αρχική σελίδα
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ένταξη Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων στο Ν. 3816/2010
15/06/2010
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

 

Κυρία Υπουργέ,

Είναι διαπιστωμένο ότι η παρουσία του ΤΕΜΠΜΕ στο χώρο της χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτέλεσε μια τομή στην συνήθη πρακτική της τραπεζικής αγοράς. Με τα διάφορα προγράμματα που υλοποίησε και υλοποιεί επιδιώκει μέσα από ευνοϊκές διαδικασίες και όχι δυσβάστακτους όρους να ανακουφίζει τις μικρές επιχειρήσεις και να τις βοηθά να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες πρόσβασης στις χρηματοδοτήσεις.

Με το πρόγραμμα β’ φάση δόθηκε εγγύηση για έντοκα δάνεια μέχρι 125.000 ευρώ, διάρκειας τριών ετών, σε ποσοστό 80% και σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης το εγγυημένο ποσό καταβάλλεται στην τράπεζα χωρίς να απαιτείται ένσταση διζήσεως.

Η φάση αυτή του προγράμματος είναι συνέχεια της προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε και επιδότηση των τόκων και άρχισε να υλοποιείται από τις 09/04/2009.

Από τον Απρίλιο του 2009 μέχρι τώρα έχουν μεταβληθεί επί τα χείρω οι οικονομικές συνθήκες της αγοράς, με κυριότερο χαρακτηριστικό την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας.

Ειδικότερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ένταση το πρόβλημα αυτό, λόγω της κάθετης πτώσης του τζίρου και τον ανταγωνισμό από τα πολυκαταστήματα, όσο και από το παραεμπόριο.

Στην δύσκολη αυτή συγκυρία θα πρέπει να καταβάλλουν και τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων, τα οποία έχουν λάβει με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ. Ήδη Τράπεζες της περιοχής μας άρχισαν να απαιτούν πιεστικά την καταβολή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων επισείοντας την κατάπτωση των εγγυήσεων και την αναγγελία των απαιτήσεων στις Δ.Ο.Υ. για αναγκαστική είσπραξη.

Η Κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλλει για την ενίσχυση της αγοράς θεσμοθέτησε διευκολύνσεις με το Ν 3816/2010, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι δανειολήπτες του ΤΕΜΠΜΕ και είναι λογικό αφού τα δάνεια είναι εγγυημένα.

Όμως δεν παύει να είναι μια άνιση μεταχείριση. Για την άρση του προβλήματος αυτού προτείνουμε να υπάρξει μια συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, του ΤΕΜΠΜΕ και των Τραπεζών. Στην περίπτωση που οι δανειολήπτες καταβάλλουν τους αναλογούντες τόκους στις τακτές προθεσμίες, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα καταβολής της χρεωλυτικής δόσης, να μην θεωρείται λόγος κατάπτωσης της εγγύησης, ούτε λόγος αναγγελίας ως ληξιπρόθεσμης και καθυστερημένης της οφειλής στη Δ.Ο.Υ., τόσο για το εγγυημένο όσο και για το μη εγγυημένο ποσό του δανείου.

Αυτό απαιτεί παράταση της εγγύησης του ΤΕΜΠΜΕ για το εγγυημένο ποσό και αντίστοιχη επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου για ανάλογο διάστημα με τις ρυθμίσεις το νόμου. Με τη ρύθμιση αυτή θα επιτύχουμε τα εξής:

(α) Θα διευκολυνθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και θα μπορέσουν να σταθούν όρθιες μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα αναθέρμανσης της αγοράς που προωθεί η Κυβέρνηση και δεν τους εξοντώνει.

(β) Το ΤΕΜΠΜΕ παρατείνοντας την εγγύηση απομακρύνει το ενδεχόμενο επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και της κατάπτωσης της εγγύησης -σε μια εποχή που όλα έχουν αυξημένες πιθανότητες-. Οι επιπτώσεις από τη ρύθμιση στα όρια της παροχής εγγυήσεων είναι πολύ μικρότερες από μια αντίστοιχη κατάπτωση εγγύησης, με δεδομένο ότι θα μειωθεί η δυνατότητα παροχής πολλαπλάσιων εγγυήσεων.

(γ) Οι τράπεζες θα εισπράττουν τους τόκους και θα έχουν εξασφαλισμένες τις απαιτήσεις τους και δεν θα ζημιώσουν.

(δ) Η διατήρηση της υποχρέωσης καταβολής των τόκων από τους δανειολήπτες είναι μια πρόσθετη διασφάλιση, καθότι υποδηλώνει την πρόθεση να είναι συνεπείς.

Πιστεύουμε ότι η πρότασης μας πρέπει να γίνει αποδεκτή και να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ συναρμόδιων Υπουργείων, ΤΕΜΠΜΕ και Τραπεζικού Συστήματος για τη διατήρηση των μικρών επιχειρήσεων από τις οποίες ΟΛΟΙ ωφελούνται.

Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω πληροφορίες.


Με εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια