Επικοινωνία  Χρήσιμες Συνδέσεις   
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί
ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΗΛΙΑ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ ΠΥΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ ΠΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ - ΠΥΛΟΣ ΠΥΛΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΟΥΠΑ ΣΤΟΥΠΑ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 
πατήστε για μεγέθυνση
ΜΑΡΙΝΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Χτισμένη στις παρυφές του Ταϋγέτου, η Καλαμάτα χαρακτηρίζεται από την ομορφιά της παραλιακής πόλης. Ιδανικός προορισμός για το καλοκαίρι, αφού η παραλία της έχει μήκος τριών χιλιομέτρων. Στις περιοχές γύρω από την πόλη υπάρχουν πολλές από τις καλύτερες παραλίες της Πελοποννήσου. Εξίσου όμορφος προορισμός και για τους χειμερινούς μήνες, καθώς στο γειτονικό Ταΰγετο μπορεί κανείς να βρει ό,τι αναζητά στις χειμερινές του διακοπές.
Η πόλη παρουσιάζει μία ποικιλία χαρακτηριστικών, ικανών να ευχαριστήσουν τον κάθε επισκέπτη. Οι φίλοι των τεχνών θα βρουν τακτικές πολιτιστικές διοργανώσεις, ενώ οι φυσιολάτρες μπορούν να κάνουν πεζοπορία στο βουνό. Η πόλη διαθέτει πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και ποδηλατόδρομο στους μεγαλύτερους δρόμους. Μέσα από τα μουσεία, παρουσιάζεται πλήρως η ιστορία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας, ενώ οι λαογραφικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι αναβιώνουν συχνά πολλά από τα τοπικά έθιμα.
Η ιστορία της πόλης ξεκινά από την αρχαιότητα, αφού αναφέρεται στο έργο του Ομήρου, με το αρχαίο της όνομα, Φαραί. Το όνομα αυτό οφειλόταν στο μυθικό ιδρυτή της πόλης, γιο του Ερμή, Φάρι. Ωστόσο, κατά την αρχαιότητα, η σημασία της πόλης δεν ήταν μεγάλη στην περιοχή, αφού βρισκόταν υπό λακωνική κυριαρχία. Το όνομα Καλαμάτα εμφανίζεται για πρώτη φορά σε έργα του 12ου αιώνα και η προέλευσή του είναι αμφιλεγόμενη. Η επικρατέστερη άποψη υποστηρίζει ότι η πόλη πήρε το όνομά της από το βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας της Καλομάτας, το οποίο πιθανώς βρισκόταν στην περιοχή του Κάστρου. Άλλοι μελετητές υποστηρίζουν ότι το όνομα προήλθε από τη λέξη καλάμια, αναφερόμενοι στα καλάμια του Νέδοντα.
Κατά το 13ο αιώνα η φήμη της περιοχής αυξάνεται, όταν η πόλη περνά στην κυριαρχία των Φράγκων και αποκτά το δικό της Κάστρο. Δύο αιώνες αργότερα η Καλαμάτα βρίσκεται υπό Οθωμανική κυριαρχία. Για τρεις περίπου αιώνες εναλλάσσεται στα χέρια των Ενετών και των Οθωμανών, μέχρι το 1821 που η Ελληνική Επανάσταση κηρύσσεται στην Καλαμάτα. Η απελευθέρωση της πόλης και η προκήρυξη της Επανάστασης από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στις 23 Μαρτίου του 1821, είναι το σπουδαιότερο γεγονός στη μακραίωνη ιστορία της Καλαμάτας. Μετά τη δημιουργία του λιμανιού στα τέλη του 19ου αιώνα, η πόλη σταδιακά αναπτύσσεται, όπως και η εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα.
Σήμερα η Καλαμάτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Έντονη είναι και η καλλιτεχνική παρουσία στην πόλη, αφού σε ετήσια βάση διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πιο γνωστή από αυτές, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, προσελκύει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες. Η πόλη συνδέεται και με πόλεις του εξωτερικού μέσω του αεροδρομίου της. Η Καλαμάτα διαθέτει Τ.Ε.Ι., ενώ σε αυτήν εδρεύουν και κάποια Τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΠΥΛΟΣ
ΚΟΡΩΝΗ
ΣΤΟΥΠΑ
ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ
ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΜΟΥΣΕΙΑ
ΚΑΣΤΡΑ
ΠΥΡΓΟΙ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ / Ι. ΜΟΝΕΣ
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Αρχαιολογικοί Χώροι
Μουσεία
Μνημεία
  Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Καλλιτεχνικές Διοργανώσεις
Αθλητισμός / Δραστηριότητες
  Επιμελητήριο Μεσσηνίας