αρχική σελίδα
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Δυσχέρειες στις συναλλαγές των επαγγελματιών σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 23 του Ν.4172/2013 – Εξοντωτικά πρόστιμα του Ν.4174/2013 και του Ν.4225/2013
20/01/2014
ΠΗΓΗ:Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό Οικονομικών.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας γίνεται καθημερινώς αποδέκτης διαμαρτυριών από επαγγελματίες και ΜμΕ επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων σχετικά με την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 23 του Ν.4172/2013 με την οποία «μη επιτρεπόμενη δαπάνη» θεωρείται  κάθε είδους δαπάνη που αφορά αγορά αγαθών ή υπηρεσίες αξίας άνω των πεντακοσίων ευρώ (500), εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με την χρήση του τραπεζικού μέσου πληρωμής.

Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως π.χ. αυτές της εστίασης (εστιατόρια-μπαρ), επιχειρήσεις καυσίμων με διερχόμενους οδηγούς μεγάλων οχημάτων που συνήθως κινούνται νυκτερινές ώρες κλπ.

Επειδή δεν πρέπει να παρεμποδίζονται οι ομαλές συναλλαγές στην αγορά, το Yπουργείο Oικονομικών πρέπει να επανεξετάσει το θέμα, να το απλοποιήσει για να διευκολύνει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επίσης, τα εξοντωτικά πρόστιμα του Ν.4174/2013 και του Ν.4225/2013 (κώδικας φορολογικής διαδικασίας) όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4223/2013, οι οποίοι καθορίζουν  από 01/01/2014 τα νέα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να αυξάνονται καθημερινά οι διαμαρτυρίες των επαγγελματιών μελών του Επιμελητηρίου μας.

Τα μέτρα που λαμβάνονται για να συνετιστούν οι φοροφυγάδες δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα την συμμόρφωση των επαγγελματιών αλλά, τους οδηγούν στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους.

Όταν οι επαγγελματίες εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους εξοντώνονται και μάλιστα όταν λειτουργεί χωρίς δόλο, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόνοια.

Η επιβολή προστίμων θα έχει σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.

Είναι δυνατόν το ανθρώπινο λάθος να τιμωρείται τόσο αυστηρά; Τότε λοιπόν γιατί τα λάθη της Διοίκησης να μην τιμωρούνται αναλόγως.

Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά και να εφαρμόσουν τα αυστηρά πρόστιμα μόνο σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν εφάρμοζαν τον Νόμο και φοροδιέφευγαν με δόλο στην προ κρίσεως εποχή.

Όσοι μικρομεσαίοι έχουν επιβιώσει από την μέχρι σήμερα κρίση και την ύφεση κινδυνεύουν από την χαριστική βολή της υπερφορολόγησης και των εξωπραγματικών προστίμων, διότι ούτε αντέχουν ούτε υπάρχουν δυνατότητες για επιπλέον φόρους.

Καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να πράξει τα αυτονόητα, δηλαδή να μειώσει τα πρόστιμα σε λογικά πλαίσια, διότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τις επιχειρήσεις και την αγορά, αφού θα φαίνονται ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους και το Δημόσιο θα στερηθεί εσόδων.

 

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια