αρχική σελίδα
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ίδρυση ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
02/09/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

 

Κυρία Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ότι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου σας συγκαταλέγεται η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής στη Βυτίνα της Αρκαδίας, κι αυτό δεδομένου, ότι η περιοχή μας και συνολικά η Μεσσηνία διαθέτει εν προκειμένω ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, όσον αφορά στη Μεσογειακή Διατροφή, που δεν μπορεί, ούτε πρέπει, να παραγνωριστεί.

Πιο συγκεκριμένα, η Καλαμάτα είναι:

1. Άρρηκτα συνδεδεμένη στη συνείδηση όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των ξένων, καταναλωτών, με την ελιά (Ελιές Καλαμάτας-ΠΟΠ, παγκοσμίως γνωστό και καθιερωμένο brand name) και το ελαιόλαδο, που αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής.

2. Εκπρόσωπος του Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων της Ελλάδας στο Δίκτυο Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων της Μεσογείου (FEMO) και γι’ αυτό συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του τελευταίου. Μάλιστα η Καλαμάτα είναι και η έδρα του Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων της Ελλάδας.

3. Έδρα του Ινστιτούτου Ελαιολάδου, που θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ.

4. “Μεσογειακή Πόλη Γεύσης και Γαστρονομίας”, ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει ήδη προωθηθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας δένει σκόπιμα την πραγματικότητα της αγροτικής παραγωγής στον χώρο, την ταυτότητά του, που βασίζεται στην παράδοση παραγωγής άριστης ποιότητας προϊόντων με διεθνή φήμη αλλά και άλλων λιγότερο γνωστών, που πρόκειται να προβληθούν στα μάτια των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, αξιοποιώντας το γεγονός και ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου είναι η τριάδα: Ελιά – Αμπέλι - Σιτάρι, προσφέροντας ταυτόχρονα και μια ευρεία γκάμα όλων των αγροτικών προϊόντων που χαρακτηρίζει το αγροτικό μεσογειακό σύστημα.
Αναδεικνύεται επίσης το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Μεσσηνίας, που είναι η γεωγραφική της θέση, την οποία χαρακτηρίζει επίσης η μακρά παράδοση σχέσεων και ανταλλαγών με τις Μεσογειακές χώρες λόγω του Λιμένα της Καλαμάτας. Αυτή η παράδοση στηρίζει και δικαιολογεί τη θεματική της πρότασης μιας ‘Πόλης Γεύσης και Γαστρονομίας’ στην Καλαμάτα, που ξεπερνά τα όρια της Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου, της Ελλάδας και αγκαλιάζει τη Μεσόγειο.

5. Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Σύγκλισης του ΕΣΠΑ 2007-2013 υλοποιείται ήδη από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έργο με τίτλο «ΕυρωΑραβική Μεσογειακή Ηλεκτρονική Αγορά - Ψηφιακό Κέντρο για τη διοικητική εξυπηρέτηση, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας & της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του Ν. Μεσσηνίας».

6. Έδρα του Πολιτιστικού Ιδρύματος "Οι Δρόμοι της Ελιάς". Οι «Δρόμοι της Ελιάς» είναι διαδρομές πολιτισμού και διαλόγου με αφορμή την ελιά, ενωτικό στοιχείο των χωρών της Μεσογείου. Είναι διαδρομές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδόσεις και άλλες δραστηριότητες με σκοπό την διεθνή προβολή και αξιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού του πολύτιμου δέντρου, προς όφελος των ελαιοπαραγωγικών περιοχών. Είναι μια «γέφυρα» που ξεκινά από τη Μεσόγειο και επεκτείνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου για να μεταφέρει τα μηνύματα της ελιάς και την επιθυμία για επικοινωνία, συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη.

"Οι Δρόμοι της Ελιάς" ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1998, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με σημείο εκκίνησης την Αρχαία Πύλο, όπου έχει ανακαλυφθεί το ιδεόγραμμα της ελιάς. Οργανώνονται από το ομώνυμο Πολιτιστικό Ίδρυμα και υλοποιούνται από πολυμελή επιστημονική ομάδα σε συνεργασία με Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχουν αναγνωριστεί ομόφωνα από την UNESCO ως «Παγκόσμια Πολιτιστική Διαδρομή» και από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως «Μεγάλη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή».

Κυρία Υπουργέ,

Η επιλογή ενός ορεινού θερέτρου, όπως η Βυτίνα, χωρίς γεωργική παραγωγή, σχετική με τα κύρια προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής, δεν δικαιολογείται με βάση τους εύλογους σκοπούς ενός τέτοιου Κέντρου.

Τα παραπάνω συνηγορούν στην ανάγκη αναθεώρησης του σχεδιασμού σας και επιλογής της Καλαμάτας, ως έδρας του Εθνικού Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής, ώστε το εν λόγω Κέντρο να μπορεί να στηριχθεί από, αλλά και να στηρίξει, όλες τις σχετικές και άμεσα συνδεδεμένες με τους σκοπούς του δραστηριότητες, που ήδη λαμβάνουν χώρα ή προγραμματίζονται για την Καλαμάτα.

Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια