αρχική σελίδα
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I www.messinianchamber.gr I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Εβδομαδιαία οικονομική επισκόπιση
01/11/2013
ΠΗΓΗ:Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου

Παροχή οικονομικής βοήθειας από το Κατάρ: Την Πέμπτη, 9.05 παρελήφθησαν από το Κατάρ τα υπεσχημένα $3 δις, τα οποία θα κατατεθούν στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου με τη μορφή κρατικών ομολόγων τριετούς διάρκειας και με 3,5% επιτόκιο. Το Κατάρ έχει δανείσει άλλα  $5 δις συνολικά στην Αίγυπτο από την ανάληψη της προεδρίας από τον Μ. Μόρσυ.

20% αύξηση μισθών το 2012: Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Αιγύπτου στις 13.05, το 2012 οι εβδομαδιαίοι μισθοί στη χώρα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 20% ανερχόμενοι σε 641 λίρες Αιγύπτου (περίπου $92), από 534 λίρες/εβδομάδα το 2011. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 29% το 2012. Κατά τα λοιπά, ο μέσο όρος ωρών εργασία ανέρχεται σε 52/εβδομάδα στον δημόσιο και 58/εβδομάδα στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, η ανεργία αυξήθηκε το 2012 σε 12,7%, με τους ανέργους να ανέρχονται σε 3,4 εκ. άτομα, ενώ ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού πάντα για το 2012 ήταν 8,6%.

Αύξηση φορολογίας για υψηλότερα εισοδήματα: Η Βουλή ενέκρινε στις 13.05 τις αλλαγές στο φορολογικό, σύμφωνα με τις οποίες όσοι έχουν εισόδημα άνω των 250.000 λιρών θα φορολογούνται με συντελεστή 25%, ποσοστό που έως τώρα ίσχυε για όσους είχαν εισόδημα άνω των 10 εκ. λιρών. Εξαιρούνται από τη φορολόγηση εισοδήματος όσοι κερδίζουν λιγότερα από 5.000 λίρες το χρόνο. Από τα υπόλοιπα εισοδήματα, αυτά μεταξύ 5.000 και 30.000 έχουν φορολογικό συντελεστή 10%, μεταξύ 30.000 και 45.000 15% και μεταξύ 45.000 και 250.000 20%. 

Παραγωγική μονάδα της Samsung στην Άνω Αίγυπτο: Σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτίου υπουργού εμπορίου η νοτιοκορεάτικη Samsung Electronics Co. θα ξεκινήσει παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Άνω Αίγυπτο τον επόμενο Ιούνιο, όπου σε πρώτη φάση θα παράγει 2 εκ. τηλεοράσεις και οθόνες. Οι εξαγωγές της αναμένονται να ανέλθουν σε $1 δις το πρώτο έτος της λειτουργίας του εργοστασίου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της συγκεκριμένης εταιρείας στη Μέση Ανατολή και Αφρική και αναμένεται να απασχολεί 2.000 εργαζόμενους.  

Απαγόρευση ιδιοκτησίας γης στη Διώρυγα του Σουέζ: Ούτε σε αιγυπτίους ούτε σε αλλοδαπούς επενδυτές θα επιτρέπεται η απόκτηση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας γης κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με τους όρους, που περιλαμβάνονται στα προγραμματισμένα για την περιοχή έργα, όπως δήλωσε ο υπουργός οικισμού στις 13.05. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι επενδυτές θα επιτρέπεται να χτίζουν σε συνεργασία με την κυβέρνηση με δικαιώματα επικαρπίας για μια συγκεκριμένη περίοδο. Το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής περιλαμβάνει μεγάλης κλίμακας έργα για τα τρία μεγάλα κέντρα του λιμανιού, δηλαδή τις Suez, Ismailia και Port Said, τα οποία θα υλοποιηθούν έως το 2017. Ανάμεσα σε αυτά είναι μια «τεχνολογική κοιλάδα» στην Ismailia, η δημιουργία μεγάλου λιμανιού στο ανατολικό Port Said και η δημιουργία σήραγγας, που θα συνδέει τη δυτική όχθη της Διώρυγας με το κεντρικό Σινά.   

Δημοπρασία συναλλάγματος: Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου πούλησε σε δημοπρασία στις 13.05 $38.5 εκ. στις αιγυπτιακές τράπεζες με συναλλαγματική ισοτιμία $1 =  6,9545 λίρες Αιγύπτου, ελαφρά ανώτερη των 6.9463 λιρών για κάθε δολάριο, που ήταν η ισοτιμία στην προηγούμενη δημοπρασία στις 9.05. Στην μαύρη αγορά η ισοτιμία διαμορφώνεται πλέον σε $1 = 7,55 λίρες.

Το φθινόπωρο οι κάρτες μεριδίου για καύσιμα: Ο αιγύπτιος υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε, ότι οι κάρτες μεριδίου επιδοτούμενων καυσίμων θα αρχίσουν να μοιράζονται στους δικαιούχους τον επόμενο Οκτώβριο. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι κάρτες θα καλύπτουν ένα ορισμένο ποσό καυσίμων, περά από το οποίο το κόστος θα καταβάλλεται από τον δικαιούχο. Κατά το τρέχον οικονομικό έτος, η Αίγυπτος δαπάνησε 120 δις λίρες Αιγύπτου (περίπου €14,1 δις) για την επιδότηση καυσίμων, ποσό που θα πρέπει να περικοπεί δραστικά προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει δάνειο από το ΔΝΤ.  

Ετήσια αύξηση τουρισμού τον Μάρτιο: Περίπου 1,1 εκ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Αίγυπτο τον περασμένο Μάρτιο, αριθμός που υποδηλώνει αύξηση 20,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η αιγυπτιακή στατιστική υπηρεσία. Παρά ταύτα, ο αριθμός των τουριστών παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2010, οπότε επισκέφτηκαν την Αίγυπτο 1,3 εκ. τουρίστες.

Φ. Γεωργίου

Γραμματέας Α’ ΟΕΥ

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή