Επικοινωνία  Χρήσιμες Συνδέσεις   
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Μνημεία   Πύργοι
ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΗΛΙΑ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ ΠΥΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ ΠΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ - ΠΥΛΟΣ ΠΥΛΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΟΥΠΑ ΣΤΟΥΠΑ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ
ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
 
πατήστε για μεγέθυνση
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΟΥΠΑΚΗ - ΜΟΥΡΤΖΙΝΟΥ
πατήστε για μεγέθυνση
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΔΩΝ
πατήστε για μεγέθυνση
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Η ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου γύρω από τον Ταΰγετο, η Μάνη, είναι γνωστή για τους Πύργους της, πολλοί από τους οποίους στέκουν ακόμη. Χτισμένοι με υλικά από το περιβάλλον της περιοχής, οι Πύργοι είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με το τοπίο.
Οι Πύργοι της Μάνης θεωρείται ότι υπήρχαν ήδη από τους Βυζαντινούς χρόνους, όμως οι πιο παλιοί από αυτούς ήταν λιγότερο γεροί και γκρεμίζονταν κυρίως από τους σεισμούς. Οι Πύργοι που χτίζονταν από το 18ο αιώνα και μετά, θεωρούνται πιο γεροί. Η κατασκευή τους συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.
Η αρχιτεκτονική των Πύργων θεωρείται μοναδική για την Ελλάδα, ενώ η ομοιότητά τους με αντίστοιχα κτίσματα στην Ιταλία, αποκαλύπτει την βενετική επιρροή. Πρόκειται για ψηλά, πέτρινα, πολυώροφα κτίρια, με αυστηρές γραμμές και λίγα, μικρά παράθυρα. Οι Πύργοι χτίζονταν με σκοπό να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής τους εκάστοτε εισβολείς. Σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος του Πύργου έφτανε ακόμα και τα 20 μέτρα. Το ύψος ήταν συνυφασμένο με την κοινωνική θέση των ιδιοκτητών. Στους Πύργους πραγματοποιούνταν όλες οι παραδοσιακές γιορτές και τα τοπικά έθιμα, τα οποία θεωρείται ότι διατηρήθηκαν μέσα στους αιώνες, λόγω της επιτυχημένης κατασκευής των κτισμάτων, που προστάτευαν τους κατοίκους. Σήμερα, σε όλη την έκταση της Μάνης, στέκουν ακόμη πολλοί πέτρινοι Πύργοι.

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΟΥΠΑΚΗ - ΜΟΥΡΤΖΙΝΟΥ
Στην περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης, ένας από τους σημαντικότερους Πύργους είναι ο Πύργος Τρουπάκη - Μούρτζινου, στην Καρδαμύλη. Χτισμένος το 1807, αποτελείται από μία σειρά κτισμάτων, που έχουν συντηρηθεί μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για το οχυρό που ανήκε σε μία από τις ισχυρότερες οικογένειες της περιοχής, που για χρόνια κατείχε θέσεις εξουσίας. Στον Πύργο αυτό φιλοξενήθηκε ο Θ. Κολοκοτρώνης, όταν το 1821 έφτασε στην περιοχή, από τη Ζάκυνθο. Μέσα στον Πύργο έγιναν οι οργανωτικές διαδικασίες για την εξόρμηση και την κατάκτηση της Καλαμάτας. Ο Πύργος Τρουπάκη - Μούρτζινου αοπτελείται από τέσσερα επίπεδα. Διαθέτει στέρνα, σιδηρουργείο, πολεμίστρα και αμυντικές υποδομές. Ανάμεσα στα κτίσματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του Πύργου, βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, που είχε χτιστεί νωρίτερα.
Σήμερα, ο Πύργος λειτουργεί ως μουσείο, το οποίο στεγάζεται στην κεντρική κατοικία. Περιλαμβάνει κυρίως εποπτικό υλικό και κάποια αυθεντικά αντικείμενα. Δίπλα στην κεντρική είσοδο του κάστρου, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, με τον εντυπωσιακό της τρούλο και το μεγάλου ύψους καμπαναριό της. Ο Πύργος στο σύνολό του είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της μεσσηνιακής καστροπολιτείας.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΔΩΝ
Ο Πύργος των Καπετανάκηδων είναι χτισμένος στην κορυφή ενός λόφου, με την ονομασία Πετροβούνι, στα Σωτηριάνικα. Ο Πύργος διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής.
Η οικογένεια στην οποία ανήκε ο Πύργος, ήταν μία από αυτές που συμμετείχαν στον επαναστατικό αγώνα του 1821. Το φρούριο με την επιβλητική μορφή, έχει σχήμα τραπεζίου και αποτελείται από τρεις ορόφους. Ο κύριος Πύργος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Η πρόσβαση σε αυτόν είναι εύκολη και παρέχει πανοραμική θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο. Υπάρχουν ακόμα τα κτίσματα της κύριας κατοικίας και μία μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν υπόγειες δεξαμενές και αμυντικές υποδομές, όπως στην πλειοψηφία των μανιάτικων Πύργων.
Ο Πύργος απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Στο χωριό του Κάμπου βρίσκεται ο Πύργος του Κουμουνδούρου, που είναι χτισμένος μετά το 1830. Οι ιδιοκτήτες ήταν πρόγονοι του Αλέξανδρου Κουμουνδρούρου, του μετέπειτα πρωθυπουργού της χώρας, του οποίου πατρικό σπίτι θεωρείται ότι είναι αυτός ο Πύργος.
Ο Πύργος είναι κατασκευασμένος κυρίως από πέτρα και η αρχιτεκτονική του έχει περισσότερο αμυντικό ύφος. Στο εσωτερικό του υπάρχει ενσωματωμένος ανεμόμυλος. Δίπλα στον Πύργο του Κουμουνδούρου βρίσκεται Μυκηναϊκός θολωτός τάφος, που αποδίδεται στο γιο του Ασκληπιού, Μαχάονα και χρονολογείται στο 1250π.Χ. Έτσι, η επίσκεψη στο χωριό του Κάμπου είναι διπλής ιστορικής σημασίας.

  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Αρχαιολογικοί Χώροι
Μουσεία
Μνημεία
  Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Καλλιτεχνικές Διοργανώσεις
Αθλητισμός / Δραστηριότητες
  Επιμελητήριο Μεσσηνίας