αρχική σελίδα
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I www.messinianchamber.gr I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Εβδομαδιαία οικονομική επισκόπιση 24-31 Οκτωβρίου - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
01/11/2013
ΠΗΓΗ:Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε σε 10,15% τον Σεπτέμβριο έναντι 9,74 τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε σε 11,15% τον Σεπτέμβριο έναντι 8,97% τον Αύγουστο.

 

To αιγυπτιακό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την αύξηση του κονδυλίου για το «πρόγραμμα  τόνωσης της οικονομίας» σε EGP 29,7 δισ.($ 4.3 δις.) από EGP 22,3 δισ. ($ 3,2 δις) για την ενίσχυση της οικονομίας και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τα έργα του εν λόγω προγράμματος για την τόνωση της οικονομίας θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσω του ύψους EGP60 δισ.($8,7 δις) πρόσθετων πιστώσεων του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2013/2014. Οι πρόσθετες πιστώσεις θα προέλθουν από αραβικά κεφάλαια.

 

Σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας  HSBC, η Αραβική Άνοιξη εκτιμάται
ότι θα κοστίσει στις χώρες της Μέσης Ανατολής περίπου $ 800 δισ. μέχρι το τέλος του 2014 δεδομένου ότι το  ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Αιγύπτου,  της Τυνησίας, της Λιβύης , της Συρίας , της Ιορδανίας , του Λιβάνου και του Μπαχρέιν θα είναι 35 % χαμηλότερο από ό, τι θα ήταν αν δεν είχαν λάβει χώρα οι εξεγέρσεις του 2011.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου επέκτεινε τις εξαιρέσεις όσον αφορά την χορήγηση συναλλάγματος για την κάλυψη των εισαγωγών ορισμένων στρατηγικών αγαθών για 6 επιπλέον μήνες, δηλ. έως την 30η Ιουνίου 2014 αντί του τέλους του 2013. Η απόφαση στοχεύει στο να διευκολύνει την εισαγωγή βασικών αγαθών για την αιγυπτιακή αγορά .


Η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Thomas Cook μεταβίβασε τις δραστηριότητές  του στην Αίγυπτο και τον Λίβανο στην εταιρεία Yusuf Ahmed Bin Kanoo Holdings, με έδρα το Μπαχρέιν έναντι £ 6,5 εκ.. Η εν λόγω κίνηση της εταιρείας οφείλεται σε συσσώρευση ζημιών λόγω της παγκόσμιας ύφεσης και των ταραχών στην Μέση Ανατολή, κυρίως στην Αίγυπτο και την Τυνησία.


Μετά από ένα χρόνο από την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών ρυζιού, ο Υπουργός Εφοδιασμού απαγόρευσε εκ νέου τις εξαγωγές ρυζιού για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εσωτερικής ζήτησης.


Η Italgen, θυγατρική του Ομίλου Italcementi , έχει λάβει την τελική έγκριση από την Κυβέρνηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια. Πρόκειται για τον πρώτο ιδιώτη επενδυτή στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η επένδυση ανέρχεται σε  € 130 εκ. και η  παραγωγική ισχύς θα είναι ίση ίση με 120 MW.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή