αρχική σελίδα
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I www.messinianchamber.gr I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Εξέλιξη άμεσων ξένων επενδύσεων
01/11/2013
ΠΗΓΗ:Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου

Η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αίγυπτο καταγράφει σταθερή μείωση μετά από την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011, με εισροές περίπου $1 δισ. τόσο το 2011 όσο και το 2012, σε σύγκριση με την κορύφωσή τους την περίοδο 2007/2008 με 13,2 δισ. Παράλληλα, οι εκροές ΑΞΕ κατά το 2012 ανήλθαν σε $3,9 δισ., τάση η οποία φαίνεται πλέον να αντιστρέφεται το 2013.

Για το 1ο τρίμηνο 2013, τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΕ παραμένει ο σημαντικότερος επενδυτής στην Αίγυπτο, παρά τη μείωση των ΑΞΕ χωρών-μελών κατά 26,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με την αξία των άμεσων ξένων επενδύσεών της να ανέρχεται σε $954,9 εκ. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, με ΑΞΕ αξίας $445,5 εκ. Αντίθετα, οι ΑΞΕ από αραβικές χώρες σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά την ίδια περίοδο, ανερχόμενες σε $601 εκ. από $311 εκ., το οποίο οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 500% των εισερχόμενων ΑΞΕ από το Κατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Apache, εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αμερικανικών συμφερόντων, ανακοίνωσε την πώληση μεριδίου 33% των δραστηριοτήτων της στην Αίγυπτο στον κινεζικό κρατικό όμιλο Sinopec Group, έναντι $3,1 δισ. Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των μεγάλων πολυεθνικών δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την Αίγυπτο ενώ αντίστοιχες κινήσεις παρατηρούνται και στον χώρο του χρηματιστηρίου, όπου οι ξένοι επενδυτές παρέμειναν καθαροί αγοραστές κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ernst & Young, η Αίγυπτος κατατάσσεται δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός επενδύσεων μεταξύ των χωρών της Αφρικής, με τη Ν. ΑΦρική να καταλαμβάνει τη 1η θέση. Δεδομένων των μη αρνητικών αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας και κυρίως από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ, αναμένεται σταδιακή αποκατάσταση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ωστόσο η περαιτέρω ώθηση των επενδύσεων αναμένεται να προέλθει μέσω της παροχής επιπλέον κινήτρων καθώς και την επιτάχυνση της υιοθέτησης και εφαρμογής του πολιτικού οδικού χάρτη από τη μεταβατική κυβέρνηση.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή