αρχική σελίδα
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ρυθμίσεις για Πυρόπληκτα Δάνεια
17/06/2013
ΠΗΓΗ:Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Επιστολή του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Πρωθυπουργό με θέμα: «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΔΑΝΕΙΑ»

Σχετ.:
Κοινή επιστολή Επιμελητηρίων πυρόπληκτων νομών με αριθ. πρωτ.: 1095/17-4-13
Επιστολή ΓΛΚ, 25η Δ/νση, με αριθ. πρωτ.: 2/35046/0025/5-6-2013
Επιστολή Υπ. Οικονομικών, αυτοτελές γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με αριθ. πρωτ.: ΓΚΕ1092050 ΕΞ2013/ 6-6-2013


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε συνέχεια της κοινής επιστολής των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών (σχετ. 1) προς τον Υπουργό Οικονομικών, επανερχόμαστε στο θέμα που αφορά τις ρυθμίσεις που απαιτούνται να υιοθετηθούν για τα πυρόπληκτα δάνεια.

Αυτονόητο είναι ότι στην ρύθμιση πρέπει να συμπεριληφθούν εγγυημένα και μη εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

Η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών την συγκρότηση τριμερούς οργάνου (από το Ελληνικό Δημόσιο, τις Τράπεζες και τα Επιμελητήρια) για ριζική λύση του προβλήματος. Ωστόσο προέβη, αιφνιδιαστικά, στην κατάθεση της τροπολογίας 478/19-4-2013, που ψηφίστηκε όπως 25/4/2013 (Νόμος 4151/2013, άρθρο 20).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ριζική ανατροπή τους ισχύοντος νομικού πλαισίου, αφού παραδίδει στην κρίση των Τραπεζών την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, αλλά και του συνόλου των συμφερόντων και δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγυητή, με συνέπεια να είναι μέγας κίνδυνος να κλείσουν και να αφανιστούν όλοι οι δανειολήπτες επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες των πυρόπληκτων νομών.

Τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών ΖΗΤΟΥΝ «την επαναφορά του καταργηθέντος νομικού καθεστώτος (άρθρο 58 ν.4075/2012) και την έναρξη του θεσμικού διαλόγου όπως είχε υποσχεθεί».

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητούμε να προβείτε:

  • Στην επαναφορά του καταργηθέντος νομικού καθεστώτος (άρθρο 58 ν.4075/2012) και στην έναρξη του διαλόγου που υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί.
  • Στην άμεση κατάργηση του άρθρου 20 του ν.4151/2013 που αφορά τα εγγυημένα από το Δημόσιο πυρόπληκτα δάνεια.
  • Στην εξέταση της περίπτωσης, όπου το αρμόδιο Υπουργείο, προχώρησε στην κατάθεση της τροπολογίας που συμπεριελάμβανε την παράγραφο 4, του άρθρου 20, του ν.4151/2013 και δεν εξαίρεσε από αυτή τα ήδη χορηγημένα πυρόπληκτα δάνεια.

Δεδομένου ότι, οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις στους ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, που πλήττει την Ελλάδα από την υιοθέτηση του μνημονίου, και ότι οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2007, προχώρησαν στις δανειακές συμβάσεις λίγο πριν την κρίση, προς τούτο προτείνουμε τα κάτωθι.

Το Υπουργείο να προχωρήσει σε ρύθμιση όλων των δανείων, δηλαδή των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο και αυτών που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, επίσης και αυτών που έχουν καταγγελθεί, σύμφωνα με τις προτάσεις των ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ των πυρόπληκτων νομών, ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες και να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Πρέπει να σκεφτούμε:
α) Ποια θα είναι η απώλεια από την φορολογία του δημοσίου σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις οδηγηθούν στο κλείσιμο;
β) Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν σε περίπτωση που κλείσουν οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει πυρόπληκτα δάνεια;

Κατόπιν των ανωτέρω, τα υποβαλλόμενα αιτήματα των πυρόπληκτων νομών για ευνοϊκές ρυθμίσεις, στόχο έχουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην δυσμενή οικονομική συγκυρία, στην οποία βρέθηκαν λόγω της μεγάλης φυσικής καταστροφής και όχι να μετατραπούν σε μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Με την βεβαιότητα ότι θα επιληφθείτε του θέματος, ο ίδιος προσωπικά, σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

 

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Μανιάτης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια