αρχική σελίδα
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I www.messinianchamber.gr I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Εβδομαδιαία οικονομική επισκόπιση (23-19 Μαίου) - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
01/11/2013
ΠΗΓΗ:Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου

Δημοπρασία συναλλάγματος: Νέα δημοπρασία συναλλάγματος $38,4 εκ. από την κεντρική τράπεζα προς τις εμπορικές τράπεζες της χώρας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 27 Μαΐου. Για δεύτερη συνεχόμενη δημοπρασία η τιμή πώλησης παρέμεινε σταθερή στις 6,972 λίρες Αιγύπτου για $1. Σχολιαστές σημείωσαν, ότι για ψυχολογικούς λόγους η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να υποτιμηθεί η λίρα πέρα από το όριο $1 = 7 λίρες. Ας σημειωθεί, ότι στη μαύρη αγορά το δολάριο πωλείται στην τιμή των 7,4 λιρών.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας διαφωνεί με το νέο νόμο: Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου δήλωσε στον τύπο, ότι δεν είχε ερωτηθεί ή ενημερωθεί για την αύξηση του φόρου στις εγχώριες τράπεζες, που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο και θα συζητήσει την αναθεώρησή της με τον υπουργό οικονομικών. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του φορολογικού νόμου, που έφερε προς ψήφιση βουλευτής των αδελφών μουσουλμάνων, καταργείται η δυνατότητα έκπτωσης του φόρου, που μέχρι σήμερα στο 80% των δανείων για τα οποία προβλέπονται απώλειες και τα οποία δόθηκαν από αιγυπτιακές τράπεζες. Σημειώνεται, ότι οι τροποποιήσεις δεν δόθηκαν προς συζήτηση στα εμπλεκόμενα μέρη πριν κατατεθούν στο κοινοβούλιο για έγκριση και έγιναν αντικείμενο έντονης κριτικής από τραπεζίτες, ενώ ο ίδιος ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε, ότι το έμαθε από τις εφημερίδες, καθώς υπάρχει έλλειψη συντονισμού μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου οικονομικών, κάτι για το οποίο ενημέρωσε το πρόεδρο Μόρσυ, ενώ άφησε αιχμές για έμμεσες προσπάθειες παρέμβασης στη δουλειά του, τονίζοντας ότι η τράπεζα είναι ανεξάρτητη και ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί εάν του επιβληθεί κάποια απόφαση.     

Αγορά κινεζικών βαγονιών: Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού μεταφορών στον εγχώριο τύπο η Αίγυπτος θα εισάγει από την Κίνα 760 βαγόνια για τρένα αξίας $450-500  εκ. σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τους σιδηροδρόμους της. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις 80% των βαγονιών των τρένων της Αιγύπτου είναι σαραβαλιασμένα και πρέπει να αντικατασταθούν. Επιπλέον, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει το ποσό των 15,7 δις λιρών Αιγύπτου (περίπου $2.2 δις) για το έκτασης 5.000 χιλιομέτρων σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ποσό που αποτελεί αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Από τη δεκαετία του 90 και εντεύθεν συνέβησαν πολλά σιδηροδρομικά ατυχήματα με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.  

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο αεροδρόμιο Καΐρου: Από τον επόμενο Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στον διεθνή αερολιμένα Καΐρου, που μεταξύ άλλων προβλέπει 20% μείωση του φωτισμού. Αν και δε θα διακοπούν οι νυχτερινές πτήσεις, αυτές θα εξυπηρετούνται από μόνο ένα διάδρομο προσγείωσης δεδομένου του μικρού αριθμού τους.

Απαγόρευση παρουσίας ανδρών σε γυναικεία spas ξενοδοχείων: Ο υπουργός τουρισμού ανακοίνωσε στις 26.05, ότι η κυβέρνηση κάλεσε τις διευθύνσεις των ξενοδοχείων όλης της χώρας να μην επιτρέπουν την εργασία ανδρικού προσωπικού στα spas ξενοδοχείων, σε μια προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης τουριστριών. Σε περίπτωση που τα ξενοδοχεία παραβιάζουν τη διαταγή θα κλείνουν προσωρινά και, σε περίπτωση που ξανά-παραβιάσουν τη διαταγή αργότερα, το υπουργείο θα αφαιρεί την άδεια για spa και θα μειώνει την κατηγορία τους. Τα παραπάνω αποτελούν ένα από μια σειρά μέτρων, που το υπουργείο αποφάσισε να πάρει για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος των τουριστριών, που ο υπουργός χαρακτηρίζει ως στίγμα για την φήμη της χώρας. Επιπλέον, θα γίνουν ειδικά σεμινάρια σε αστυνομικούς για να καταγράφουν καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, έτσι ώστε ο εισαγγελέας να μπορεί στη συνέχεια να ασκεί την ανάλογη δίωξη. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγγελθεί 150 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον τουριστριών και 3 βιασμοί στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Sharm El-Sheikh.       

Φ. Γεωργίου

Γραμματέας ΟΕΥ Α’

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή