντας για κλείσιμο συνόρων, λιμένων και αεροδρομίων στις 16, 17 και 18 Φεβρουαρίου και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 19 Φεβρουαρίου 2010. Είναι προφανές ότι απεργιακές κινητοποιήσεις σε αυτή τη δυσχερέστατη περίοδο κατά την οποία όλοι οφείλουμε να υποβληθού.....(18/02/2010)

περισσότερα »

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Με πνεύμα εξωστρέφειας και σκοπό την προστασία της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, του  εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών και την προβολή της Μεσσηνίας και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στην Ελλάδα και στον κόσμο, το Επιμελητήριο οργανώνει πολυάριθμες εκδηλώσεις και συμμετέχει σε δεκάδες Εκθέσεις και Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο. Εκτιμώντας ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό συντελεστή οικονομικής ανάπτυξης και προόδου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας οργανώνει και υλοποι.....(10/02/2010)

περισσότερα »
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΕΚ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (26/11/2010)


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια