αρχική σελίδα
Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ενημέρωση από την Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας με την ευκαιρία των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ
10/09/2013
ΠΗΓΗ:Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή και το Σάββατο, 6 και 7 Σεπτεμβρίου, η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας με την ευκαιρία των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Γ.Σ., χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θ. Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αρ. Τζιτζικώστας, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Θεσσαλονίκης κ. Δ. Μπακατσέλος, ως οικοδεσπότης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα της αρμοδιότητάς του, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και στην επίλυση ασφαλιστικών ζητημάτων που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις. Ακολούθησαν τοποθετήσεις Προέδρων και μελών της Γενικής Συνέλευσης.

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, αναπτύχθηκαν λεπτομερώς οι θέσεις και οι απόψεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας, σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τις νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση.

Στο επίσημο γεύμα που ακολούθησε, κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο στο οποίο προΐσταται, καθώς επίσης και στα κυβερνητικά σχέδια για το προσεχές διάστημα.

Επίσης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, έστειλε από τη Θεσσαλονίκη, μήνυμα αισιοδοξίας για ανάκαμψη το 2014 και για ένα τέλος στα σκληρά μέτρα που εξοντώνουν την κοινωνία και την οικονομία. Έστειλε και ένα μήνυμα προς τους εταίρους μας. Ο ρόλος τους βεβαίως και είναι σημαντικός, αλλά και αυτοί πρέπει να φανούν συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους και να μην θέτουν προσκόμματα αλλά να διευκολύνουν την χώρα μας να πετύχει την έξοδο από την κρίση,

Εμείς θεωρούμε εφικτή την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, που θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο καμπής στη μακρά και δύσκολη πορεία εξόδου από την κρίση.

Οι δανειστές μας, από την πλευρά τους, οφείλουν να αναγνωρίσουν έμπρακτα ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μια πρωτοφανή παγκοσμίως δημοσιονομική προσαρμογή, δίνοντας οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας προσδιόρισε τις άμεσες προτεραιότητες του εμπορικού κόσμου οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
• Νομοθετική προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» και αυτόματη υπαγωγή της σε καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις.
• Εφαρμογή Τειρεσία «δύο ταχυτήτων» και εννέα κατηγοριών με βαθμολόγιο («credit score») και μοριοδότηση («point system») κατά το αμερικανικό πρότυπο.
• Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παραγωγική συμμετοχή του εμπορίου στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.  Δεδομένου ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι αποκεντρωμένο, η ΕΣΕΕ θα συνεργαστεί με τις 13 Περιφέρειες για την αποτελεσματική ένταξη του εμπορίου σε αυτό.
• Αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμπόρων σε κρίση, με κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ άνω των 20.000 €, ελεύθερη επιλογή κλάσης, μετατροπή σε ασφαλιστικό χρόνο και αφαίρεση συντάξιμου χρόνου από την αποδιδόμενη σύνταξη. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους οφειλέτες εμπόρους, μέσω της ενεργοποίησης του ειδικού λογαριασμού για το Ταμείο Ανεργίας των εμπόρων.
• Συμμετοχή στο διάλογο για την επαγγελματική στέγη, υπό την προϋπόθεση ότι οι τυχόν μεταβολές δεν θα αφορούν τις υφιστάμενες μισθώσεις αλλά αυτές που θα συναφθούν μετά την ισχύ του νέου νόμου.  Παράλληλα, πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν ως θεμέλια της ασφαλούς επιχειρηματικότητας η ελάχιστη χρονική διάρκεια προστασίας της μίσθωσης και η «ρήτρα εξόδου» για τον επιχειρηματία. Η ΕΣΕΕ συζητάει για τις νέες μισθώσεις μία κλιμακούμενη προστασία 6, 9 ή 12 χρόνων με αντίστοιχη αποζημίωση ή ένα σύστημα σαν το ιταλικό 6 χρόνια + 6 χρόνια παραμονής με πλήρωση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η συνέπεια και η εκπλήρωση των όρων της μίσθωσης.  
• Ενότητα του εμπορικού κόσμου όλης της χώρας στην κατεύθυνση «καμία επιπλέον Κυριακή για τα καταστήματα, πέραν των 7 καθοριζόμενων από το νόμο».

Για τον Ο.Α.Ε.Ε., με λύπη διαπιστώνουμε ότι και η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Ταμείο, δεν θα επιτύχει τους σκοπούς της, αφού εκτιμούμε ότι ελάχιστοι ασφαλισμένοι θα ενταχθούν και κατ’ επέκταση ελάχιστα θα εξυπηρετηθούν και τα έσοδα του Οργανισμού.

Και αυτό διότι και πάλι λόγω έλλειψης ρευστότητας, η πλειοψηφία των οφειλετών δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον ελάχιστο αριθμό των δόσεων.

Για τον μεγάλο επιχειρηματικό φορέα του Ο.Α.Ε.Ε., θεωρούμε ότι για να κριθεί θετικά μια νέα λύση, θα πρέπει να έχει τα παρακάτω στοιχεία:

• Διαχωρισμός παλαιών οφειλών και τρέχουσας εισφοράς.
• Πρόβλεψη στις παλιές οφειλές για κατάθεση ποσών που επιθυμεί κάθε φορά ο οφειλέτης, έως ολικής εξάλειψης της οφειλής ή τον συμψηφισμό με τη σύνταξη σε περίπτωση συνταξιοδότησης, με παράλληλη καταβολή της τρέχουσας εισφοράς.
• Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας ως προς τον κλάδο σύνταξης.
• Διαγραφή οφειλών κλάδου υγείας – περίθαλψης στις παλαιές οφειλές, για την περίοδο που ο ασφαλισμένος δεν απολάμβανε τις εν λόγω υπηρεσίες.
• Αποποινικοποίηση των οφειλών.
• Ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως χρέους, εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
• Να σταματήσει η διαδικασία αποστολής ειδοποιητηρίων για την αναγκαστική είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και να γίνει αποστολή ενημερωτικού εγγράφου για την δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών.
• Να δοθεί “Bonus” μείωσης ασφαλιστικής εισφοράς, για όσους πληρώνουν τακτικά και ανελλιπώς.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με στοχευμένες ενέργειες αλλά και με προτάσεις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές επιδιώκει να τις λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση, προς όφελος της οικονομίας.

Γραφείο Τύπου

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια