αρχική σελίδα
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I www.messinianchamber.gr I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Eβδομαδιαία οικονομική επισκόπιση 17-23.5.13
01/11/2013
ΠΗΓΗ:Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου

Χρηματιστήριο: Επανάληψη διακοπείσας πρακτικής: Επίσημες πηγές του Χρηματιστηρίου Καΐρου δήλωσαν στις 19.05, ότι πολύ σύντομα θα επιτραπεί εκ νέου η αγορά και πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο στην ίδια ημερήσια συνεδρίαση, πρακτική που είχε απαγορευτεί μετά την εξέγερση του Ιανουαρίου 2011. Η άδεια για την επανάληψη της συγκεκριμένης πρακτικής δίδεται σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο όγκος του εμπορίου στις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου.   

Έκτακτη δημοπρασία συναλλάγματος: Στις 22.05 πραγματοποιήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα έκτακτη δημοπρασία $800 εκ. για τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να χρηματοδοτήσουν απαραίτητες εισαγωγές. Τον περασμένο Απρίλιο δημοπρατήθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα  $600 εκ. για την εισαγωγή σιταριού, κρέατος, μαγειρικού λαδιού και άλλων απαραίτητων αγαθών. Η δημοπρασία της 22ας Μαΐου στοχεύει στη διευκόλυνση εισαγωγών τροφίμων, αλλά και κεφαλαιουχικών αγαθών, καθώς και φαρμάκων. Σημειώνεται, ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ανέρχονταν σε $14.4 εκ. στα τέλη Απριλίου 2013.   

Συχνές διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης καυσίμων: Το υπουργείο ηλεκτρισμού ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες την 21η Μαΐου εξαιτίας των πολύ συχνών διακοπών ρεύματος που σημειώνονται σε όλη τη χώρα. Στη επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο αποδίδει το πρόβλημα στην έλλειψη καυσίμων και την αυξημένη ζήτηση ενέργειας λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Η Αίγυπτος διαθέτει 220 μονάδες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες χρειάζονται καθημερινά 100 εκ. κυβικά μέτρα καυσίμων, για να λειτουργήσουν. Συγχρόνως, το υπουργείο ζήτησε από τους πολίτες να ελαττώσουν την ενέργεια, που καταναλώνουν και κυρίως να περιορίσουν την χρήση κλιματιστικών, έτσι ώστε να μειωθούν οι διακοπές. Εάν ο σημερινός ρυθμός κατανάλωσης συνεχιστεί, αναμένεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η ημερήσια ζήτηση ενέργειας θα ανέλθει σε 29.500 μεγαβάτ, τη στιγμή που η παραγωγή ανέρχεται σε 27.000 μεγαβάτ.          

Πρόσβαση αιγυπτιακών νοικοκυριών στο διαδίκτυο: Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε η αιγυπτιακή στατιστική υπηρεσία, το 1/3 των αιγυπτιακών νοικοκυριών έχει σύνδεση με υπηρεσίες διαδικτύου, ποσοστό που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει 3 εκ. νοικοκυριά περισσότερα σε σύγκριση με το 2011. Η μεγαλύτερη αύξηση της χρήσης του διαδικτύου σημειώθηκε στη χώρα μετά την εξέγερση του 2011, όταν οι συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 17% σε ένα μόνο έτος ανεβάζοντας τα άτομα με πρόσβαση στο ίντερνετ σε 31 εκ. τον Ιούλιο 2012. Στο μεταξύ, ο πληθυσμός της Αιγύπτου ανερχόταν σε 83 εκ. το 2012, που μεταφράζεται σε περίπου 18,9 εκ. νοικοκυριά, το 96% των οποίων διέθεταν το ίδιο έτος τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο. Τέλος, το 2012 100% των αιγυπτιακών νοικοκυριών διέθεταν τηλεόραση.    

 

Φ. Γεωργίου

Γραμματέας ΟΕΥ Α’

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή